РС и матица

Вучић: У свакој од 331 школе у Београду биће распоређен по један полицајац

НАЈАВИО „РАЗОРУЖАВАЊЕ СРБИЈЕ“ И НАГЛАСИО: „НИЈЕ НАМ ПОТРЕБНО ПРОГЛАШАВАЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА“
  • „Распоређивањем полицајаца по школама ћемо не само подићи сигурност за 99 одсто већ ћемо за 80 одсто смањити вршњачко насиље у школи, што је велика ствар. То је за сигурност родитеља“
  • „Сви који имају оружје а то је око 400.000 лица, проћи ће ревизију. Неће остати више од 30-40.000 комада, извршићемо потпуно разоружавање Србије. Казне ће бити готово удвостручене. За власнике оружја које буде преостало, укључујући и ловце, бити предвиђене шестомесечне и једногодишње провере, од лекарских, психијатријских и психолошких прегледа до обавезног теста на психоактивне супстанце“
  • Рекао да је Влади Србије предложио враћање смртне казне али да је премијерка то одбила уз образложење да би Србија тиме била једина европска земља, уз Белорусију, у којој постоји најоштрија казна: „Некад сам и ја био против смртне казне, сад се горко кајем што сам имао такав политички став“
  • Имајући у виду масакре у Београду и код Младеновца, ракао да „ти монструми неће побећи нигде и неће изаћи никад“: „Ни онај мали монструм, ни овај мало већи монструм, по годинама само. Правде ће бити. Биће да се мешам у правосуђе… Не, него ћете да убијате децу, а да се шетате за два дана“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је послије два масовна убиства у Београду и у Младеновцу, у којима је 17 особа страдало а више од 20 рањено, предложио Влади Србије да врати смртну казну, али да је премијерка Ана Брнабић то одбила уз, како је рекао, позивање на „неке паметне конвенције“.

Говорећи о новим мејрама послије два масовна убиства у Београду и у Младеновцу, у којима је 17 особа страдало а више од 20 рањено, Вучић је најавио да ће у наредних шест мјесеци бити запослено 1.200 полицајаца који ће потом бити распоређени по школама као и да ће у свакој од 331 школе у Београду бити распоређен по један полицајац.

„С тим ћемо кренути одмах, а пребацићемо 1.000 полицајаца да више времена проводе у школама, да постоји полицајац готово увек у школи. Биће 331 полицајац, има да седи у свакој од 331 школе у Београду. Тиме ћемо не само подићи сигурност за 99 одсто већ ћемо за 80 одсто смањити вршњачко насиље у школи, што је велика ствар. То је за сигурност родитеља“, казао је Вучић у ванредном обраћању.

Он је казао да је Влади Србије предложио враћање смртне казне али да је премијерка то одбила уз образложење да би Србија тиме била једина европска земља уз Белорусију у којој постоји најоштрија казна.

„Некад сам и ја био против смртне казне, сад се горко кајем што сам имао такав политички став“, казао је предсједник.

Представљајући нове мере, Вучић је казао да је Министарству унутрашњих послова наложено да „хитно, без процедура“ припреми измјене и допуне закона о оружју и муницији којима би се пооштрили услови за држање оружја.

„Сви који имају оружје а то је око 400.000 лица, проћи ће ревизију. Неће остати више од 30-40.000 комада, извршићемо потпуно разоружавање Србије. Казне ће бити готово удвостручене“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће за власнике оружја које буде преостало, укључујући и ловце, бити предвиђене шестомјесечне и једногодишње провјере, од љекарских, психијатријских и психолошких прегледа до обавезног теста на психоактивне супстанце.

„Што мање цеви буде било, биће мање опасности за нашу децу и наше грађане“, оцијенио је Вучић и најавио страшне посљедице за оне који нелегално држе оружје а сами га не предају полицији.

Вучић најавио појачано присуство представника органа реда на улицама

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се у наредне двије недјеље повећати присуство органа реда на улицама већих градова али и одбацио тврдње да је за рјешавање тренутне безбједносне ситуације потребно прогласити ванредно стање.

На конференцији за новинаре, Вучић је рекао да ванредно стање није потребно јер држава има право да дјелује у свакој ситуацији у којој се појави неки терориста који угрожава безбједност грађана.

Он је, међутим, рекао да ће грађани на улицама виђати више припадника органа реда у наредне двије недјеље јер су америчка истраживања показала да је то период који је нарочито ризичан и у којем је могуће да се понове неки велики инциденти.

„После тога се враћамо нормалном животу, не заборављајући страшне жртве које смо поднели“, рекао је он.

Вучић: Биће приведени и они код којих је монструм из Младеновца дошао до оружја

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ноћашњи напад, када је 21-годишњи мушкарац ватреним оружјем убио осам особа и повриједио 14 код Младеновца, био терористички напад.

„Ноћашњи напад је био терористички напад, акт у коме су наше Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) имале задатак да ухапсе или неутралишу терористу“, рекао је Вучић новинарима у Председништву.

Вучић је након другог масовног убиства у Србији, које се догодило два дана након што је 13-годишњи ученик ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду убио осам ученика и једног радника обезбеђења, навео да је „зликовац“ из Младеновца ухапшен, а да „ти монструми неће побећи нигде и неће изаћи никад“.

„Правде ће бити. Ни онај мали монструм, ни овај мало већи монструм, по годинама само. Биће да се мешам у правосуђе… Не, него ћете да убијате децу, а да се шетате за два дана“, казао је Вучић.

Захвалио се свим јединицама које су током ноћи гониле убицу, као и таксисти из Крагујевца који је „показао да је частан човек, за разлику од неких који су знали где се убица налази, а нису пријавили“.

„Иначе би био приведен правди раније. И они ће наравно бити позвани на одговорност“, рекао је Вучић.

Он је навео да ће током дана бити још привођења у вези са тим случајем, као и да ће приведени бити сви они који су на црном тржишту давали нелегално оружје „монструму из Младеновца“.

Навео је да је у Србији у четвртак било 25 интервенција због неодговорног понашања омладине, која је имитирала „монструма убицу“, 13-годишњег дејчака који је убио осам вршњака и припадника обезбјеђења, као и још 20 лажних пријава.

„Наши полицајци и службе не могу да стигну да похапсе све, а за сваког морамо да одговарамо“, рекао је он и додао да је данас донијета одлука да се подигне ниво обавјештајне и контраобавјештајне заштите Србије.

Оцијенио је да је важно да се спријечи ширење панике и лажи и навео да је јутрос лажно пријављено да се човјек с аутоматском пушком шета у београдском насељу Звездара.

„Ми смо послали не знам колико јединица са налогом да га ликвидирају одмах, у складу са законима наравно, да му кажу да спусти оружје, а не сме да се дозволи изазивање опште опасности да убије некога. Пријава је била лажна“, рекао је Вучић и апеловао на медије да не објављују лажи и непровјерене вијести.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар