РС и матица

Вучић: Србија има 42 млрд БДП, што је 520 пута мање од Америке, а ипак се боримо против САД

ТВ ХЕПИ РЕКАО: НЕМА ПРЕГОВОРА ДОК ПРИШТИНА НЕ ОДСУТАНЕ ОД 10 ОДСТО ТАКСЕ НА НАШУ РОБУ
  • „Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формирање ЗСО”
  • „Велики притисак је што гласање о пријему `Косова` у Интерпол неће бити тајно. На захтев било које чланице може да се провери ко је како гласао. Америка је поручила – ви можете да гласате како хоћете, ми ћемо знати шта сте одлучили. Позвао сам неколико премијера и председника чије су државе под притиском најмоћнијих сила да, иако нису признале независност КиМ, буду уздржане или гласају за чланство Косова. Молио сам да се то не деси, верујем да смо неке резултате постигли”
  • „Мислим да Косово неће бити члан Интерпола. Нисмо имали Албанце против себе, већ највеће светске силе. Већ су пре седам дана славили у Приштини, када су дошли до броја 97 према 44, што је више од 2:1, за и против, јер се уздржани не рачунају. Наш је задатак био да део уздржаних преведемо да буду против“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поновио је да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мјере, мислећи на додатни порез од 10 одсто колико је Приштина увела на робу из Србије и БиХ.

„Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али, како да причамо када неко после 12 година (од потписивања споразума ЦЕФТА) неће да спроводи у дело нешто што је потписао. Одакле поверење да неће да погазе било какви други договор”, казао је Вучић гостујући на телевизији „Хепи”, преноси Танјуг.

Упитан за „непристојну понуду” да Србија настави дијалог са Приштином а да заузврат добије отварање нових поглавља о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног свијета да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мјере.

„Ја сам донео одлуку да не разговарамо док не повуку своје мере. Рекао сам то јавно у Бриселу. Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим”, истакао је он.

Вучић је на констатацију да то неки зову „штап и шаргарепа”, Вучић каже:

„Да будем искрен – негде имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формирање ЗСО”, указао је он.

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, „истог секунда све применили”.

Вучић је изјавио да се нада нашој побједи у Интерполу и да Косово неће постати чланица те међународне организације.

Указао је да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане или да гласају за чланство Косова у Интерполу, али да се Србија борила да то спријечи, јаче него што би било ко могао да претпостави.

„Нисам оптимиста по природи , али се надам нашој победи. Нисам неозбиљан као они који су очекивали позитивну пресуду Међународног суда правде, па добили негативну. Не могу да тврдим да ће одлука бити добра за нас, али надам се доброј одлуци и победи Србије”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Он је указао да Србија није имала Албанце против себе, него најјаче свјетске силе.

Вучић је појаснио да је највећи притисак до сада то што гласање неће бити тајно.

„На захтев било које чланице може да се провери ко је како гласао. Америка је поручила – ви можете да гласате како хоћете, ми ћемо знати шта сте одлучили. И, сада многи који су мислили да гласају за нас, а под притиском су, питање је какву ће одлуку да донесу”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србији није лако, и да је наша земља безброј сличних битака прошла, те да смо се борили, против најмоћнијих на свијету да сачувамо своју земљу, народ, да ништа нечасно нисмо урадили, већ смо се борили са свим што смо могли и јаче него што неко може да претпостави за једну малу, слободну и суверену земљу.

„И поносан сам на то”, подвукао је предсједник Србије.

Коментаришући то да би бивши начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић могао да се нађе на потјерници, уколико Косово уђе у Интерпол, Вучић је рекао да је Диковић частан и добар српски официр.

„Мислим да Косово неће бити члан Интерпола, али може да се догоди да нисам у праву. Али, ми смо урадили све да то спречимо. Нисмо имали Албанце против себе, већ највеће светске силе. Да знате, ко нам је на другој страни”, подвукао је предсједник Србије.

Како је рекао, без обзира на резултат, Приштини неће бити лако као што су мислили, преноси Танјуг.

„Већ су пре седам дана славили у Приштини, када су дошли до броја 97 према 44, што је више од 2:1, за и против, јер се уздржани не рачунају. Наш је задатак био да део уздржаних преведемо да буду против, а њихов је задатак био супротан од нашег”, рекао је Вучић.

Он је примјетио да ће бити мање гласова и за и против, јер неће све земље доћи, али је поновио да се нада успјеху.

„Реч је о озбиљном гласању, сви раде свој посао. Не могу да кукам… за много мање важна гласања у светским организацијама дешавала су се и већа чуда… Играј утакмицу, ако хоћеш да играш, немој да кукаш и да плачеш”, поручио је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија има 42 млрд БДП-а, што је 520 пута мање од Америке, а ипак се боримо против САД.

Захвалио је Кини, Шпанији, Аргентини, Кипру и Суринаму, јер су јавно тражили да се питање чланства Косова у Интерполу скине са дневног реда.

„Замислите, један мали Суринам се јавно декларисао, отворено, нескривено. Хвала тим земљама на часном и храбром држању, Србија то неће заборавити ма како да се заврши у Интерполу”, рекао је он.

Честитао је министарствима унутрашњих и спољних послова, министрима Небојши Стефановићу и Ивици Дачићу и додао да су се и премијерка Ана Брнабић и он лично борили.

„Позвао сам неколико премијера и председника чије су државе биле под притиском најмоћнијих сила да, иако нису признале независност КиМ, буду уздржане или гласају за чланство Косова у Интерполу. Молио сам да се то не деси, верујем да смо неке резултате постигли”, рекао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар