РС и матица

Вучић: Србија ће у вези КиМ испунити све осим признања независности де факто и де јуре и чланства у УН

РУСКИ МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ ДА ЈЕ ВУЧИЋ РЕКАО ДА ЈЕ СРБИЈА НЕУВОЂЕЊЕМ САНКЦИЈА МОСКВИ ОЈАЧАЛА СВОЈ ПОЛОЖАЈ
  • „Али неко мора да формира Заједницу српских општина, а они то не желе. Албанци измишљају трик за триком како би преварили неке у Европи, а поједини се праве да не разумеју јер им тако одговара“
  • „Тражили су (поводом Бањске) да се стави да се осуђује насилни акт, пошто им у првом делу није прошло око терористичког акта, против косовске полиције 24. септембра, од паравојне групе подржане од стране српских власти. То су желеле наше комшије да убаце, али није им прошло. Не морам да говорим ни ко су, сви у Србији знају“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија данас послије разговора у Бриселу није у лакој позицији, али је поручио да грађани немају разлога за велику бригу.

– Издржали смо, издржаћемо и гураћемо земљу напред – рекао је Вучић на ТВ Прва.

Вучић је поновио оно што је рекао и у парламенту – да је Србија спремна да испуњава ствари у вези са КиМ које се не тичу признања де факто и де јуре независности Косова и чланства у УН.

– Али неко мора да формира Заједницу српских општина, а они то не желе. Албанци измишљају трик за триком како би преварили неке у Европи, а поједини се праве да не разумеју јер им тако одговара – рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је рекао да је Вучић одбио да потпише споразум и да је тражио да се потпише додатно пропратно писмо којим би се, по Куртију поништили основни принципи споразума, Вучић је одговорио да није тражио никакво пропратно писмо.

– Ја сам током дана написао реченицу да смо ми спремни, у складу са оним што смо разговарали и што смо договорили, да испунимо своје обавезе, а онда сам ставио запету, али то не значи или не можемо да прихватимо било шта што се односи на све ово што сам вам рекао – рекао је Вучић.

Подсјетио је да је о томе говорио и у јануару када су међународни званичници први пут дошли у Београд, у Охриду и Кишињеву.

– Пошто је реч о усменом договору ја онда увек изнесем шта није договорено, а да смо спремни да разговарамо о свему другом – рекао је Вучић.

Курти је помињао потписе, оцијенио је Вучић, зато што не жели да се прича о ЗСО коју не желе да виде ни неки западни политичари попут Алише Кернс из Велике Британије.

Говорећи о покушају појединих земаља из окружења да се Србији уведу санкције, Вучић је прочитао тачан текст шта је затражено.

– Тражили су да се стави да се осуђује насилни акт, пошто им у првом делу није прошло око терористичког акта, против косовске полиције 24. септембра, од паравојне групе подржане од стране српских власти. То су желеле наше комшије да убаце, али није им прошло. Не морам да говорим ни ко су, сви у Србији знају – рекао је Вучић.

На коментар водитељке да су у првом тренутку тражили Албанија и Хрватска, Вучић је подсјетио да Албанија није чланица ЕУ, па нису били присутни у Европском савјету.

Руски медији преносе да је Вучић рекао да је Србија неувођењем санкција Русији ојачала свој међународни углед и репутацију слободне и независне државе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар