РС и матица

Вучић, Рама и Заев потписали декларацију о уклањању пословних баријера

„МАЛИ ШЕНГЕН“ У ПУНОМ САСТАВУ ТРЕБА ДА ИМА ШЕСТ ЧЛАНИЦА СА 20 МИЛИОНА ЉУДИ
  • Александар ВУЧИЋ: „Састанак је био од изузетног значаја за наше земље, за Србију несумњиво, а документ се заснива на имплементацији четири кључне слободе које су међународно прихваћене и које промовише и ЕУ –  слободи протока робе, капитала, услуга и људи
  • Еди РАМА: Региону је очајнички потребно да иде напријед. „Мали Шенген“ је отворен за све на западном Балкану
  • Зоран ЗАЕВ: Заједно са Србијом и Албанијом покрећемо иницијативu за јаче регионално повезивање и шаљемо порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, регион 21. века

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Зоран Заев потписали су данас у Новом Саду заједничку декларацију о уклањању пословних баријера између три државе.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре најавио и да ће 10. новембра у Охриду бити одржан нови трилатерални састанак на коме ће бити представљене најконкретније мјере, а које су, како је навео, у интересу становника све три земље.

Састанак је био од изузетног значаја за наше земље, за Србију несумњиво, а документ се заснива на имплементацији четири кључне слободе које су међународно прихваћене и које промовише и ЕУ –  слободи протока робе, капитала, услуга и људи, рекао је он.

Вучић је истакао да становници три земље заслужују бољу будућност, виши животни стандард и неупоредиво већу стопу запослености и да су сви у региону добродошли.

Потребно је да регулишемо међусобне односе како бисмо подигли раст и развој у нашим земљама и да у много чему заједнички делујемо“, рекао је Вучић.

Рама је послије трилатералног састанка рекао да је региону очајнички потребно да иде напријед и да је иницијатива, названа, иначе, „мали Шенген“, отворена за све на западном Балкану.

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев поручио је да се заједно са Србијом и Албанијом покреће иницијатива за јаче регионално повезивање и шаље порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, 21. века, посвећен бољем животу.

Ово није састанак који се изненада десио и ја бих желио да појасним да он нема за циљ никакве ексклузивности, напротив, то је корак који је предузет да би се обезбиједио општи инклузивни процес и у декларацији можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током цијелог текста“, истакао је Рама.

Рама је рекао да отворена питања која постоје у самом срцу региона не би требало да спријече стране да се сложе да се не слажу око неких питања, као и да се договоре око онога што се тиче свих грађана.

Заев је увјерен да ће уз помоћ ове иницијативе регион бити више поштован, конкурентнији у свијету и привлачнији и гарђанима Балкана да остану и живе у региону, и страним инвеститорима да праве планове на основу широког опсега наших ресурса.

„Дефинисали смо наредни састанак на Охриду гдје ћемо наставити с конкретним корацима и надамо се да ћемо објавити конкретне резултате и потписати споразуме“, додао је Заев.

Додао је да је Сјеверна Македонија као земља кандидат за чланство у ЕУ уједно и копредседавајућа Берлинским процесом заједно са Бугарском што ће дати нови подстрек повећању регионалне сарадње што је стремљење свих у региону.

„Мали Шенген“ ће у пуном саставу бити тржиште са 20 милиона људи.

Досадашња искуства су показала да камиони са робом на граничим прелазима између земаља региона чекају дуже од 20 сати.

Вучић и предсједница владе Србије, Ана Брнабић, приредили су синоћ у Новом Саду вечеру за Заева и Раму.

Видео снимак четворо званичника на вечери објављен је на званичном инстаграм налогу српског предсједника.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар