РС и матица

Вучић замолио Меркелову да `погура` регионалну економску зону и ауто пут Ниш-Приштина

РЕКАО ЈОЈ У ТЕЛЕФОНСКОМ РАЗГОВОРУ ДА ЈЕ ЗОНА ОД КЉУЧНОГ ЗНАЧАЈА ЗА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ
  • Разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине и сагласили се да су очување мира и постизање компромисног рјешења од кључног значаја за обе стране  
  • Вучић примио замјеника помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Пита Марока, и нагласио да је постизање стварног компромиса са Приштином једина гаранција будућности Србије и цијелог региона
  • Састао се и са директорком Федералне агенције Руске Федерације за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Елеонором Митрофановом, која је понудила стручну помоћ руских експерата за бржи напредак радова на завршетку храма Св. Саве

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је данас, уочи самита Берлинског процеса у Лондону, са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и замолио је да својим угледом и ауторитетом убрза реализацију пројеката Регионалне економске зоне и аутопута Ниш-Приштина.

Вучић је, у телефонском разговору, рекао њемачкој канцеларки да сматра да су Регионална економска зона и изградња ауто пута Ниш-Приштина од великог значаја за Западни Балкан.

Он је посебно издвојио Регионалну економску зону као пројекат од кључног значаја за будућност Србије и цијелог региона, јер би на тај начин привукли више инвестиција и убрзали проток људи, робе, капитала и услуга.

Предсједник Србије се захвалио њемачкој канцеларки што је својом иницијативом за покретање Берлинског процеса значајно допринијела миру и стабилности Западног Балкана.

Вучић и Меркел разговарали су и о наставку дијалога Београда и Приштине и сагласили се да је разговор неопходан, као и да је очување мира и постизање компромисног рјешења од кључног значаја за обе стране.

Вучић примио је данас у Београду замјеника помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Пита Марока, и нагласио да је постизање стварног компромиса са Приштином једина гаранција будућности Србије и цијелог региона.

У разговору о билатералним односима и ситуацији у региону, предсједник Вучић је казао да Србија и САД настављају путем продубљивања билатералних односа и да су посјете америчких званичника добра прилика да се подсјетимо наших дугогодишњих и плодоносних веза.

Амерички званичник је рекао да цијени залагање предсједника Вучића за мир и стабилност у региону и допринос који даје у међуетничком дијалогу на Западном Балкану.

Предсједник Србије састао се данас и са директорком Федералне агенције Руске Федерације за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу (Россотрудничество) Елеонором Митрофановом, са којом је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону, као и о културној, научној и образовној сарадњи.

Предсједник Вучић захвалио је на помоћи коју је директорка Митрофанова пружила Србији на дужности амбасадора Руске Федерације у УНЕСКО, када је спријечено чланство Косова у ову међународну организацију.

Он је захвалио и на помоћи Руске Федерације у завршетку радова на Храму Св. Саве, на спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања, што сасвим сигурно представља и симбол успјешне сарадње двеју земаља.

Вучић је честитао Митрофановој на одликовању, које јој је уручила Српска православна црква, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Директорка Митрофанова понудила је стручну помоћ руских експерата за бржи напредак радова на завршетку храма Св. Саве.

„Духовне везе два народа су основ за развој односа на свим нивоима”, нагласила је Митрофанова и предложила што скорије потписивање споразума о сарадњи културних центара двију земаља.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар