РС и матица

Вучић: Питаћу Шмита који је члан Дејтонског споразума поводом имовине прекршио Додик

НАГЛАСИО ДА ЋЕ „ВАСКРШЊИ САБОР“ БИТИ ДОСАД НАЈВЕЋЕ СРПСКО ОКУПЉАЊЕ
  • Предсједник Србије Александар ВУЧИЋ: Јасно је да би дан касније након усвојене резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН западни моћници изашли са ставом да „геноцидне творевине“ не могу постојати
  • Према нашим информацијама, то питање ће се у Њујорку наћи 27. априла. Западне дипломате су нам, када смо покренули иницијативу за бомбардовање СР Југославије у СБ, говориле да се не враћамо 25 година у прошлост. А, онда се лицемјерно врате 29 година уназад
  • Нагласио је да јесвима јасно да Република Српска мора да постоји по Дејтонском споразуму.
  • Реакција Србије по овом питању биће борба. Ми јесмо мали, велике силе су против нас, али видјећемо. Рећи ће да то није уперено ни против кога, али лажу. Упамтите то

ПИТАЋУ Кристијана Шмита који је члан Дејтонског мировног споразума предсједник Републике Српске Милорад Додик прекршио када је у питању имовина, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

– Разговарам са Милорадом Додиком свакодневно, размјењујемо основне информације. Ситуација је компликована, политички узаврела. Када кажу да се крши Дејтонски споразум око имовине, ја их питам да ми кажу како га је прекршио Додик. Гдје пише да имовина не припада Српској – нагласио је Вучић.

Јасно је да би дан касније након усвојене резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН западни моћници изашли са тежњом да по њима „геноцидне творевине“ не могу постојати, рекао је Вучић током обраћања јавности.

– Према нашим инфромацијама, очекујемо да ће се то питање у Њујорку наћи 27. априла. Западне дипломате нам кажу када смо покренули иницијативу за бомбардовање СР Југославије у СБ, зашто се враћамо 25 година у прошлост. А, онда лицемјерно се врате 29 година уназад. И након свега би тражили и ратну одштету – истакао је Вучић.

Нагласио је да је, с друге стране, свима јасно да Република Српска мора да постоји по Дејтонском споразуму.

– Реакција Србије по овом питању биће борба. Ми јесмо мали, велике силе су против нас, али видјећемо. Рећи ће да то није уперено ни против кога, али лажу. Упамтите то – додао је предсједник Србије.

Вучић је додао да ускоро Србију и Републику Српску очекује „Васкршњи сабор“, и да ће то бити највеће окупљање икада.

Сабор ће се одржати 5. и 6. маја у Београду и другим дијеловима Србије.

Вучић је рекао да се Србија налази у изузетно тешкој политичкој ситуацији.

– Овога пута, плашим се, заиста не својом кривицом, већ због геополитичке ситуације плаћамо високу цену – истакао је Вучић.

Ријеч је, наводи, о свеукупном притиску због наше војне неутралности, због односа према сукобу у Украјини и позиције да осуђујемо напад на суверену земљу, али се не придружујемо санкцијама.

Трећи разлог је, истакао је, да западне змеље осећају велики притисак због напредовања руских снага и могућих будућих политичких порука из Москве које се заснивају на ономе што се назива „косовски преседан“.

Вучић је рекао да је мир за Србију приоритени интерес, али и да је слобода оно без чега Србија не може, и чиме се поноси.

– Од доласка Аљбина Куртија на власт имали смо 494 етнички мотивисана напада, а прије тога свега 180 напада више, што показује да се број напада од доласка на власт Куртија дуплирао – рекао је Вучић.

Предсејдник Србије каже да су међународни представници наводно уводили санкције Приштини, али како каже, Приштина је и поред тога учествовала на апсолутно свим међународним форумима које су организовале западне земље.

– Не постоји ниједан форум на који Приштина није позвана. Затим су их казнили визном либералитацијом, затим учешћем у Политичком савјету НАТО-а, а то је агресија на нашу земљу. Казнили су их покретањем иницијативе за пријем у Савјет Европе, иако Косово не само за нас већ и за пет земаља чланица ЕУ Косово није држава – истакао је Вучић.

Предсједник Србије каже да је на свим састанцима са великом петорком понављано да је суштинска обавеза Приштине формирања Заједнице српских општина.

– А онда се извјестилац Дора Бакојани напрасно сјетила да за препоруку за пријем у Савјет Европе за Приштину није важна ни експропријација земљишта на сјеверу Косова, ни ЗСО већ, само враћање земљишта манастиру Дечани – рекао је Вучић.

Рекао је да је прогон Срба са сјевера Косова и Метохије брутално припремљен.

– А са друге стране чујемо организовано ћутање. Намјерно сам то тако рекао, иако је контрадикторно. Организовано ћутање се невјероватно гласно чује – истакао је Вучић.

Казао је да ускоро очекује и нада се сусрету, иако не може да каже када, са предсједником Кине Си Ђинпингом.

Вучић је навео да је према флеш процијени фебруарског бруто домаћег производа, остварен раст од 5,9 одсто, што је 0,8 одсто боље од онога што се очекивало.

– То значи да је у прва два мјесеца просечан раст 4,9 до 5 одсто. Вјерујемо да ће због ремонта рафинерије бити нешто мање у марту, али се завршава крајем марта, па ће април бити у реду сасвим – напоменуо је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар