РС и матица

Вучић Загребу: Србија се неће одрећи ни деце убијене на Петровачкој цести ни Јасеновца

НАГЛАСИО: СРБИЈА ЈЕ ИСУВИШЕ МАЛА ДА БИ ВЕЛИКЕ СИЛЕ НАЗИВАЛА НЕПРИЈАТЕЉИМА
  • Коментаришући захтјев Хрватске академије наука и умјетности да се Србија због европског пута одрекне „мита о Јасеновцу“, Вучић је за Телевизију Пинк рекао да га је као цивилизованог човјека срамота да то и коментарише: „Требало би да је срамота све те који су те глупости написали. Сви ти који данас подилазе фашизму, нацизму најгорег облика какав је био нацизам НДХ много више говоре о себи него о нама!“
  • Коментаришући изјаву бившег амбасадора САД при НАТО Курта Волкера да се нада да је Србија из инвазије на Украјину схватила и извела закључак да је „Русија опасан пријатељ“, Вучић нагласио: „Треба бити пријатељ Америке, али не бих улазио у расправе око Русије. И они су наши пријатељи и не желим на такав начин да се изјашњавам“
  • „Велики нека се међусобно разрачунавају, а ми мали ако можемо да се извучемо и да сачувамо ово земље што имамо и наш Дунав и нашу Мораву и нашу Саву и нашу Дрину, а они нека раде свој посао… Бринућемо и о ЕУ када постанемо њен члан“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је, поводом напада из Загреба који су услиједили након што је Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло оптужнице против четворице пензионисаних официра Хрватске војске за злочине у „Олуји“, да се Србија неће одрећи убијене дјеце на Петровачкој цести, нити Јасеновца.

Вучић је рекао да се то дешава зато што неки мисле да су довољно моћни и да имају инструмент за уцјену оних за које мисле да зависе од њих.

– Они се терете за убиство, пре свега деце на Петровачкој цести, брата и сестре Рајић од девет и 11 година, као и чланова породице Дрча. Убили су их из чиста мира и шта хоћете? Да нам кажете да опростимо убиство деце да бисте нас пустили да уђемо у ЕУ?! Нисам знао да је то европска вредност, ја сам мислио да је борба против злочинаца европска вредност. Ми јесмо за европске вредности, а не против њих – поручио је Вучић.

Коментаришући захтјев Хрватске академије наука и умјетности да се Србија због европског пута одрекне „мита о Јасеновцу“, Вучић је за Телевизију Пинк рекао да га је као цивилизованог човјека срамота да то и коментарише.

– Требало би да је срамота све те који су те глупости написали. Сви ти који данас подилазе фашизму, нацизму најгорег облика какав је био нацизам НДХ много више говоре о себи него о нама – нагласио је Вучић.

Он је поручио да се Срби никада неће одрећи својих предака и борбе против фашизма.

– Да се одрекнемо своје борбе за слободу, да се одрекнемо невиних људи да бисмо добили некакав плус – то се неће у Србији догодити – рекао је Вучић, додајући да ће Београд настојати да гради што боље односе са Загребом.

Коментаришући изјаву бившег амбасадора САД при НАТО Курта Волкера да се нада да је Србија из инвазије на Украјину схватила и извела закључак да је „Русија опасан пријатељ“, Вучић је навео да не вјерује у причу о великим пријатељствима и непријатељствима већ само у вјечност интереса.

– Али, да не улазим сад у то ко је опаснији као пријатељ. Говорио је Хенри Кисинџер некада да постоји само једна ствар опаснија од тога – а то је бити непријатељ Америке. Сагласан сам са њим да треба бити пријатељ Америке, али не бих зато улазио у расправе око Русије. И они су наши пријатељи и не желим на такав начин да се изјашњавам – рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија исувише мала да би велике силе називала непријатељима.

– Ови велики нека се међусобно разрачунавају, а ми мали ако можемо да се извучемо и да сачувамо ово земље што имамо и наш Дунав и нашу Мораву и нашу Саву и нашу Дрину, а они нека раде свој посао – поручио је Вучић.

– Бринућемо и о ЕУ када постанемо њен члан – рекао је Вучић, одговарајући на молбу новинара да прокоментарише захтев да се Србија усклади и са тим делом политике ЕУ.

Вучић је рекао да има много захтева, али да има и потреба Србије и да је његов посао да брине о Србији, а не о ЕУ.

Он је рекао да је за Србију важно да има добре односе и да се налази на европском путу, као и да обезбеди довољно хране и енергената, да брине о интегритету и Уставу, те да води рачуна о својој земљи и народу.

Када је реч о усклађивању са санкцијама које је Србија због ЕУ увела Белорусији, Вучић је прецизирао да се Србија делимично ускладила са тим санкцијама, али да је то још раније урађено и да ту нема ничег новог.

– Дјелимично да, а делимично не. Било је неких 25 декларација, са девет јесмо, а са 16 нисмо. Мислим да је тако отприлике, али то траје већ годину дана и нема ништа ново – рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар