РС и матица

Вучић: Прича о спајању северне и јужне Митровице директна је претња нашем народу

СРБИ И СА СЈЕВЕРА И СА ЈУГА СПРЕМНИ ДА НАПУСТЕ СВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ „КОСОВА“
  • Предсједник Србије примио 139 српских  представника са КиМ, а они му предочили да до спајања може доћи само по цијену насиља
  • „Замолио сам представнике Срба да им данас не одговорим. И у наредних месец и по дана, до сусрета са председником Кине, желим да разговарам са свим важним лидерима, јер ако се настави овако деловање Приштине, бићемо у безизлазној ситуацији“
  • Поновио да ће Београд наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а да је на њему да са Владом Србије размотри шта даље да се ради јер је Србија „остављена сама, на цедилу“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да су представници косовских Срба, и са југа и са сјевера, од њега затражили да напусте све косовске институције и додао да их је замолио да на одговор сачекају највише 45 дана, како би имао прилике да разговара са кинеским предсједником и осталим најзначајнијим свјетским лидерима.

На конференцији за новинаре након састанка са политичким представницима Срба са Косова, Вучић је рекао да се и Србија и српски народ на Косову налазе у веома тешкој ситуацији, готово истовјетној као 2004. и 2008. године, прије свега због такси на увоз робе из Србије, заплијене камиона са српском робом али и доношења новог Статута рудника Трепче, што би могло да значи блокаду рачуна те фирме и да резултира губитком посла за 2.400 људи са сјевера.

„Прича о уједињавању северне и јужне Митровице је директна претња нашем народу. И људи кажу да би до тога могло да дође само насиљем“, рекао је Вучић и додао да су због тога Срби јединствено одлучили да затраже од њега да разговара са Владом Србије о повлачењу из свих косовских институција.

То би, према његовим ријечима, значило да представници Срба и са сјевера и са југа напусте парламенте и локалне самоуправе, да напусте полицијске снаге, тужилаштво и комплетан правосудни систем Косова.

„Ја сам замолио представнике Срба да им данас не одговорим. И у наредних месец и по дана, до сусрета са председником Кине, желим да разговарам са свим важним лидерима, јер ако се настави овако дефанзивно деловање Приштине, бићемо у безизлазној ситуацији“, рекао је Вучић и додао да је био изненађен ријешеношћу Срба да се изађе из институција, чак и код људи којима су плате у тим институцијама једини приход.

Говорећи о формирању војске Косова, Вучић је рекао да косовски премијер Рамуш Харадинај лаже када каже да се за рад у тој формацији пријавило и 40 Срба.

„Лаже Харадинај да их је 40. Нека покаже тих 40. Нема да их покаже. Нема ни упола толико. А немојте да вам говорим шта су све нудили и уцењивали да нађу Србе који ће да пуцају на Србе. Позивам све Србе да не иду у ту војску јер она једино служи за напад на Србе. Сви да изађу из те такозване војске“, рекао је Вучић.

Он је поновио да ће Београд наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а да је на њему да са Владом Србије размотри шта даље да се ради јер је Србија „остављена сама, на цедилу“.

Ђурић: Далеко смо од решења косовског проблема

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић изјавио је данас да рјешење питања Косова није ни на видику и да су тензије на терену све веће.

Он је на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са представницима Срба са Косова рекао да ће предсједник Србије Александар Вучић наставити наредних дана да разговара са свјетским лидерима, не би ли дошло до неке реакције из међународне заједнице на притиске Приштине и не би ли се размотриле опције за рјешавање косовског проблема.

„Ми се у овом тренутку суочавамо са комбинацијом негативних развоја у међународној заједници и на терену и нисмо ни близу могућности да нам се понуди неко решење о коме бисмо се могли изјашњавати“, рекао је Ђурић.

Упитан о постављању нове министраке за пољопривреду у Влади Косова Дијане Живић, Ђурић је поновио да није прихватљиво да неко од Срба иде против државне политике.

„Ако сте Србин и радите против интереса своје државе и народа – не можете да очекујете да неко са вама сарађује. Са таквим појединцима сарадње на било ком нивоу неће бити. Врата државних институција тим људима су трајно су затворена“, рекао је Ђурић.

Он је навео да су другим Србима Албанци нудили и „министарства и паре“, али да је преовладала свијест да друге отаџбине осим Србије нема.

Упитан о случају потпредсједника Српске листе Милана Радојичића, кога косовски органи траже због случаја убиства лидера СДП Оливера Ивановића, он је казао да приштинским институцијама ништа не вјерује и да мисли да је у питању политички прогон Радојичића.

Он је навео да су се надлежни органи у Београду озбиљније бавили случајем убиства Ивановића од приштинских, те оцијенио да неко жели правосудне институције да користи за раздор међу Србима.

„Неко је од почетка желео да оптужи Србију да би са себе скинуо кривицу“, додао је Ђурић.

Он је казао да ако имају доказе треба да их доставе преко Еулекса надлежним органима у Београду.

Косовска полиција ушла на територију Зубиног Потока и отела камион српском аутопревознику

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић упозорио је данас да Приштина наставља са озбиљним и опасним провокацијама, које драматично угрожавају опстанак српског народа на Косову и Метохији, преноси Танјуг.​

Вучић је на прес конференцији послије састанка са 139 политичких представника Срба са КиМ навео неколико таквих инцидената, почев од најновијег – упада полиције, односно Албанаца, на територију Зубиног потока.

Како је рекао, синоћ је косовска полиција ушла на територију Зубиног Потока и отела један камион српском аутопревознику зато што је, тобож, преко „зелене линије” увозио робу из централне Србије на КиМ, што је, истиче, изазвало велики гњев српског становништва.

Вучић је рекао да су тим поводом „десет пута изрекли молбу Србима да се врате кућама, како бисмо избегли даље инциденте”.

У наредна два дана слиједи прихватање новог статута Трепче, што води ка блокади њеног рачуна, јер Трепча није регистрована по српским законима, већ као УНМИК Трепча, под окриљем УН.

(Танјуг)

http://fakti.org/serbian-point/prica-o-spajanju-severne-i-juzne-mitrovice-direktna-je-pretnja-nasem-narodu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар