РС и матица

Вучић: Сретење је најважнији дан у вјерском, културном и историјском календару Србије

„ДАНАС СУ НАМ ПОТРЕБНИ КАРАЂОРЂЕВА СНАГА, ХРАБРОСТ И УПОРНОСТ И МИЛОШЕВА МУДРОСТ И СТРПЉЕЊЕ“
  • Сретењским орденом првог степена одликовани су предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, академици Рајко Кузмановић, Влада Урошевић, Зоран Л. Ковачевић, Бела Балинт и Нинослав Радовановић, епископ нишки Арсеније и игуманија Пећке патријаршије мати Харитина
  • Међу добитницима је и више личности из Црне Горе: Радомир Уљаревић, књижевник и културни дјелатник, добио Сретењски орден трећег степена, а Марко Ковач, бивши црногорски министар правде, Орден српске заставе другог степена
  • Висока државна признања Србије добили су и странци: Орден српске заставе првог степена предсједница Кинеског института за међународне односе и некадашња амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. Предсједник Свјетског економског форума Берге Бренде добио је Орден српске заставе првог степена, амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина Орден српске заставе првог степена, а амбасадор Мађарске при Савјету Европе Хари Алекс Рус Орден српске заставе трећег степена

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Предсједништву Србије да се данас, 40 дана послије Божића слави Сретење – најважнији дан у вјерском, политичком, културном и историјском календару Србије.

– За нас је Сретење црвено слово, много тога смо започели, направили и завршили за Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се више не могу глоба давати, нити трпјети зулум и неправда – рекао је Вучић.

Истакао је да су два најважнија догађаја у оснивању модерне српске државе ослободилачка револуција и организација и уређење државе.

Вучић је поручио и да су нам данас у нелаким временима потребни Карађорђева храброст, снага и упорност, као и Милошева мудрост, проницљивост и стрпљење.

– Потребно нам је да чувамо мир, да будемо мудри, али једна ствар нема цијену, а то је слобода Србије – рекао је Вучић.

Предсједник Србије одликовао је, поводом Дана државности Србије, Сретењским орденом појединце и институције из Србије, Републике Српске, Црне Горе, али и иностранства.

Сретењским орденом првог степена одликовани су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, академик Рајко Кузмановић, док је постхумно златном Медаљом за храброст „Милош Обилић“ одликован Споменко Гостић, један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је у 15. години погинуо 1993. године у БиХ.

Карађорђеву звезду добили су и глумац Никола Пејаковић и глумица Биљана Чекић из Републике Српске, чувена Дара из Јасеновца.

Предсједник Србије је одликовања додијелио појединцима и институцијама из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота.

Сретењским орденом првог степена одликовао је Вечерње новости.

Сретењским орденом првог степена одликовани су и академици Влада Урошевић, Зоран Л. Ковачевић, Бела Балинт и Нинослав Радовановић, епископ нишки Арсеније, те игуманија Пећке патријаршије мати Харитина.

Овај орден, првог, другог и трећег степена, добиле су и институције – Летопис Матице српске, Специјална болница за рехабилитацију и едукацију Бања Ковиљача, Клиника за гинекологију и акушерство КБЦ Србије, КБЦ Косовска Митровица, Школа за музичке таленте у Ћуприји.

Међу добитницима је и више личности из Црне Горе, па је тако Радомир Уљаревић, књижевник и културни дјелатник, добио Сретењски орден трећег степена, а Марко Ковач, бивши црногорски министар правде, Орден српске заставе другог степена.

Одликовања су добиле и институције и појединци из области културе.

Дјечаци који су рањени на Бадњи дан прошле године у Готовуши код Штрпца на Космету, Милош и Стефан Стојановић, одликовани су Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“, док је дјевојчица анђеоског гласа Павлина Радовановић из Ораховца одликована Карађорђевом звездом трећег степена.

Висока државна признања Србије добили су и странци, па је Орден српске заставе првог степена добила предсједница Кинеског института за међународне односе и некадашња амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Предсједник Свјетског економског форума Берге Бренде добио је Орден српске заставе првог степена, а амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина одликован је Орденом српске заставе првог степена.

Амбасадор Мађарске при Савјету Европе Хари Алекс Рус одликован је Орденом српске заставе трећег степена.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар