РС и матица

Вучић за CNN: Србија нема проблем са вакцинама јер смо их тражили на разним странама света

АМЕРИЧКА ТЕЛЕВИЗИЈА ОБЈАВИЛА ПОХВАЛАН ИЗВЈЕШТАЈ О ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ
  • Можете у Србији добити америчке вакцине, европске, али и руске и кинеске. Можете да бирате“, нагласио је Вучић и предочио водитељу CNN ако жели да се вакцинише – да то може да уради у Србији
  • Он нагласио да му је једнако битно да се помогне грађанима у Сарајеву или Подгорици, а Ана Брнабић додала: „Ако нема колективног имунитета – нисмо ни ми безбедни“
  • CNN нагласио да Србија има толико вакцина да их нуди и странцима, што је поткријепио изјавом Чеха Томаша Купера који је дошао да се вакцинише у Србији.

ЗА СРБИЈУ набавка вакцина није била геополитичко питање, већ питање спашавања живота, истакао је предсједник Србије Александар Вучић у интервјуу за CNN.

Вучић је, говорећи о успјеху процеса вакцинације у Србији, рекао да је први фактор што је земља инвестирала у дигитализацију.

„На (београдском) Сајму, где се налази највећи центар за вакцинацију, може се видети како је то добро организовано и да је наш софтвер међу најбољима у свету“, рекао је Вучић и додао да је поносан на људе који су то урадили.

Истакао је да је други фактор успјеха што је Србија покушала и успјела да добије вакцине са разних страна свијета.

Можете у Србији добити америчке вакцине, европске, али и руске и кинеске. Можете да бирате“, нагласио је Вучић и предочио водитељу CNN ако жели да се вакцинише – да то може да уради у Србији.

Указао је да је Србија покушала да добије што више вакцина, које је домаћа агенција за лијекове морала да одобри, након чега је почео процес вакцинације, на који је поносан.

То је добро не само за Србију већ и цео регион. Грађани су почели да долазе у Србију не само са Западног Балкана, већ и ширег региона“, објаснио је он.

Вучић је констатовао да свако треба да има могућност да добије вакцину и буде безбједан, и да у том смислу није могуће одвојити Србију од осталих у региону.

Мислим да најважније питање да ли можемо да спасимо животе“, казао је он, додајући да му је једнако битно да се помогне грађанима у Сарајеву или Подгорици, као што му је важно да помаже грађанима у Србији.

То је регион и комшије смо. То је фер и показује да смо сви у региону окренути ка будућности. Не желимо да се враћамо у прошлост, нити да разговарамо о питањима која нас деле. Ако можемо нешто заједно то је добро“, поручио је Вучић.

Истакао је да криза није много погодила српску економију, подсјећајући да је прошле године земља имала негативан раст од свега минус 0,9 одсто, по чему је била прва или друга у Европи.

То нам је омогућило да се фокусирамо на здравствени систем, да га побољшамо, и добијемо што више вакцина“, рекао је он.

Вучић је додао да у априлу очекује пола милиона вакцина компаније Pfizer, као и милион доза Синофарма и више стотина хиљада доза из Русије.

„Тиме ћемо бити у могућности да имамо стално довољно вакцина за наше грађане“, рекао је он.

Када је ријеч о ЕУ, Вучић је подсјетио да ће Србија из Ковакс система добити 60.000 вакцина за пар дана.

Они су наши партнери, а ми смо на путу ЕУ. Помогли су нам током поплава. Знамо да није било лако добити вакцине и да је нама то било лакше, јер смо имали отворена врата са свих страна“, објаснио је он.

Објаснио је да је Србија први уговор закључила са Pfizer-ом, па са Синофармом, онда са AstraZeneca и потом са Спутњиком.

CNN је, у похвалном извјештају о процесу вакцинације у Србији, констатовао да је Србија модел како треба вакцинисати становништво, да је постала средиште вакцинације у Европи, да је најбржа у давању друге дозе од свих на овом континенту.

Констатовано је да има толико вакцина да их и нуди странцима, што је поткријепио изјавом Чеха Томаша Купера који је дошао да се вакцинише у Србији.

Америчка ТВ је навела да је кључ успјеха што је Србија рано и од многих компанија наручила вакцине.

Додала је се да се у највећем центру за вакцинацију, на Сајму, дневно вакцинише око 8. 000 људи, уз похвалеза брзу регистрацију, без бирократије.

Подсјетила је и да је Србија донирала вакцине сусједним државама, али и да се сама суочава тренутно са растом инфекције, као у свим земљама свијета.

У прилогу је и изјава премијерке Ане Брнабић која је рекла да Србија жели да подржи околне, суседне земље јер је ово мали регион.

„Ако нема колективног имунитета, нећемо бити безбедни“, рекла је Брнабићева, а шеф вакцинационог центра на Београдском сајму, Зоран Бекић, оцијенио да Србија захваљујући властима има више вакцина него другим дијеловима Европе.

Америчка ТВ је додала и да влада Србије сматра да је убрзана вакцинација становништва једини начин да се преброди пандемија.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар