Главно РС и матица

Вучић: Србија има за првих пет месеци највећи раст у региону – 4,6 одсто

„УВЕРЕН САМ ДА ЋЕМО УЗ ПОДРШКУ ЕУ И ПРИЈАТЕЉА КАКАВ ЈЕ ХАН НАЋИ НАЈБОЉИ ИЗЛАЗ ЗА СРБИЈУ“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће средстава из претприступне помоћи ЕУ за Србију бити коришћена за подршку процесу приступања наше земље Унији.

Вучић је на прес конференцији са комесаром Јоханесом Ханом честитао на потписивању споразума о спровођењу акционог ИПА програма, оцијенивши да је то од великог значаја за нашу земљу.

Додао је да се ради о износу од 41 милиона евра, а да је укупна вриједност претприступне помоћи 138 милиона евра.

„Она ће у наредном периоду бити увећана а наше је да користимо погодности које имамо као земља-кандидат.

„Оно што је најважније јесте да је начин коришћења средстава – за обнову школа, болница и санирање последица поплава, учинио да буде видљивија чињеница да је ЕУ највећи донатор у Србији”, приметио је предсједник Србије.

Захвалио се Хану на посвећеном послу и рационалном приступу рјешавању проблема у региону, као и проблемима који се тичу Србије.

„Што се тиче економије, Србија нема проблема. Наравно да смо сиромашна земља, али то полако мењамо, раст је – сада то званично саопштавамо – највећи у региону и износи 4,6 одсто за првих пет месеци”, каже Вучић, додајући да тако нешто нису предвидели ни ММФ ни СБ.

Циљ је, како је рекао, да се до краја године одржимо на нивоу између 3,8 и 4,1 одсто.

„То би био велики успех”, додао је Вучић.

Подсјетио је и да Србија трећу годину заредом остварује суфицит а да ће ниво јавног дуга до краја године бити мањи од 50 одсто БДП, а био је 79 одсто када је он преузео функцију премијера.

„Показали смо како каса може да се на домаћински начин може и пунити и празнити, да се пружимо колико можемо, не много више од тога”, каже председник Србије.

„Морамо да будемо одговорни, озбиљни, посвећени у решавању наших проблема. Уверен сам да ћемо уз подршку ЕУ, пријатеља какав је Јоханес Хан, умети да пронађемо најбољи излаз и најбољи пут за Србију”, рекао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар