РС и матица

Вучић: Србију никада нико није успео да покори, а неће ни они који то данас покушавају

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ У НОВОМ САДУ ОТКРИО СПОМЕНИК КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ
  • „Никада Војводина ником другом до Србији неће припадати. Војводина је Србија, Србија је Војводина“
  • Уочи откривања споменика пожелио `добродошлицу краљу Петру Првом`, уз извињење што се нико до данас није сјетио да му подигне споменик: „Брука иде на све нас спремне да сваку величину прегазимо, теби, стари наш краљу, ево части“
  • „Ових дана су разне птице црне боје кренуле да зобљу све што стигну по нашој лепој Србији“
  • „Одлука Велике народне скупштине у Новом Саду 25. новембра 1918. године о прикључењу Краљевини Србији није договор два државноправна субјекта о будућности него испуњење тежњи још од Мајске скупштине из 1848. године и воље народа да се живи са матицом Србијом без услова, ограничења или орочења“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић открио је данас споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у Новом Саду и поручио да „никада Војводина ником другом до Србији неће припадати“.

„Војводина је Србија, Србија је Војводина. Србија зна своју снагу. Знамо да нисмо највећи, ни међу највећима, али знамо да Србију никада нико није успео да покори, а неће ни они који то данас покушавају“, рекао је Вучић окупљенима у Новом Саду на обиљежавању стогодишњице прикључења Војводине Краљевини Србије.

Вучић је уочи откривања споменика пожелио добродошлицу краљу Петру Првом, уз извињење што се нико до данас није сјетио да му подигне споменик.

„Брука иде на све нас спремне да сваку величину прегазимо, теби, стари наш краљу, ево части“, рекао је Вучић и додао да су ових дана „разне птице црне боје кренуле да зобљу све што стигну по нашој лепој Србији“.

Вучић је казао да је Србија имала владаре који су чинили добро, али да само уз једног иде „света реч слобода“.

„Једини владар у новијој историји који је прошао страшан пут преко албанских врлети и сињих мора да бисмо сви ми дошли кући. Слобода је камен темељац модерне српске државе, слобода коју су нам ти саборци извојевали“, рекао је Вучић.

Он је казао да пред спомеником краљу Петру Првом Карађорђевићу поручује да ће се борити да трудом промијени лице Србије „за будућност и живот достојан потомака“.

„Градићемо Србију са љубављу, жаром и ентузијазмом“, рекао је Вучић.

„Откривајући овај споменик, кажем хвала теби наш краљу ослободиоче, хвала за слободу да радимо, стварамо и живимо“, рекао је Вучић.

Градоначелник Новог Сад Милош Вучевић рекао је да ће споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу од данас па заувијек подсјећати све да не треба одустати од борбе за оно најсветије, своју државу, народ и јединство.

„Подсећа овај споменик на понос и част српског народа и све који су преживели пакао Првог светског рата да би ми могли да уживамо у слободи“, рекао је Вучевић.

Он је рекао да када је краљ Петар Први, или како су га Французи назвали „свети старац“, ујахао у Нови Сад донио је слободу и уједињење.

Откривању споменика присустовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у републичкој и покрајиснкој влади, као и представника Војске Србије и Новог Сада.

Вучић: Србија има најбоље могуће односе са Републиком Србијом

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има најбоље могуће односе са Републиком Србијом (РС) поштујући Босну и Херцеговину.

Вучић је новинарима у Новом Саду рекао да о томе говоре дела, улагања, као и сва љубав коју Србија исказује према РС.

Упитан о оптужбама лидера Народне странке Вука Јеремића да ће прво дати Косово а онда рјешавати РС, Вучић је рекао да Јеремић није учествовао у стварању, нити у чувању Српске, чији представници могу да кажу у чије време је урађено највише за њу.

Одговарајући на изјаву предсједавајућег Савеза за Србију Драгана Ђиласа да ће по доласку на власт вратити сву имовину дату  странцима у бесцење, Вучић је рекао да би било боље да „из својих џепова одваде и врате свом народу новац, уместо што говоре да ће протерати инвеститоре“.

Вучић је оптужио бившу власт да је правила огромне дугове, а да сада хоће да протјерује инвеститоре.

„Бахатост нечија иде до крајњих граница, они знају колико су крали и отимали“, рекао је Вучић и додао да опозиција не може да схвати да постоји неко другачији од њих.

Одлука којом је уједињено српство с обе стране Саве и Дунава

  • „Велика народна скупштина Срба, Буњеваца, Словака, Русина и осталих народа из Баната, Барање и Бачке у Новом Саду 25. новембра 1918. године донела је  одлуке које представљају темељ савремене српске државности. То је била одлука 587 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русина, три Шокца, два Хрвата, шест Немаца и једног Мађара“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић оцијенио је да је присаједињење Војводине Србији прије 100 година била велика одлука којом је уједињено српство са обе стране Саве и Дунава.

„Стогодишњица је прилика да супротставимо памћење забораву, да се осврнемо и ослонимо на прошлост, али да гледајући у будућност разумемо садашњост“, навео је Вучић у ауторском тексту за данашње „Вечерње новости“.

Вучић је навео да „трагом ондашње Србије и оним временима достигнутих вредности, и данашња Србија једнако ‘ујемчава’ слободу и пуну равнорпавност не само Србима него и свим народима који живе у заједничкој држави“.

„Пре једног века створена је нова реалност и исписане су нове странице историје, које нам данас служе на част и понос“, навео је Вучић.

Вучић је истакао да је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца, Словака, Русина и осталих народа из Баната, Барање и Бачке у Новом Саду 25. новембра 1918. године донијела одлуке које представљају темељ савремене српске државности.

„Прву да су на основу узвишеног начела народног самоопредељења, отцепљени, како у државном тако и у политичком погледу од Угарске и другу, још значајнију о прикључењу Србији“, нагласио је предсједник Србије.

Вучић је навео да су одлуке које су представници 211 општина са 757 посланика 587 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русином, три Шокца, два Хрвата, шест Њемаца, једним Мађаром, међу којима и седам жена, окупљених тог 25. новембра у Великој народној скупштини у Новом Саду и данас актуелне.

„Оне су основа на којој почива власт, а суживот, демократија и слобода постају основне вредности живота у Србији“, навео је предсједник Србије.

Према његовим ријечима, Одлука Велике народне скупштине у Новом Саду 25. новембра 1918. године о прикључењу Краљевини Србији „није договор два државноправна субјекта о будућности него испуњење тежњи још од Мајске скупштине из 1848. године и воље народа да се живи са матицом Србијом без услова, ограничења или орочења“.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар