РС и матица

Вучић: Србија ће припремити озбиљне одлуке, а Косово никада неће признати – на то заборавите!

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: ОВО ЈЕ ОД 2004. БИО ЈЕДАН ОД НАЈТЕЖИХ ДАНА ЗА НАШ НАРОД И НАШУ ЗЕМЉУ
  • Према информацијама којима ми располажемо, тројица Срба су страдала. Двојица, сасвим извесно, од снајперске ватре, када није било неопходно да буду ликвидирани. Двојица су тешко рањена, а постоји бојазан да је и 4. лице страдало. Постоје снимци на којима се чује како се косовски полицајци смеју и не желе да помогну рањеним Србима
  • Једини кривац, иако има мало кривице оних који му помажу у томе, за све што се дешава на КиМ је Аљбин Курти. То је човек који је сменио Ђурића, супротно Бриселском споразуму. Никаква права на то није имао. Оставио је људе да брину сами о својој судбини и све време је провоцирао. И жао ми је што је део Срба на те провокације насео. Ниједан други човек не жели сукобе и рат. Његова једина жеља је да нас увуче у рат са НАТО-ом и то је једино што ради цео дан
  • Позивам Међународну заједницу да се Заједница српских општина формира, да на северу КиМ буду српски полицајци, да се испуне захтеви српских општина, јер то је једини начин да не буду сви Срби протерани са својих огњишта и да не буде више сукоба. Ми позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их за то и молимо их да верују својој држави. То је све што их молимо
  • Можете све да нас побијете, Србија никада неће признати независно Косово, накарадну творевину коју сте правили бомбардовањем. А да ли смо спремни да разговарамо – јесмо…
  • У првом питању уважене новинарке Н1, била је инсинуација да је Војска Србије дала униформе. То нису униформе ни Војске Србије ни полиције Србије. Униформе се купују свугде на тржишту и није их тешко наћи

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом последњих дешавања на северу Косова и Метохије.

Прво је рекао да је ово један од најтежих дана за наш народ и нашу земљу од 2004. године.

„Извињавам се грађанима Србије што нисмо раније могли да се обратимо јавности – казао је Вучић.

И наставио: Говорићемо само оно што се догодило, затим ћемо дати оцену свега тога у име Републике Србије, али говорити и о свим другим стварима. Ноћас око 02:46 минута група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској на северу КиМ. Затим долази косовска полиција, која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу је убијен полицајац. У 08:57 прелази Јариње и Брњак су затворени, пуцњава и окршај и даље трају. У 10:15 Албанци саопштавају да су четири српска града зоне терористичке операције.

Вучић је рекао да иако се о томе говорило много пута, иако је сваког дана и у Бриселу и у Њујорку упозоравао да до овога може да дође, мало ко је желео да чује и слуша:

„Укупно 62 пута су користили полицију против Срба, 56 етнички мотивисаних напада на Србе. Да ли ће само они које полиција прогони, да би избегли хапшење Куртијеве полиције наравно да покушају да учине нешто за себе и своје породице. Ни на који начин не желим да оправдам убиство албанског полицајца нити је то могуће правдати. То јесте за сваку осуду и то је нешто што није никоме потребно.

– Курти је главни организатор хаоса на КиМ, и на то нема међутим. Срби, и то не људи из централне Србије, већ са Космета су се побунили, не желећи да трпе више Куртијев терор.

– Тројица Срба са КиМ су страдала, двојица од снајперске ватре са велике удаљености, када није било потребно да буду ликвидирани. Постоји бојазан да је и четврти Србин страдао. Спроведен је бруталан напад на њих и питали смо се на почетку због чега то Кфор не ради, било би мање жртава.

– Према информацијама којима ми располажемо, тројица Срба су страдали , што је потврђено са КиМ. Двојица, сасвим извесно, од снајперске ватре, када није било неопходно да буду ликвидирани. Двојица су тешко рањена, а постоји бојазан да је и 4. лице страдало.

– Пратили смо, пресретали, шта је та албанска полиција радила, ми ћемо вам показати доказе, можда чак већ током конференције. Чекамо само због превода. Постоје снимци на којима се чује како се косовски полицајци смеју и не желе да помогну рањеним Србима.

– Они су користили снајпере и извршили поготке и на приватне куће у Бањској, где никога није било, где су старци седели у кући. Та лица су, према нашим сазнањима, дошла до манастира Бањска јер су имала двојицу младића који су били повређени и којима је била потребна помоћ. Ово је био разлог зашто су то урадили.

– Онда је кренула спин револуција од јутрос. Једном је пало на памет да би требало поново да оптуже Србију. Кажу да је то возило жандармерије. То није никакво возило жандармерије. Албански медији су објавили да је убијен Павле Бихали из Београда. Младић који је убијен нема никакве везе са њим. Објавили су да у немирима учествују припадници Образа, реч је о ноторној лажи. Пустили су информацију да вернике и монаштво држе као таоце, такође ноторна лаж. Албанска пошта објавила је да је тајна руска јединица плаћеника… Везали су снимак из Нагорно Карабаха, није било важно како и шта ће све да слажу, само је било важно да се убиство полицајца свали на Београд да би они могли да докажу да су у праву.

– Приметићете једну невероватну ствар. Свака нормална особа ће да осуди убиство, као и ми што чинимо. Али интересантно је да иза покушаја убиства, као што неће да жале за тим ко је убијен, подсетићу вас да нико није издао саопштење о гнусном или огавном саопштењу, или које су све изразе користили, са чим сам сагласан, али како то да се и даље не води истрага за покушај убиства Драгише Гаљака, који је добио два метка?

– Једини кривац, иако има мало кривице оних који му помажу у томе, за све што се дешава на КиМ је Аљбин Курти. То је човек који је сменио Ђурића, супротно Бриселском споразуму. Никаква права на то није имао. Оставио је људе да брину сами о својој судбини и све време је провоцирао. И жао ми је што је део Срба на те провокације насео. Аљбин Курти је једини кривац, једини који жели сукобе и рат. Ниједан други човек не жели сукобе и рат. Његова једина жеља је да нас увуче у рат са НАТО-ом и то је једино што ради цео дан.

Вучић је рекао да ће Београд стрпљиво реаговати и апеловао на наш народ на КиМ да не реагује на провокације:

– Наше је да покушамо да сачувамо мир, али ако неко мисли да… Није важно, о том потом, када донесемо одлуку, обавестићемо вас о томе.

– Данас су рекли „побијте их све“, а када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од државе, они су рекли да су то борци за слободу, само су Срби изгледа терористи. То је за нас наук да знамо са ким имамо посла.

Вучић је рекао да ће Београд стрпљиво реаговати и апеловао на наш народ на КиМ да не реагује на провокације:

– Ми смо цео дан данас имали не седницу већ заседање Савета за националну безбедност, и ми ћемо да искористимо своје стрпљење, одговорност и одлуке ћемо доносити пажљиво и детаљно их припремити и темељно урадити и са тим одлукама изаћи пред наше грађане и народ на КиМ у данима који су пред нама.

– Позивам Међународну заједницу да се Заједница српских општина формира, да на северу КиМ буду српски полицајци, да се испуне захтеви српских општина, јер то је једини начин да не буду сви Срби протерани са својих огњишта и да не буде више сукоба. Ми позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их за то и молимо их да верују својој држави. То је све што их молимо.

Вучић је истакао да никада нећемо признати независно Косово:

– Можете све да нас побијете, Србија никада неће признати независно Косово, накарадну творевину коју сте правили бомбардовањем. А да ли смо спремни да разговарамо, јесмо – нагласио је Вучић.

Питања новинара и одговори

На питање новинарке Пинка о лицемерном понашању Међународне заједнице председник Вучић је истакао како им је лицемерје средње име.

– Све време су тражили разлог за ово. Притисак на Србију да призна Косово је суштина. Да не причам да су нам уништили војску. Моја порука најважнија је то да никада вам нећемо признати независно Косово. Можете све да нас побијете. Србија никада неће признати независно Косово! Накарадну творевину коју сте створили бомбардовањем… спремни смо да разговарамо увек, а на признање Косова заборавите – истакао је Вучић.

На питања новинарке Н1 Вучић је поменуо да је у истима било инсинуација да је српска војска дала униформе и да је Србија крива за данашња дешавања.

– На првом питању уважене новинарке, видели сте инсинуацију да је Војска Србије дала њима униформе. То нису униформе ни Војске Србије ни полиције Србије униформе се купују свугде на тржишту и није их тешко наћи. Ја већ месецима говорим да се подиже отпор и побуна код народа на северу и свуда, који хоће да се организују између осталог зато што ми без дозволе Кфора не можемо да уђемо осим ако хоћемо да уђемо у сукоб са НАТО – казао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да је разговарао и са представницима Српске листе.

– Разговарао сам са више представника Српске листе и са Петковићем. Они су људи наравно ужаснути, и они су са својим народом, ма какви били и ма какви сви да смо. Што се тиче људи који су били закључани, не мислим да је проблем у томе, већ у томе што је албанска полиција пуцала по тим кућама, и која покуца на врата те куће и хапси Србе јер мисле да ту живе људи који могу да им пруже отпор. То је тај најпокваренији спин – навео је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар