РС и матица

Вучић: За нас ће КиМ увек бити део суверене и независне Србије

КОМЕМОРАТИВНА АКАДЕМИЈА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ 17. МАРТА 2004.
  • Предсједник Србије Александар ВУЧИЋ: Када од злочина прође 20 година, и то без правде за жртве и казне за злочинце, поставља се питање – а шта нам после свега остаје? Шта да кажемо себи, свету, а понајпре Србима са КиМ, који су 17. марта 2004. године доживели погром, када је њих десеторо убијено, скоро 1.000 повређено, 4.000 трајно избачено из својих домова, док им је 900 кућа разорено, а 35 цркава и манастира оштећено и уништено?
  • Важно је да снажимо себе, да добро разумемо своју позицију. Неће бити лако, нашем народу на Косову и Метохији понајмање, али ће бити и промене у нашој доктрини и приступима. Више нема да нас доведу пред свршен чин и кажу сагласили сте се са тим

У НАРОДНОМ позоришту у Београду одржана је комеморативна академија поводом 20 година од погрома Срба на КиМ.

Присуствовали су јој предсједник Србије Александар Вучић, предсједница Владе Србије Ана Брнабић, као и министри и представници Владе Србије, Војске Србије, Српске православне цркве, представници вјерских заједница, посланици, представници дипломатског кора, породице страдалих и други.

– Ми ћемо да чекамо и да будемо уз наш народ на КиМ, никада нећемо да прихватимо резултате погрома од пре 20 година. Слободу волимо више од свега и за нас ће КиМ увек бити до суверене и независне Србије, поручио је Вучић.

– Данас ћу говорити о 17. марту пре 20 година. О свој немоћи и српске државе, и немогућности, упркос јунаштву српског народа на КиМ, да се одбрани од албанске пошасти. Говорићу и ономе кроз шта данас пролазимо, а покушати да дам назнаке и онога што ће бити у будућности и онога шта нам је чинити.ž

Када од злочина прође 20 година, и то без правде за жртве и казне за злочинце, поставља се питање – а шта нам после свега остаје? Шта да кажемо себи, свету, а понајпре Србима са КиМ, који су 17. марта 2004. године доживели погром, када је њих десеторо убијено, скоро 1.000 повређено, 4.000 трајно избачено из својих домова, док им је 900 кућа разорено, а 35 цркава и манастира оштећено и уништено – рекао је Вучић у обраћању.

Нисам сигуран, додао је, да постоје праве ријечи за њих, или их барем он не зна.

– Али знам да постоји нешто што ни њима ни нама нико не може да одузме – а то је право на истину. И колико год у данашњем свету истину представљају као нешто излизано, осакаћемо, злоупотребљено и безвредно, ја и даље верујем да је она светлост без које бисмо живели у вечном мраку. Неопходна нам је и не смемо да је ћутимо чак ни када нас убеђују да не знамо шта причамо. И то није никакав инат, то је одбијање да се живи без светла и да се буде заборављен – рекао Вучић.

Подсјетио је да је прије 25 година, када је било НАТО бомбардовање Србије, оружјем кренуло отимање Косова и Метохије Србији.

– До дана данашњег се нису зауставили и неће. Ако ништа, часно је чувати слободу и штитити међународно право у данашњим условима, тако да ће Србија наставити да то ради и у будућности – нагласио је Вучић.

Он је најавио да ће наредних дана говорити више о ситуацији и у региону и свим опасностима за европски континет и Србију.

Вучић је рекао да ће бити много тешко за Србију јер је нечија намјера да гура српски народ што даље од Косова и Метохије, а истовремено да онима који протјерују Србе обезбиједе пуни легитимитет и легалитет за њихове акције и то је само дио онога шта се спрема.

– Очекујем само лоше вијести за нас и о томе ћу да говорим наредних дана. Објаснићу како су нас варали, лагали, глумили и неки тобожњи пријатељи и други, а тиче се чланства Косова у Савету Европе. Рекли смо им шта ће се догодити уколико се то догоди, будући да они мисле да имају право на тумачење споразума на лажан начин – рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија увијек спремна за дијалог и разговоре, али ће њен приступ бити знатно другачији.

– Важно је да снажимо себе, да добро разумемо своју позицију. Неће бити лако, нашем народу на Косову и Метохији понајмање, али ће бити и промене у нашој доктрини и приступима. Више нема да нас доведу пред свршен чин и кажу сагласили сте се са тим – поручио је Вучић.

Нагласио је да се погром наставља већ 20 година, и казао је да ће увијек говорити истину, и ништа друго осим истине.

Међународне судије и тужиоци су процесуирали седам случајева уништавања цркава, а 67 особа је осуђено.

У марту 2004-те се десио други велики погром Срба на КиМ послије 1999. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар