РС и матица

Вучић: Ово није пуцањ у дијалог, ово је много више и опасније од тога

„НАДАМ СЕ ДА ЋЕ НЕКА ЕВРОПСКА СИЛА ИМАТИ СНАГУ И ВОЉУДА СМИРИ ВЛАСТИ У ПРИШТИНИ“
  • „Бојим се да ће Приштина у овом случају ићи до краја, иако ће цео свет бити против њих. Брине ме што се, уместо преговора, неко још дубље укопава у своје ровове“
  • „Председник и премијер Косова, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, играју улоге доброг и лошег момка. Током кризе која је настала поводом увећања царина подноси се иницијатива Уставном суду Косова да се државна и друштвена имовина српских општина поново одузме. У припреми је нови Закон о заштити потрошача, који ће донети нове не-царинске намете на робу из Србије“
  • „Циљ одлуке Приштине једа се тихо спроведе најснажније и најбрже етничко чишћење Срба јужно и северно од Ибра. Анализирали смо шта су могући разлози за одлуку Приштине и сматрамо да ту постоје четири циља. Прво, то је до сада највећи притисак Приштине који би водио ка нашој безусловној капитулацији и пуном признању независности. Ово је апсолутна забрана трговине, овим је онемогућено и нашем народу на северу да купује робу на које је навикао“
  • „На седници Савета за националну безбедност су подељени задаци шта треба да чинимо. Реаговаћемо мирно, рационално, одговорно. Сутра ћу се састати са Србима са Косова и Метохије, они хоће да иду на протесте и блокаде. Направићемо основни и резервни план, али нећемо да се бусамо у јуначке груди а да већ сутра још десет земаља призна Косово већ ћемо радити на поправљању наше позиције“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је ситуацију поводом приштинског увођења стопостотних царинских баријера на увоз робе из Србије назвао „најтежом у протеклих десет година“ или од случаја мигрантске кризе, када је тадашњи премијер Хрватске забранио улаз камионима и комбијима из Србије.

Он је након сједнице Савета за националну безбедност поновио да жели да верује да ће се цијела ситуација завршити мирно, да ће Србија дати свој пун допринос „смиривању страсти“, као и да се нада да ће нека од европских сила „имати снагу и вољу да смири“ власти у Приштини.

Упркос томе, изразио је бојазан да ће Приштина у овом случају „ићи до краја, иако ће цео свет бити против њих“ и да га брине то што се, умјесто преговора, „неко још дубље укопава у своје ровове“.

Одговарајући на питање новинара шта ће се десити ако се одлука о царинама не повуче, Вучић је казао да ће посљедице бити „катастрофалне и разорне по односе у читавом региону“.

„Ово није пуцањ у дијалог, ово је много више и опасније од тога. Ово је пар екселанс политичка мера, они ни један свој економски циљ не могу да постигну на овај начин. Зато су и (недавно) сменили шефа Привредне коморе Косова, који је економиста и који би се противио оваквим мерама. Тамо где не функционише тржиште – ту економије нема, ту нема ничега“, навео је Вучић.

Додао је и да Косово већ сада очекује повећање цијене хљеба до 30 одсто, због чега су имали мањи број пекара који се побунио.

Такође је навео и да се неке државе, попут Македоније, „радују“ увођењу царина, иако знају да представљају кршење ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

По његовим ријечима, предсједник и премијер Косова, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, играју улогу „доброг и лошег момка“, и да се током кризе која је настала поводом увећања царина подноси иницијатива Уставном суду Косова да се државна и друштвена имовина српских општина поново одузме, као и да је у припреми нови Закон о заштити потрошача, који ће донијети нове не-царинске намете на робу из Србије.

Вучић је казао да висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици „коректно“ реаговали, да су против такве одлуке и да је Европа данас реаговала „снажније и јасније него прошли пут“.

„Да су пре десет дана, када су уведене царине од десет одсто, овако раговали, онда би и понашање (Приштине) било другачије“, оценио је Вучић.

Нећемо уводити контрамјере Приштини нити кршити ЦЕФТА споразум

ПРЕДСЈЕДНИК Вучић изјавио је вечерас да Београд неће уводити контрамере Приштини нити кршити ЦЕФТА споразум јер је како је рекао, „Србија озбиљан и поуздан партнер свакоме у Европи“.

Вучић је за Радио-телевизију Србије казао да ће се сутра састати са представницима Срба са Косова и Метохије који како је рекао, хоће да организују протесте и блокаде због одлуке да се таксе на увоз робе из централне Србије на Косову повећају са 10 на 100 одсто.

Он је оцијенио и да је циљ те одлуке Приштине да се „тихо спроведе најснажније и најбрже етничко чишћење Срба јужно и северно од Ибра“.

„Анализирали смо шта су могући разлози за одлуку Приштине и сматрамо да ту постоје четири циља. Прво, то је до сада највећи притисак Приштине који би водио ка нашој безусловној капитулацији и пуном признању независности. Ово је апсолутна забрана трговине, овим је онемогућено и нашем народу на северу да купује робу на које је навикао“, казао је Вучић који присуствује седници Савета за националну безбедност.

Он је навео и да одлука Приштине, која је по његовим ријечима „озбиљно припремана“, представља покушај притиска на међународне институције како би им учинили одређене уступке поводом визне либерализације.

„Четврто је долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих туђих или сопствених интереса јер мирним путем и дијалогом не могу да их остваре“, рекао је предсједник Србије.

Он је казао да су на сједници Савета за националну безбедност „подељени задаци шта треба да чинимо“.

„Реаговаћемо мирно, рационално, одговорно. Сутра ћу се састати са Србима са Косова и Метохије, они хоће да иду на протесте и блокаде. Направићемо основни и резервни план, али нећемо да се бусамо у јуначке груди а да већ сутра још десет земаља призна Косово већ ћемо радити на поправљању наше позиције“, казао је предсједник Србије.

Вучић је додао да одлука Приштине „нема везе са неком одмаздом према Србији због Интерпола“.

„Наша мала победа у Интерполу није кршење било ког споразума. Питао сам данас амбасадоре Квинте који смо то споразум прекршили и нису могли да ми одговоре. Нисмо погазили ништа“, казао је Вучић.

Србија припрема разноврсне мјере као одговор за царинске баријере

Вучић је након сједнице Савета за националну безбједност изјавио да Србија брине за мир и стабилност региона и да припрема разноврсне мјере „како би обавестили свет“ о мерама Приштине и како би Срби на Косову и Метохији били заштићени.

Поводом кршења ЦЕФТА споразума приштинских власти, Вучић је изјавио да се у региону „ране (међу народима) лече помирењем“, за та је гарант слободан проток људи и роба, као и да је забрана трговине била неочекивана.

„Дошли смо до информације да је Приштина припремала укидање баријера, спремање ‘излазне стратегије’ (након неуспеха учлањења у Интерпол), али они су упркос таквих најава донели такву одлуку. То значи да на рационалне одлуке и рационално понашање Приштине не можемо да рачунамо“, казао је Вучић.

Влада Србије обратиће се сутра чланицама ЕУ и Савјета безбједности УН због одлуке Приштине

Предсједник је рекао да ће се Влада Србије сутра обратити чланицама Савјета безбједности УН и ЕУ које ће упознати са како је рекао, „чињеницама о кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању и ЦЕФТА споразума“ од стране Приштине.

Он је након седнице Савета за националну безбедност рекао и да су сви државни органи добили задатке после одлуке Приштине да повећа таксе на увоз робе из централне Србије са 10 на 100 одсто.

„Различите институције, од Привредне коморе Србије до економских министарстава радиће свој посао, заједно са нашим компанијама које су продавале на Косову и Метохији у покушају да пребродимо ову тешку ситуацију. Договорили смо да сви надлежни органи буду у пуној приправности за случај даљег ирационалног и суманутог понашања приштинских органа власти и у складу са тим, предузимаћемо мере“, казао је предсједник Србије.

Вучић је навео и да Србија „ни на који начин“ неће узвраћати сличним мјерама јер како је рекао, жели да остане поуздан партнер свима.

„Нећемо заустављати ни њихове камионе, ни путничка возила нити промет робе ка Косову и Метохији јер хоћемо да покажемо разлику између одговорног понашања са једне, и неодговорног понашања са друге стране. Ми ћемо све учинити да сачувамо мир и да не одговарамо на провокације али ћемо остати уз свој народ“, казао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар