РС и матица

Вучић објавио да од 27. маја више неће бити на челу СНС и најавио ванредне изборе за септембар

„У СРБИЈИ НЕЋЕ БИТИ СМЕНЕ ВЛАСТИ ПРЕКО УЛИЦЕ И ОРУЖАНИХ СУКОБА ПОПУТ ОНИХ У КИЈЕВУ 2014.“
  • „Нема новог Мајдана у Београду, нити ће да се деси, нити је могућ и то могу да вам кажем. На власт у Србији се може доћи само кад народ тако каже“
  • „На памет нам не пада да сменимо Бату Гашића који одлично ради свој посао, али нема проблема, можемо да вам изађемо у сусрет још више, можемо да сменимо целу владу. Идемо одмах на изборе. За то ћете само да сачекате 26. мај и ништа више“
  • „Нико никоме не чува фотеље. То ће се видети врло јасно за који дан. Од 27. маја више нећу бити председник странке. На скупу 26. маја све ћу објаснити људима“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је данас оптужио дио опозиције да жели власт без избора, те навео да у Београду „неће бити новог Мајдана“, односно смјене власти послије протеста на улицама и оружаних сукоба попут оних 2014. на тргу Мајдан у украјинском граду Кијеву.

Вучић, који је и предсједник владајуће Српске напредне странке, поново је оптужио део опозиције да политизује недавне трагедије и рекао да је држава предузела низ мјера како би се превентивно дјеловало.

„Неће бити Мајдана у Београду. Нећу да прихватим да фрустрирани лидери опозиције, који не могу да победе на изборима и који се понашају као најгоре хијене, то (траже)“, рекао је, не прецизирајзући на кога мисли.

Вучић је рекао да је „5.октобар“, односно демонстрације грађана у Београду који су 2000. године довеле до смјене власти Слободана Милошевића, био заснован на „неким изборним резултатима“.

Како је казао, није било сумње да би „тада (лидер опозиције) Војислав Коштуница победио“.

Оптужио је актуелну опозицију да жели да преузме власт „без избора“, те додао да то неће бити могуће.

„Нема новог Мајдана у Београду, нити ће да се деси, нити је могућ и то могу да вам кажем“, казао је Вучић и додао да се на власт у Србији може доћи само „кад народ тако каже“.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је и да министар унутрашњих послова Братислав Гашић неће бити смјењен, што је један од захтјева протеста „Србија против насиља“, али да постоји могућност да цела Влада Србије буде смијењена, а да нових избора буде у септембру.

„А што да га сменимо? Ево ја вам кажем: нећемо. На памет нам не пада да сменимо Бату Гашића који одлично ради свој посао, али нема проблема, можемо да вам изађемо у сусрет још више, можемо да сменимо целу владу. Идемо одмах на изборе. За то ћете само да сачекате 26. мај и ништа више“, рекао је Вучић новинарима у Смедереву.

Навео је да „нико никоме не чува фотеље“ и да ће се то видети „врло јасно“, те додао за „који дан“, од 27. маја, више неће бити предсједник странке и да ће на скупу који је најавио за 26. мај „све објаснити људима“.

„За изборе сте? 26. обавештавам народ: идемо на изборе. То значи избори најкасније у септембру. Само што ви нећете да бирате који ће избори да иду овако и онако, јер ово није фонтана жеља“, казао је Вучић.

Говорећи о протестима „Србија против насиља“, Вучић је рекао да држава и он као предсједник имају обавезу да поштују сваки скуп, било да се на њему окупи пет, 100, или више хиљада људи као на та два протеста.

„Када вам се окупи више хиљада људи, без обзира да ли су их организовале опозиционе политичке партије или не, потпуно је свеједно, јер не правим разлику између грађана које неко организује или не организује. Нису ти људи глупи да не знају где долазе или зашто долазе, напротив. Моје је да обратим пажњу на њихове захтеве и да видимо шта је то што можемо да направимо“, рекао је он.

Према његовим ријечима, држава мјерама које предузима већ ради на томе да буде мање насиља, као и на повећању броја полицајаца, психолога и педагога у школама.

„Што се тиче политичких захтева, то је нешто друго, пошто нисам сигуран да ли ико тачно зна шта су захтеви, нити мислим да је могуће да разговарате на улици и са улицом. Али, и то поштујем и спреман сам да разговарамо о свему. Хоћете да разговарамо о ријалитијима, хајде. Али ако се укидају ријалити, онда ће да се укидају свуда. Или ћемо свуда имати ријалитије, али без насиља“, рекао је Вучић.

Навео је да је спреман да разговара и око ријалитија и око Регулаторног тела за електронске медије, али да сматра да опозиција не тражи разговор, већ да има „небулозне захтеве“ јер је „више хиљада“ људи изашло на улице.

Говорећи о реакцији јавности на фотомонтажу коју је премијерка Ана Брнабић објавила, на којој се налазе она, Вучић и министар финансија Синиша Мали, Вучић је казао да је она била одговор на „фалсификовану“ фотографију са протеста коју су поделили поједини опозициони политичари, на којој је по његовој оцјени био увећан број људи.

„Ми имамо врло прецизне софтвере и колико је људи прошло поред зграде владе и колико је тачно људи, у један, прошло мостом Газела. Нема ту више процене. Сад знате тачан број људи, не у 10, него у један. То су наши нови системи које има цео свет и то није никаква тајна“, додао је Вучић.

Навео је да су „установили да је реч о крађи“, односно фалсификованој фотографији са протеста испред Скупштине Србије, уз оцјену да се „такав политички фалсификат у Србији није догодио 25 или 30 година“.

„Да неко тако брутално краде, представљајући да је на неком скупу више људи него што је било. Чему то, не знам. Свакако је био довољан број људи, више хиљада људи. Људи прошетали, сем неколико магараца који су шутирали аутомобиле људи и малтретирали људе, све остало прошло мирно, иако је било веома ризично када то радите са међународним путевима, што је насиље по себи“, рекао је он.

Према његовим ријечима, Брнабић је својом фотомонтажом жељела да покаже да „нико тиме не сме да се бави, да вара, лаже и краде“.

„Зашто је онда уследила најжешћа хајка против Ане Брнабић? Чиме их је увредила? Истином? Разобличавањем“, упитао је Вучић и додао да на тај начин нису желели да се обрате некоме ко је доживео трагедију, већ се обраћају „лоповима који су фалсификовали нешто“.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар