РС и матица

Вучић у интервјуу ТАСС: Очекујемо да се Путин у свечаност у Храму Св. Саве бар укључи видео-линком

НАГЛАСИО ДА СРБИЈА НИКАДА – НИ ПОД ПРИТИСКОМ – НЕЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

Фото: Алексеј Дружињин/ТАСС

  • У разговору са првим замјеником директора ТАСС Михаилом Гусманом нагласио да су кључни интереси Србије узети у обзир у споразуму потписаном у Вашингтону са непризнатим Косовом: „Заиста сам задовољан постигнутим, задовољан сам економским напретком у односима са Сједињеним Државама и развојем економске сарадње са Приштином. У сваком случају, задовољан сам што смо успели да сачувамо кључне најважније интересе Србије
  • „Преговарамо и о руској вакцини. Био бих спреман да је прихватим ако то одобре српски здравствени заводи.  Очекујемо да ће то бити већ октобра-новембра, на крају треће фазе испитивања вакцина. У том циљу, наше Министарство здравља преговара са руским надлежним структурама“
  • Европска комисија даје негативну оцену наших односа са Русијом и Кином. Када преговарамо с неким на Истоку, стално нам се поставља питање: када ћете се придружити НАТО и хоћете ли? Србија се под таквим условима веома тешко сналази, али наша земља ће и даље бити посвећена својој слободи, независности и независности у одлучивању“
  • Србија рачуна – рекао је Вучић – да ће се вратити војним вјежбама „Словенско братство“ заједно да Русијом и Бјелорусијом. Чим то дозволе политички услови. Можда већ кроз пет мјесеци

СРБИЈА никада неће увести санкције против Руске Федерације чак ни у случају притиска на Београд рекао је Александар Вучић у отвореном онлајн интервјуу са првим замјеником генералног директора руске државне новинске агенције ТАСС Михаилом Гусманом.

„Србија није и никада неће уводити санкције против Руске Федерације. <…> Упркос чињеници да смо били под притиском и вероватно ћемо бити под притиском, јер смо и ми на европском путу, али ћемо задржати своју позицију и нећемо покварити односе са Русијом“, рекао је он.

Подсјетио је да је и сама Србија била под санкцијама: „Народ Србије је платио велику цену. А то није довело до добрих резултата. У принципу не мислим да су санкције најбоља политика“.

Нагласио је да су кључни интереси Србије узети у обзир у споразуму потписаном у Вашингтону са непризнатим Косовом:

„Заиста сам задовољан постигнутим, задовољан сам економским напретком у односима са Сједињеним Државама и развојем економске сарадње са Приштином. Али, треба да знате да нам није било лако да разговарамо о неким политичким питањима. У сваком случају, задовољан сам што смо успели да сачувамо кључне најважније интересе Србије.

Вучић је скренуо пажњу да Србија није потписала документ у којем Израел признаје Косово, а Косово Израел.

„У томе је разлика између српске и албанске верзије докумената који су потписани. Нисмо потписали трилатерални документ“.

У интервјуу ТАСС-у је такође нагласио да Србија неће промјенити оцјену НАТО агресије 1999. године, упркос помоћи коју Вашингтон намерава да пружи у обнови бомбардованих зграда у Београду.

Наш однос [према догађајима из 1999. године] се уопште није променио. Супротно томе, то се осећа све више и више. Истовремено, морамо се окренути будућности и прихватамо ову помоћ у рестаурацији, али то неће променити нашу процену тих догађаја, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је предлог специјалног изасланика САД за мировне преговоре Србије и Косова, Ричарда Гренела, да обнови зграду Генералштаба Министарства одбране Србије, срушену током НАТО бомбардовања, цијену коју треба платити за агресију.

Предсједник Србије ТАСС-у изнио уверење да је војна неутралност једина опција за очување независности Србије:

Република Србија се придржава војне неутралности у складу са одлуком парламента, а то је такође први пут записано у нашим стратешким документима. Поента је у томе да је Србија заиста војно неутрална и да своју политику гради у складу са тим принципом. Ми верујемо да само на тај начин можемо да сачувамо своју слободу и независност и да обезбедимо своју будућност“.

Руска агенција је навела да сам НАТО признаје су његови авиони извршили 38 хиљада налета на Србију, а да је материјална штета била до 100 милијарди долара.

Вучић је Гусману открио да Србија очекује да ће руски министар спољних послова Сергеј Лавров ускоро посјетити Београд:

„Лавров ће овде отворити Вечни пламен, који ће постати важан симбол наше заједничке Победе“.

У овом контексту је изразио наду да ће Владимир Путин моћи да присуствује „свечаном догађају у част отварања“ Храма Светог Саве:

„То може бити у било ком формату, чак и у формату видео конференције. Радо бисмо му пружили гостопримство“.

Вучић је открио и да Србија преговара са руском страном о куповини вакцине против коронавируса Спутњик В.

„Преговарамо са другим земљама, укључујући и руску вакцину. Био бих спреман да је прихватим ако то одобре српски здравствени заводи.  Очекујемо да ће то бити већ до октобра-новембра, на крају треће фазе испитивања вакцина. У том циљу, наше Министарство здравља преговара са руским надлежним структурама“.

О нередима који су се догодили у Београду 7. и 8. јула Вучић у отвореном интервјуу ТАСС-у рекао:

„У тим догађајима није било дубоког политичког садржаја. Само је постојала жеља да ме свргну. Политичке структуре које су све то организовале немају ништа заједничко, а на изборима могу добити највише 2-3% [гласови] Њихов заједнички именитељ је Александар Вучић. Њима  смета јака Србија – волели би да виде нашу земљу слабом“.

Навео је да је ухапшено само око 30 људи који су бацали камење на полицију, док у сличним ситуацијама на Западу буде ухапшено ивише од 1.000 људи, који не само да никога не нападају, већ једноставно сједе на погрешној страни травњака.

Додао је: „Увек отворено говорим о тим двоструким стандардима и лицемерју“.

Осврћући се на пријетње спољним мјешањем у унутрашње ствари Београда, подсетио да су „најмање два века разне велике силе показивале интерес за Србију због њеног повољног стратешког положаја у Европи“:

„Сада је слична ситуација. На пример, Европска комисија даје негативну оцену наших односа са Русијом и Кином. Када преговарамо с неким на Истоку, стално нам се поставља питање: када ћете се придружити НАТО и хоћете ли?“ Србија се под таквим условима веома тешко сналази, али наша земља ће и даље бити посвећена својој слободи, независности и независности у одлучивању“.

Србија рачуна – рекао је Вучић – да ће се вратити војним вјежбама „Словенско братство“ заједно да Русијом и Бјелорусијом. Чим то дозволе политички услови. Можда већ кроз пет мјесеци.

Према њеогим ријечима, Путин добро разумије тежину околности у којима се налази Србија и уважава њену самосталност и независност.

Пандемија коронавируса мање је утицала на трговину између Русије и Србије него што се очекивало.

„Желео бих да посебно приметим да Руске железнице, које овде раде фантастично, граде један од најважнијих елемената наше железничке мреже, на пример, велики диспечерски центар. Са Русијом разговарамо о новим заједничким пројектима, као и о могућности заједничке производње. А и о томе како можемо даље повећавати међусобну трговину“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар