РС и матица

Вучић: Одшкринули врата старих пријатељстава Србије са Сједињеним Државама

ПОТПИСИ НА ОТВАРАЊЕ У БЕОГРАДУ КАНЦЕЛАРИЈЕ АМЕРИЧКЕ МЕЂУНАРОДНЕ РАЗВОЈНЕ КОРПОРАЦИЈЕ
  • Александар ВУЧИЋ: „Земља у коју Америка хоће да инвестира – има будућност…  Разговори у Вашингтону нису били лаки, али ће Србија испуњавати све обавезе из тог потписаног споразума
  • ВУЧИЋ о Трамповом доласку у Србију: Амерички председник је врло љубазно прихватио његов позив да посети Србију, а ја – као и сваки Србин кад навалим на нешто, не знам да станем... Са Трампом сам разговарао о свему о чему смо хтели да разговарамо, али на један другачији начин... Без икаквих цедуљчица на којима пише шта он мени треба да каже и ја њему
  • Ричард ГРЕНЕЛ: „Предсједник Доналд Трамп је ријешен да дође у Београд. Изразио је жељу да дође, али немам датум. Вучић је предсједнику Трампу понудио велику визију о томе шта може да очекује од доласка у Београд“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да земља у коју Американци хоће да инвестирају, има будућност.

Вучић је послије потписивања заједничке изјаве о отварању канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ у Београду, рекао да је данас важан дан за Србију.

Што се тиче доласка ДФЦ у Београд, и кад оставимо по страни симболички значај, тамо где они дођу и где Американци хоће да инвестирају, тамо има будућности. То су добри сигнали и одлични симболи за такву земљу“, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду послије сусрета са делегацијом из САД коју су предводили извршни директор ДФЦ Адам Болер и специјални изасланик предсједника САД за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел.

Вучић је оцијенио да Србија од 1881. године, када је на уговорни начин регулисала трговинске односе са САД, није имала овако важних споразума са Америком.

„Мислим да смо одшкринули врата старих пријатељстава са САД после споразума у Вашингтону. Ти разговори нису били лаки, али ће Србија испуњавати све обавезе из тог споразума“, рекао је Вучић.

Додао је да је идеја Србије да развија економске односе са партнерима на Западном Балкану.

„Желимо да имамо четири велике слободе, слободе кретања људи, робе, услуга и капитала.

То ће промијенити атмосферу у региону и унаприједити животе људи, оцјенио је предсједник Србије.

Додао је да ће користи од посљедњих споразума имати и српски и албански народ.

„Наше је да бринемо о просперитету људи, време је да бринемо за народ. Ово је добар посао и за Србе и Албанце и све друге. То је најбоља порука за све оно што се данас дешава у Београду“, рекао је Вучић.

Додао је да посебно жели да захвали предсједнику САД Доналду Трампу који је, по његовим ријечима, желио да саслуша и чује и да покаже поштовање за српски народ и грађана Србије.

Вучић је додао да је Гренел током разговора покренуо питање сарадње Србије и САД на обнови зграда Министарства одбране и Генералштаба у Београду које су оштећене током НАТО агресије 1999. године.

Петходно су премијерка Ана Брнабић и извршни директор ДФЦ Адам Болер потписали изјаву о отварању Канцеларије те развојне корпорације у Београду.

Вучић: Хватамо се за гушу метафорички али чувамо пријатељство Србије и Америке

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Америка и Србија разликују у много чему, наводећи да „амерички пријатељи говоре о две земље (Србији и Косову) а ми не, али смо спремни да разговарамо о економском напретку, како брже и боље да радимо“.

То што се ми хватамо за гушу, метафорично говорећи, о одређеним питањима, радићемо то и даље, али ћемо да чувамо пријатељство између Србије и Америке, да улажемо у пријатељство између нас, да чувамо мир и стабилност у региону“, рекао је Вучић, у заједничком обраћању са специјалним изаслаником америчког предсједника за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.

Он је рекао да „што се тиче политике ми разговарамо у Бриселу“, али, како је нагласио, мора да каже да му се „приступ америчког председника Доналда Трампа лично допада, као што му се допада начин на који је са њим разговарао“.

„Најслободнији начин, без икаквих бирократских препрека, без икаквих цедуљчица на којима пише шта он мени треба да каже и ја њему. Разговарали смо о свему о чему смо хтели да разговарамо, али на један другачији начин. Мислим да је економија кључ за развој целог региона“, рекао је још Вучић.

Додао је да види страх код политичара који би да „живе у прошлости, у њиховим сновима из деведесетих година и да никад из тога не изађу“, наводећи да „мисли да је успео да из тога изађе“.

Говорећи о могућем доласку Трампа у Србију, Вучић је навео да је амерички предсједник „врло љубазно“ прихватио његов позив и да је он, као и „сваки Србин кад навали на нешто, не зна да стане“.

Истичући значај економског дјела договореног у Вашингтону, Вучић је рекао да је Србији посебно значајан сигнал приватном сектору јер је то будућност.

Како је навео, принцип „дајте нам море или паре на поклон па ћемо да радимо само два месеца није добар ни за једну земљу“.

„Рад, рад и велика подршка у економији то је од кључног значаја“, рекао је Вучић, наводећи да је ово нова ера српскомеричких односа.

Специјални изасланик америчког председника за преговоре Србије и Косова Ричард Гренел изјавио је данас у Београду да су САД озбиљне у намјери да испуне обећања према Београду и Приштини и да их претворе у нова радна мјеста.

„Хоћемо да испунимо обећања која смо раније дали званичницима Србије, не желимо само да се бавимо ријечима него да се усмјеримо на економски развој у корист народа“, рекао је Гренел новинарима.

Послије састанка предсједника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, и делегације владе САД коју предводи извршни директор америчке корпорације за међународни развој (ДФЦ) Адам Болер, Гренел је казао да је „симболика важна, али да она не доноси храну“.

Много је обећања дато народу Србије током година, надам се да нас држите за ријеч, не само за споразум од 4. септембра у Бијелој кући, него и за претходна три споразума (о аутопуту, жељезници, и авиосабраћају)“, навео је Гренел.

Брнабић и Болер су послије састанка потписали заједничку изјаву о сарадњи и симболично отворили канцеларију ДФЦ у Београду.

Гренел, изасланик америчког предсједника Доналда Трампа, навео је да је шеф Бијеле куће „рјешен да дође у Београд“.

„Изразио је жељу да дође, али немам датум. Вучић је предсједнику Трампу понудио велику визију о томе шта може да очекује од доласка у Београд“, додао је Гренел.

Болер је на конференцији за новинаре рекао да вашингтонски споразум „није само историјски“ него знак да регион „неће остати заробљен у прошлости већ да ће гледати у будућност“.

„Верујемо у снагу региона, отварање канцеларије ДФЦ није симболично, она ће остати ту, сталног је карактера и показује нашу заинтересованост за економски развој региона“, казао је Болер.

Додао је да су се лидери Србије и Косова „опредјелили за послове и стварање радних мјеста, а не за линије раздвајања из прошлости“.

Делегација владе САД је дошла у Београд дошла ради спровођења вашингтонског договора лидера Србије и Косова о нормализацији економских односа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар