РС и матица

Вучић: Замолио сам председника Сија да сагледамо могућност производње возова у Србији

„БИЋЕ ОМОГУЋЕНО СТУДИРАЊЕ У КИНИ ЗА ОКО 300 СРБА И УСАВРШАВАЊЕ 50 НАУЧНИКА“
  • Предсједник Србије: За нас би била изузетна част да направимо неки производни погон у Србији. Већ разговарамо са Кином око летећег таксија који планирамо да успоставимо 2027. године. Желим да се захвалим на подршци од 200 милиона јуана. Видимо могућност за огроман напредак
  • „Председник Си је дошао и понудио конкретне ствари. Уговор о слободној трговини је нешто што нам гарантује пласман наших роба и услуга. Тарифе су између 38 и 62 одсто, а за нас их нема. Данас су потписани уговори о слободном извозу шљиве, боровнице. То је гарантован пласман“
  • „То је само почетак, ићи ћемо од јабука до говеђег меса. За вино нам је потребно пет, за ракије 10 година да тарифе буду нула, оне ће се постепено смањивати. Данас ћу на ручку лично да служим српска вина, да бих показао какав је квалитет вина. Знате шта то значи за нашу земљу? Значи спас“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је током обраћања са предсједником Кине Си Ђинпингом рекао да Србија гаји огромно поштовање према НР Кини, као и да Београд подржава принцип једне Кине.

– Како Кина жели да решава своја питања, тако ће бити и увијек ће имати подршку Србије јер на томе почива Повеља УН и на томе се заснива међународно јавно право – рекао је Вучић.

Он је након размjене потписаних споразума цитирао Сија који је рекао да срећа не пада из ведра неба, да морају да буду приземни и напорно радe што је највећа врлина.

– Част ми је да будем домаћин. Највише сам га звао да посети Србију, да два пута у осам година дође у једну тако малу земљу и не можете да не будете срећни. Иако је био ужи, после шири формат разговора, моји сарадници су рекли да нису никада чули да су неки разговори били тако суштински и дубински посвећени нашим односима и анализирани – рекао је Вучић.

– У 2021, 2022, 2023 Кина је наш највећи инвеститор, извоз нам је порастао 140 пута у посљедњих 10 година, наша трговинска размена увећана је осам пута. Ми смо потписали Заједничку изјаву, та изјава је стратешки важан правац. Прелазимо из стратешких односа на заједницу која говори о Заједничкој будућности. Ми имамо огромно поштовање према Кини. Ми подржавамо принцип једне Кине. Увек ће имати подршку Србије. Захвалан сам председнику Сију по питању КиМ и територијалног интегритета Србије. Имамо срећу да смо у Кини увек имали пријатеља – рекао је Вучић.

Истакао је да ће се Србија снажно одупирати притисцима.

 

– Председник Си је дошао и понудио конкретне ствари. Уговор о слободној трговини је нешто што нам гарантује пласман наших роба и услуга. Тарифе су између 38 и 62 одсто, а за нас их нема. Данас су потписани уговори о слободном извозу шљиве, боровнице. То је гарантован пласман. То је само почетак, ићи ћемо од јабука до говеђег меса. За вино нам је потребно пет, за ракије 10 година да тарифе буду нула, оне ће се постепено смањивати. Данас ћу на ручку лично да служим српска вина, да бих показао какав је квалитет вина. Знате шта то значи за нашу земљу? Значи спас – рекао је Вучић.

Навео је да је Си рекао двије изузетно важне вијести.

– Кина ће омогућити за 300 младих људи студирање и 50 научних радника да иду у Кину. Посебно смо разговарали како да подигнемо ниво сарадње по питању вештачке интелигенције. Председник Си је данас потврдио да ће Кина не само учествовати, већ ће својим искуством и знањем помоћи нашој земљи да то организује на најбољи могући начин – каже Вучић.

Открио је и да је замолио Сија да сагледају могућност око производње возова.

– За нас би била изузетна част да направимо неки производни погон у Србији. Већ разговарамо са Кином око летећег таксија који планирамо да успоставимо 2027. године. Желим да се захвалим на подршци од 200 милиона јуана. Видимо могућност за огроман напредак. Ми смо снове сањали, свој посао око пруге Београд – Будимпешта ћемо да завршимо са кинеским партнерима – рекао је предсједник Србије.

Истакао је да Србија и Кина имају изузетну сарадњу у области безбједности и одбране.

– Велика је сарадња и у области заштите животне средине, развијаћемо и већу сарадњу у области енергетике. Ускоро ћемо имати нове авио-линије, летећемо директно из Београда за Шангај, Гуанџоу, а сачуваћемо и лет који имамо до Пекинга – поручио је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар