Одабрано РС и матица

Вучић: САД су разумеле шта Србија не може а прихвати и да мора да заштити себе

ЗАМЕНИКУ ПОМОЋНИКА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД ПАЛМЕРУ РЕКАО ДА ДОГОВОР СА ПРИШТИНОМ НИЈЕ БЛИЗУ
  • „Нагласио сам да је Србија мала да би могла било шта да захтева од Америке, али да моли америчке партнере да схвате да би евентуално формирање војске Косова могло да угрози мир и стабилност и да доведе до трагичних последица“
  • Oцијенио да се опозиција бори против њега зато што је против независности Косова: „Решење опозиције је независност. Јер, они су били на власти 2008. године када је Косово прогласило независност, па су 2009. избацили Србију из процеса одлучивања у УН, па су 2010. године добили катастрофално мишљење Међународног суда правде а 2011. су поставили царинске прелазе на Јарињу и Брњаку, да нас разграниче од нашег народа. Томе су допринели тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, као и власт Бориса Тадића, чији је блиски сарадник био један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да мисли да су САД разумеле позицију и поруке Србије по питању Косова и формирања косовске војске.

„Мислим да су САД разумеле шта Србија не може да прихвати и да мора да заштити себе“, рекао је Вучић за телевизију Пинк након састанка са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

Вучић је казао да разговор са Палмером није био лак, јер Србија и САД имају потпуно различит став по питању Косова.

„Они Косово и Метохију сматрају независном државом… Ми то не признајемо“, рекао је Вучић.

Рекао је да је Палмеру указао на страх који Срби на сјеверу Косова осјећају због најаве формирања косовске војске.

Упитан да ли су „клинички мртви“ споразуми по којима није могуће оснивање косовске војске, Вучић је казао да за некога јесу, а за некога нису.

„Морамо да сачувамо наше људе и њихову безбедност, морамо да сачувамо Србију од ратова и обезбедимо економски напредак“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је Србија мала да би могла било шта да захтјева од Америке, али да моли америчке партнере да схвате да би евентуално формирање војске Косова могло да угрози мир и стабилност и да доведе до трагичних посљедица.

„Указао сам на то да бисмо били у великом проблему и сатерани у ћошак… уколико би се политика стварања косовске војске и евентуалног доласка те војске на север Косова, наставила“, рекао је Вучић.

Палмер је рекао да САД већ дуго имају став да подржавају трансформацију Безбједносних снага Косова (БСК) у војску Косова и да Америка задржава тај став.

„То је транзиција којој ће требати неко време (да се спроведе) и радићемо са нашим партнерима у Приштини да би се то извело и да би осигурали да се то одвија у корист регионалног мира и стабилности“, рекао је Палмер.

Предсједник Србије је казао да је америчком дипломати више пута предочио да ни у једном споразуму не стоји могућност формирања такозване косовске војске.

„Нема тога ни у Кумановском војно-техничком споразуму, ни у резолуцији 1244 Савета безбедности као јединим међународно-правним актом који регулише односе на територији коју ми сматрамо својом а САД независном државом. Нема тога ни у Бриселском споразуму а понајмање у споразуму који смо постигли са НАТО а који подразумева да косовска полиција може ући на север само уз сагласност НАТО и локалних Срба“, казао је Вучић.

Предсједник Србије је новинарима пренио да је с америчким званичником разговарао и о наставку дијалога с Приштином, као и о томе како да се приближе српски и албански народ и да се боље разумију у будућности.

Он је рекао да је Београд сагласан с Вашингтоном да треба наставити дијалог Београда и Приштине али и додао да постизање компромиса са Албанцима није близу.

Вучић је оптужио представнике опозиције да су се залагали за независност Косова када су били на власти и да се боре против њега управо зато што се залаже да то не буде тако.

„Решење опозиције (за Косово) је независност. Јер они су били на власти 2008. године када је Косово прогласило независност, па су 2009. избацили Србију из процеса одлучивања у УН, па су 2010. године добили катастрофално мишљење Међународног суда правде а 2011. године су поставили царинске прелазе на Јарињу и Брњаку, да нас разграниче од нашег народа“, рекао је Вучић.

Нагласио је да су томе допринијели тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, као и власт Бориса Тадића, чији је блиски сарадник био један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас.

Вучић је рекао да актуелна опозиција нема никакву политику за рјешење проблема Косова већ да само жели да се „дочепа плена и да опљачка државну касу“.

Он је поновио оптужбе да је Јеремић примао новац из иностранства а да је Ђилас само од 2007. до 2012. године „од грађана украо 25 милиона евра“.

„То је пет милиона евра годишње. И то само што је признао“, рекао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар