РС и матица

Вучић показао Алијеву могућности Војске Србије и њене војне индустрије

У ТРУПАЛУ КОД НИША ПУШТЕНА У РАД ГАСНА ИНТЕКОНЕКЦИЈА СА БУГАРСКОМ
  • Предсједник Србије Вучић истакао да се гради гасна интерконекција и према Сјеверној Македонији, као и да се нада да ће моћи да се гради и према БиХ и и Републици Српској. Навео је да ће следеће године кренути радови на изградњи нафтовода између Србије и Мађарске
  • Своје способности на нишком аеродрому представила је 63. падобранска бригада и друге специјалне јединице. Извела је приказ вертикалног и хоризонталног маневра са хеликоптером Х-145, Ми-35М, Ми-17 и Ми-8, модуларног теренског возила МТВ, борбених возила Милош 4×4 и Хамер
  • Изведен је и приказ ПАСАРС-16 у различитим варијантама са антиндрон системом: ПАСАРС – Мистрал, четвороцијевац, са новоразвијеним ракетама земља-ваздух, радар и ометач и ПАСАРС – 16, „нулта“ серија. Затим су приказана убојна средства ракете земља-ваздух РЛН-РФ и РЛН-ТК и нове ракете ваздух-земља, ракете АЛАС и Лоитеринг муниција ГАВРАН

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у претходне четири године урађено више по питању гасне интерконекције него у претходних 70 година.

Он је на конференцији за медије након пуштања у рад гасне интерконекције Србија-Бугарска у Трупалу код Ниша истакао да неке земље уопште немају гас, те да је за Србију важан развој гасне интерконекције, између осталог, и због реиндустријализације.

Вучић је рекао да је са Бугарском договорено да се и предсједници двије земље чују ако буде било потребе како би се смањиле „било какве инцидентне ситуације између Србије и Бугарске“ и како би се на најбољи начин рјешавали проблеми.

Вучић је истакао да се гради гасна интерконекција према Сјеверној Македонији, као и да се нада да ће моћи да се гради и према БиХ и и Републици Српској.

Поред тога, навео је да ће следеће године кренути радови на изградњи нафтовода између Србије и Мађарске.

– Морамо да градимо нафтовод између Србије и Мађарске како бисмо могли да имамо бољи приступ јефтинијој нафти – рекао је Вучић и додао да Србија мора да ради и на диверзификацији снабдјевања нафтом.

Он је додао да ће се радити на томе да сљедеће године стопа раста буде четири одсто, упркос томе што ММФ прогнозира стопу раста од 3,6 одсто.

– То ће значити много веће повећање плата и пензија, да ћемо морати много да инвестирамо као држава, али и да расте стопа страних инвестиција – нагласио је Вучић.

Истакао је да Азија постаје све значајнији инвеститор у Србији и да вјерује да ће се тај тренд наставити.

Вучић је у Нишу предсједнику Азербејџана Илхаму Алијеву показао наоружање и способности специјалних јединица Војске Србије.

На војном аеродрому „Наредник- пилот Михајло Петровић“ у Нишу заједно су погледали противдронске ПВО системе, беспилотне и управљане ваздухопловне и земаљске борбене платформе.

Своје способности представила је 63. падобранска бригада и друге специјалне јединице.

Извела је приказ вертикалног и хоризонталног маневра са хеликоптером Х-145, Ми-35М, Ми-17 и Ми-8, модуларног теренског возила МТВ, борбених возила Милош 4×4 и Хамер.

Након тога је своје способности представила и 72. бригада за специјалне операције употребом хеликоптера М-17 и даљински управљиве беспосадне платформе Мали Милош Н/В1.

Присуствовали су и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и министар финансија Синиша Мали и министар спољних послова Ивица Дачић.

На аеродрому је изведен приказ ПАСАРС-16 у различитим варијантама са антиндрон системом: ПАСАРС – Мистрал, четвороцијевац, са новоразвијеним ракетама земља-ваздух, радар и ометач и ПАСАРС – 16, „нулта“ серија.

Затим су приказана убојна средства ракете земља-ваздух РЛН-РФ и РЛН-ТК и нове ракете ваздух-земља, ракете АЛАС и Лоитеринг муниција ГАВРАН.

Војска Србије је приказала и беспилотне летјелице ПЕГАЗ, СЕНКА са земаљским станицом, Систем РВМЛ-02, ВРАБАЦ, Килер дрон ОСИЦА, наоружани дрон ОБАД и наоружани мини КВАДРИКОПТЕР.

На Војном аеродрому су и приказане и копнене беспосадне платформе Мали Милош В2, Мали Милош В1, Мали Милош логистички, Мали Милош ултра лаки и Земаљска безпосадна платформа МФ Ниш.

Након тога Војска Србије представила је и Систем за управљање ватром минобацача.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар