РС и матица

Вучић САД: Не сатерујте Србију у угао, не присиљавајте нас да се само бранимо

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ОЦИЈЕНИО ДА АМЕРИКАНЦИ ЖЕЛЕ ДА УКЛОНЕ СВЕ ТРАГОВЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244
  • „Одлазак УНМИК и формирање војске Косова довели би Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу”
  • „Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава. Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана“
  • Формирање војске Косова би представљало велики и готово нерешив проблем и за Србију и за регион…  Молим и америчке партнере да воде рачуна о томе. Они су силни, јаки и велики, ми мали, али кад вас неко сатера у угао, не да вам излаз, као пацов у углу ви морате са све четири да се браните. Немојте да нас доведете у ту ситуацију, да немамо шта друго да радимо него да се штитимо”

ОДЛАЗАК Унмик са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је предсједник Србије Александар Вучић и оцијенио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИК повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и мира на Западном Балкану.

„Одлазак УНМИК и формирање војске Косова довели би Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу”, рекао је Вучић.

Он је додао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

„Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским предсједником.

Он је додао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак како би показали да могу да учине шта год хоће у свијету.

Вучић је рекао и да би формирање војске Косова представљало велики и готово нерјешив проблем и за Србију и за регион и апеловао на међународну заједницу, посебно САД, да обрате пажњу на најаве албанских политичара да ће се то догодити до краја године.

„Молим и америчке партнере да воде рачуна о томе. Они су силни, јаки и велики, ми мали, али кад вас неко сатера у угао, не да вам излаз, као пацов у углу ви морате са све четири да се браните. Немојте да нас доведете у ту ситуацију, да немамо шта друго да радимо него да се штитимо”, рекао је Вучић.

Он је истакао да не постоји ниједан међународни правни акт који дозвољава формирање војске Косова, да то није предвиђено ни Резолуцијом 1244, ни Бриселским споразумом, нити договором са НАТО и додао да не стоји аргумент да то дозвољава косовски Устав.

„Зашто онда разговарате са Србијом? Устав Србије то не дозвољава, али ми о томе ни не говоримо, већ се позивамо на међународне правне акте”, поручио је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар