РС и матица

Вучић: Рекао сам канцеларки да је за Србе важније да љубе земљу своје дјеце, него земљу својих предака

ЊЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА ПРЕДСЈЕДНИКА СРБИЈЕ ПРИМИЛА У БЕРЛИНУ
  • Александар ВУЧИЋ: Спремни смо на компромис. Да обе стране нешто изгубе, па макар и да не буду задовољне. За народ не би било прихватљиво да Србија буде једини губитник
  • Ангела МЕРКЕЛ: Дјелимично смо се осврнули на питање како можемо да дођемо до правног оквира, уговорног рјешења за Косово. Ја не прописујем шта се мора десити по питању Косова, нећу да дијелим савјете, предсједник Србије је ту главни актер

СРБИЈА је посвећена миру и стабилности на Западном Балкану и рачуна на даљу подршку Њемачке и канцеларке Ангеле Меркел, какву је и до сада имала, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић на заједничкој прес конференцији у Берлину с Меркеловом.

Њемачка је не само економски, већ и политички једна од најзначајнијих земаља за Србију, истакао је Вучић и захвалио канцеларки на њеном ангажовању на Западном Балкану.

„Ми знамо да је пред нама тежак пут рјешавања поглавља 23 и 24 и тешка препрека рјешавање питања Косова“, рекао је српски предсједник.

Он је пренио новинарима да је канцеларки рекао да не вјерује у једноствана рјешења, већ у компромис.

„Рекао сам јој је да је важније љубити земљу своје деце, него земљу својих предака, важна нам је будућност. Спремни смо на компромис. Да обе стране нешто изгубе, па макар и да не буду задовољне. За народ не би било прихватљиво да Србија буде једини губитник“, истакао је Вучић.

Меркелова је додала да њена земља пружа подршку Србији.

„Импресионирани смо на који начин Србија наставља путем напретка у борби против корупције и охрабрујемо Србију да настави тим путем“, рекла је канцеларка на заједничкој прес конференцији с Вучићем.

Она је поновила да преговори о прикључењу могу да буду успјешни ако се реформе даље развијају у домену правне државе и у свијетлу питања односа са Косовом.

„Зато смо се дјелимично осврнули на питање како можемо да дођемо до правног оквира, уговорног рјешења за Косово“, рекла је Меркел.

Додала је да треба ријешити и низ питања у региону и истакла да званични Берлин „цијени учешће предсједника Вучића у погледу сарадње земаља Западног Балкана“.

„Ја не прописујем шта се мора десити по питању Косова, нећу да дијелим савјете, предсједник Србије је ту главни актер“, поручила Меркел по питању споразума Београда и Приштине.

На питање да ли правно обавезујући споразум значи признање Косова од стране Србије, канцеларка је одговорила да што се тиче очекивања у односу на Косово она није та „која ће прописати шта се мора десити и шта је пожељно што би требало урадити“.

„Иницијатива полази од стране Србије, предсједник Србије је тај који је ту главни актер“, рекла је Меркел.

„Ми разговарамо о томе и подржавамо ствари када се тражи наша подршка. Али, ја нећу да делим савете, поготово не у јавности“, рекла је Ангела Меркел.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар