РС и матица

Вучић: Нико у региону по снази не може да се пореди с Војском Србије

ВЈЕЖБА „ВЕК ПОБЕДНИКА 1918-2018“: 8.000 ВОЈНИКА, 600 БОРБЕНИХ СИСТЕМА, 24 АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА
  • Централне активности на Привременом полигону „Пештер“, као и на полигону „Пасуљанске ливаде“ код Ћуприје, у војном комплексу „Тител“, у рејону Зворничког језера, у Привременом војном комплексу „Орешац“ и у Војном комплексу „Међа“
  • Александар ВУЧИЋ: „У региону само Румунија има већу војску од Србије. Ми и Мађари смо ту негде, а сви остали су далеко, далеко иза. Наравно Грчка има огромну војску, то нису упоредиве цифре, али све ово друго и простор бивше Југославије… Ми драматично снажимо нашу војску, ти наши кораци нису од миље, то су кораци од седам миља“
  • „Када сам постао министар одбране имали смо једну неисправну летелицу, МИГ 29, а данас имамо осам ‘двадесет деветки’ које су летеле, имамо их 10 укупно, видели сте тенкове, највише до сада, 100 тенкова учествује у читавој вежби, видеће их Сремци, Банаћани“

ЗДРУЖЕНА тактичка вјежба са бојевим гађањем припадника Војске Србије почела је данас под називом „Век победника 1918-2018″, у част стоте годишњице победе у Првом свјетском рату.

Вјежба је почела у девет часова на полигону „Пасуљанске ливаде“ у присуству предсједника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, чланова Владе и представника Министарства одбране и Војске Србије.

Према најавама, у вјежби на десет локација учествује 8.000 припадника Копнене војске, Ратног ваздухопловства, Речне флотиле и других састава.

Они у извођењу активности користе више од 600 борбених система и 24 авиона и хеликоптера, уз утрошак око 125 тона убојних средстава.

Тема вјежбе је „Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије“.

Централне активности су на Привременом полигону „Пештер“, као и на полигону „Пасуљанске ливаде“ код Ћуприје, у војном комплексу „Тител“, у Рејону Зворничког језера, у Привременом војном комплексу „Орешац“ и у Војном комплексу „Међа“.

Предсједник Србије изјавио је да нико у региону по снази не може да се пореди с Војском Србије.

Вучић је на полигону „Пасуљанске ливаде“ казао да у региону само Румунија има већу војску од Србије.

„Ми и Мађари смо ту негде, а сви остали су далеко, далеко иза. Наравно Грчка има огромну војску, то нису упоредиве цифре, али све ово друго и простор бивше Југославије… Ми драматично снажимо нашу војску, ти наши кораци нису од миље, то су кораци од седам миља“, казао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Он је рекао да је проблем Војске Србије недостатак људи и указао на то да је највећи број припадника војске са југа Србије.

Вучић је, послије вјежбе на „Пасуљанским ливадама“ у оквиру здружене војне вјежбе „Век победника 1918-2018″, казао да је задовољан како је вјежба изведена, да је све „изванредно изведено, осим две ракете које су ‘дале отказ’, све остале су погодиле свој циљ“.

„Много сам срећан, када је дрхтала земља, када су свих осам мигова надлетали…једна бомба је тешка 250 килограма, тресло се пола брда чини ми се, то је да уништи све“, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у 2019. години моћи да се виде велика улагања у Војску.

„Када сам постао министар одбране имали смо једну неисправну летелицу, МИГ 29, а данас имамо осам ‘двадесет деветки’ које су летеле, имамо их 10 укупно, видели сте тенкове, највише до сада, 100 тенкова учествује у читавој вежби, видеће их Сремци, Банаћани“, рекао је Вучић.

Он је похвалио извиђаче и додао да су успјели тако да се сакрију, да их са 10 метара нико није видио.

„Од Кине ћемо 2019. добити беспилотне летелице вредне 30 милиона евра“

„Ми имамо много тенкова, тенковска смо велесила по броју, нисмо имали ни 30-40 који су суштински радили, нису неки имали акумулаторе, али највећи проблем је увек био са посадама. Имали смо максимално 65 посада, а данас имате 100 посада из активног састава, то показује озбиљну снагу“, указао је Александар Вучић.

Рекао је да очекује у наредној години од Русије нова оклопна возила, модернија, и још 30 тенкова, а од Кине прве беспилотне летјелице вредне око 30 милиона евра.

„Војницима морамо да решимо питање више пари чизама и униформе, не два или три пара чизама, већ више пари и униформи, јер они су радили претходних седам осам дана сваки дан су морали да перу мајице и униформе“, казао је Вучић и додао да се униформе праве у три смјене.

Он је најавио повећање плата од девет одсто, а припадницима Безбедносно информативне агенције просјечну плату од 100.000 динара.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар