РС и матица

Вучић у Доњој Градини: Ако им ово заборавимо онда нисмо вредни опасанка

„НЕКИМА У СВЕТУ СРБИЈА И СРПСКА НИКАД НИСУ ДОВОЉНО СЛАБЕ, А БИЋЕ – СВЕ ЈАЧЕ“
  • Предсједник Србије Александар ВУЧИЋ на Дану сјећања на 700.000 жртава усташког злочина геноцида: Увек нам говоре немојте да гледамо у прошлост, идемо у будућност. А ја их питам, о чему ћемо ако нећемо о свом бићу, постанку, свом страдању. Одлучност, одговорност, али и храброст је на нама да се сећамо својих предака који су страдали само због тога што су били Срби
  • „Мој отац није босански Србин, већ само Србин. Не смемо више никада дозволити да нас деле. Да ли сте икада чули за термин „српски Хрвати“? Никада! Али, Србе деле на босанске, црногорске, хрватске….Променила се емоција нашег народа, јер више не можемо да прихватимо да увек будемо дежурни кривци за све. Они не разумеју да када Србину дозлогрди, онда више нема повратка“

Извор: РТРС

ПО СВЕТСКИМ стандардима Србија и Српска не смеју бити јаке. Колико год биле слабе, они се плаше да је то недовољно, а ја им поручујем да ћемо сваког дана бити само јачи и јачи, на свим пољима, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије, на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац у Доњој Градини.

– За оне који су остали без трага, ми живи смо им једини траг. Ми морамо да будемо путоказ, знак и име за све оне који су клани, убијани. Овдје су имена била неважна, поготово ако си био Србин, Јевреј или Ром – нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је нагласио да Србија заједно са Републиком Српском већ девет година обиљежава највеће заједничке датуме.

– Све већ број младих људи је овдје, школараца, оних са факултета, који ће на овим мјестима сазнати праву истину о Јасеновцу и највећем његовом стратишу Доњој Градини. Заједно са Републиком Српском изградићемо меморијани центар овдје у Доњој Градини, да увијек можемо да дођемо да га посјетимо, да учимо нова покољења. Да сваки странац који овдје дође научи нешто из наше крваве историје. Исто тако имаћемо и у Београду – истакао је Вучић.

Осврнуо се и на одреднице којима етикетирају српски народ.

– Мој отац није босански Србин, већ само Србин. Не смемо више никада дозволити да нас деле. Да ли сте икада чули за термин „српски Хрвати“? Никада! Али, Србе деле на босанске, црногорске, хрватске….Променила се емоција нашег народа, јер више не можемо да прихватимо да увек будемо дежурни кривци за све. Они не разумеју да када Србину дозлогрди, онда више нема повратка – нагласио је Вучић.

Још једном је истако важност колективног памћења.

– Ако заборавимо – нисмо вредни опстанка. Треба да чувамо мир, јер превише ратрова смо имали, али морамо знати шта је наше и да не одустајемо од тога по питању живота. Увек нам говоре немојте да гледамо у прошлост, идемо у будућност. А ја их питам, о чему ћемо ако нећемо о свом бићу, постанку, свом страдању. Одлучност, одговорност, али и храброст је на нама да се сећамо својих предака који су страдали само због тога што су били Срби – поручио је Вучић.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар