РС и матица

Вучић: Србија никоме неће дозволити да угрожава идентитетска права српског народа

И МИЛОРАД ДОДИК УЧЕСТВОВАО У РАЗГОВОРУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРБА У РЕГИОНУ
  • Александар ВУЧИЋ: „Србија ће свуда помагати српском народу и градити, од Српског дома у Вуковару, па даље. Посебно ће се радити на идентитетским правима, на очувању српског језика и ћириличног писма
  • Предсједник Србије најавио и заједнички радити на припремама за попис становништва који ће у највећем броју регионалних земаља бити организован 2021. године

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је данас на састанку са представницима Срба из региона показано јединство српског народа.

„Показали смо јединство нашег народа, жељу да очувамо српски језик, српску културу, српску традицију, да се за наше циљеве боримо мирним средствима не угрожавајући интегритет било које земље у региону, али поштујући право на очување посебности наших националних, верских и културних права“, рекао је Вучић након састанка на коме је учествовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Вучић је новинарима након састанка на аеродрому „Морава“ крај Краљева рекао да је на састанку разматран положај српског народа у свакој од држава региона понаособ и како Србија може да помогне.

Он је најавио да ће Србија свуда помагати српском народу и градити, од Српског дома у Вуковару, па даље.

Према његовим ријечима, посебно ће се радити на идентитетским правима, на очувању српског језика и ћириличног писма.

Вучић је рекао да ће се заједнички радити и на припремама за попис становништва који ће у највећем броју регионалних земаља бити организован 2021. године.

„Желимо да сачувамо српски идентитет, односно идентитет тих људи који желе да искажу своје национална осећања на начин на који су то чинили и у прошлости“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да састанак није био нимало лак, јер се говорило и о проблемима.

„Посебно није било лако када смо говорили о ситуацији у Црној Гори. Ми ћемо, поштујући све друге државе и њихова руководства, увек подржавати борбу за опстанак и останак нашег народа на вековним огњиштима. Пронаћи ћемо начине како да то учинимо, у складу са законом свих тих зeмаља“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да Србија неће понављати грешке из прошлости и да никоме неће да намеће своју вољу, али да никоме неће дозволити ни да угрожава основна идентитетска права српског народа.

„То је оно на шта имамо право, у складу са свим међународним јавно правним актима, то је оно што смо чинили и што ћемо чинити у будућности“, рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће наредни састанак бити одржан крајем августа или почетком септембра.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар