РС и матица

Вучић: Војска Србије мора да буде много јача – сви у свету се бесомучно наоружавају

НАЈАВИО КУПОВИНУ НАОРУЖАЊА ЗА 300 МИЛИОНА ЕВРА, А 100 МИЛИОНА – КАО ПОМОЋ НАМЈЕНСКОЈ
  • Истакао на сајму наоружања у Абу Дабију да се наоружавају и Албанци на Косову и Метохији, да набављају 100 оклопних возила – супротно свим међународно-правним нормама и Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН
  • „Зато и ми настојимо да подигнемо нашу производњу. Србија мора да уложи огроман новац у одбрамбену индустрију, да драстично подигне своје оперативне и функционалне способности. Наредне године ће Војска Србије из домаће производње купити 200 тешких возила и оруђа, међу којима „Милоше“, „Лазаре“, модернизоване тенкове, „Гвоздике“, „Огњеве“…

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је приликом посјете сајму наоружања у Абу Дабију да се сви у свијету бјесомучно наоружавају, те да Војска Србије мора да буде много јача и да знатно повећа борбену готовост.

– Морамо да имамо најбољу и најснажнију војску, ништа нас друго неће сачувати. То је гарант нашег суверенитета и интегритета. Све друге земље улажу ненормалне количине новца – рекао је Вучић новинарима током посјете штанду Србије.

Он је нагласио да се у свијету дешава нешто што није био случај у посљедњих 70 година, да се сви наоружавају бјесумучно.

Вучић је рекао да се наоружавају све земље ЕУ, Пољска, Хрватска, Грчка, Турска, Бугарска, Румунија, да Русија „у небеса“ диже своју војну производњу, наоружавају се Кина, Индија, арапске земље, САД.

Он је истакао да се наоружавају и Албанци на Косову и Метохији, набављају 100 оклопних возила супротно свим међународно-правним нормама и Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН.

– Тако и ми настојимо да подигнемо нашу производњу – рекао је Вучић, најављујући велика улагања у српску намјенску индустрију.

Он је истакао да Србија мора да уложи огроман новац у одбрамбену индустрију, да драстично подигне своје оперативне и функционалне способности.

Вучић је рекао да ће наредне године Војска Србије из домаће производње да купи 200 тешких возила и оруђе, међу којима „милоше“, „лазаре“, модернизоване тенкове, „гвоздике“ хаубице, нове „огњеве“, односно вишецјевне бацаче ракета.

– И то ће да кошта 300 милиона евра. Додатно ћемо дати још 100 милиона евра да бисмо помогли домаћу наменску индустрију и опоравак – рекао је Вучић, те поновио да ће основна плата војних специјалаца, њих 5.000 колико планира Србија да уведе, бити 2.000 евра.

Он је додао да је у оквиру сајма наоружања у Абу Дабију имао разговоре о многим важним питањима, те да су код Американаца и Емираћана углавном заступљени дронови и беспилотне летјелице, такозвани килер-дронови, камиказе-дронови.

– Разговарамо са нашим пријатељима о куповини и освему другоме и верујем да ћемо ускоро имати завршене и потписане уговоре и да ће већ пре краја године бити испоручене прве количине – рекао је Вучић, те додао да на сајму постоји велико интересовање за куповину оружја и оруђа из Србије.

Уједињени Арапски Емирати и град Абу Даби од данас до 24. фебруара домаћини су 16. Међународног сајма наоружања и војне опреме „ИДЕКС 2023“ и 7. Поморске ратне изложбе „НАВДЕКС 2023“.

На једној од највећих и најзначајнијих изложби ове врсте у свијету која се одржава под покровитељством предсједника УАЕ Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, учествује Србија, а у Абу Дабију од јуче борави и Вучић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар