РС и матица

Вучић: Запад појачава притисак да признамо Косово* да више не би било – преседан

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА, НАСТУП ПОДИЈЕЛИО У 10 ТАЧАКА
  • Први пут имамо јасну већину грађанам, 44 одсто, који су против уласка у ЕУ, а 33 одсто је „за“. Није наш посао да подилазимо јавном мњењу и моја порука свима је да ће Србија бити снажнија на европском путу. На нашу трговинску размену са ЕУ отпада 60,2 одсто
  • „Наша ситуација ја промењена, промењена на лошије и после изјава председника Руске Федерације Владимира Путина, не зато што је он имао посебну намеру да наштети Србији, већ зато што је косовско-метохијско питање на другачији начин поставио, у заштиту руских интереса“
  • „Долазимо у највећи проблем, зато што ће цео Запад како би ускратио аргумент Путину, тражити од Србије да брзо призна Косово, како би показали Путину да то није случај. Јер, ако се то деси онда више нема правног преседана. Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада, како би рекли да Косово није исто што се дешава у Украјини“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије који, како је рекао, треба да знају право стање о свим важним питањима за Србију.

„Мислим да у тренуцима који су од великог значаја за нашу земљу, грађани Србији треба да буду обавештени. Излагање сам поделио на 10 тачака, и покушаћу да говорим о свим проблемима са којима се суочавамо, и како би требало да реагујемо у будућности. Говорићу искључиво као председник Републике, странке ме не интересују“, рекао је Вучић на почетку излагања.

Како је навео тачка један је пут Србије.

„Упркос томе што је то данас непопуларно у Србији, према истраживању, први пут имамо јасну већину грађанам, 44 одсто, који су против уласка у ЕУ, а 33 одсто је „за“. Није наш посао да подилазимо јавном мњењу и моја порука свима је да ће Србија бити снажнија на европском путу. Наша трговинска размена са ЕУ је око 60,2 одсто, 30,8 милијарди иде на Немачку. Готово 300.000 људи је директно или индиректно запослено у компанијама које припадају земљама чланицама ЕУ. Морамо да водимо рачуна о нашим интересима, верујем да ћемо наставити реформе“, казао је он.

„У свему овоме, разумем зашто је део људи љут, и људи доживљавају ЕУ као некога ко врши притисак по питању КиМ и санкција Русији. Понекад не желимо да видимо шта су важне ствари за нас, и шта све радимо са ЕУ. Нама вест о изградњи аутопутева и брзих пруга траје пола дана или један дан, иако решава вишедеценијске проблеме. А све то радимо заједно са ЕУ“, додао је.

„Србија ће бити под великим притиском због Косова“

Тачка два је, како је рекао, питање Косова и Метохије.

„Наша ситуација ја промењена, промењена на лошије и после изјава председника Руске Федерације Владимира Путина, не зато што је он имао посебну намеру да наштети Србији, већ зато што је косовско-метохијско питање на другачији начин поставио, у заштиту руских интереса“, казао је Вучић.

Он је додао да је Међународни суд правде у Хагу искористио пропуст тадашњих српских власти.

„Шта год говорили на Западу та тврдња о правном преседану 2010. није наивна. Путин је – бранећи своје потезе – повукао аргумент који није лаган. И без обзира што ће на Западу рећи да није исто, и ми ћемо рећи да није исто, Путин је рекао да је на Криму спроведен референдум, исто то и у ДНР и ЛНР, можда ће и у Херсону. Они кажу да су на КиМ спречавали геноцид и хуманитарну катастрофу, и Путин каже да он то исто сада ради у ДНР и ЛНР“, додао је.

„Сада ми долазимо у највећи проблем, зато што ће цео Запад како би ускратио аргумент Путину, тражити од Србије да брзо призна Косово, како би показали Путину да то није случај. Јер, ако се то деси онда више нема правног преседана. Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада, како би рекли да Косово није исто што се дешава у Украјини“, нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да су му сви европски лидери који су причали са Путином рекли да је руски предсједник инсистирао на питању Косова.

„Сви европски лидери су ми рекли да им је Путин инсистирао на питању Косова у њиховим разговорима. То не значи да ће Русија да призна Косово, али ми ћемо бити под великим притиском да Путин не би користио аргументацију Косова. И то постаје несносно“, навео је..

Вучић: Србија ће бити још снажнија на европском путу

Вучић је, у обраћању грађанима навео да је у тренуцима који су од великог значаја за Србију од посебног интереса за грађане да чују све информације о свему што је држава чинила у претходном периоду и како и на који начин би требало да се поставе према одређеним питањима у будућности.

Прва тачка његовог излагања, које је подијељено, како је казао у десет тачака, била је европски пут.

Вучић је казао да ће Србија наставити европски пут упркос томе што је то данас непопуларно у Србији.

Подсјетио је да према посљедњим истраживањима јавног мњења, која су недвомислена јер их је урадила професионална агенција ИПСОС, први пут постоји јасна већина грађана који су против уласка у ЕУ – 44 одсто, а свега 35 одсто за чланство.

– Као предсједник Србије, а вјерујем да ће бити политика Србије, није наш посао да подилазим јавном мњењу. Наше је да чујемо и разумијемо шта показују истраживања и шта морамо да радимо. Моја порука свима је да ће Србија бити снажнија на европском путу упркос свим бројевима – нагласио је он.

Вучић је подсјетио да се Србија у претходних 10 година суочила са бројним кризама.

– Логично, 10 година није мали период, а не заборавите да смо били суочени прије свега са катастрофалном кризом, да је на рачуну државе тада било око 60 милиона евра, што је мање од онога што су поједини тајкуни имали у својим сламарицама, да смо морали да проводимо мјере фискалне консолидације, да смо били суочени са најтежим поплавама, са најтежом мигрантском кризом гдје је прошло милион људи кроз Србију и требало је обезбиједити стабилност и сигурност – објаснио је он.

Србија се налази на европском путу. Ту нема дилеме и наставићемо снажније да идемо и боримо се за место Србије у оквиру породице европских народа. То је основна порука којом је председник Србије Александар Вучић отворио своје обраћање.

Оцијенио је и да присуствујемо свјетском сукобу, ако не светском рату.

Под Куртијем – 50 одсто више напада на Србе

„Од када је Курти на власти имамо за чак 50 одсто увећан број инцидената и напада на Србе на Косову и Метохији. Било их 128 током 2020. године и ми смо суочени са непримереним притисцима и оценама свега што се збива, као и свакодневним кршењим међународног права”, рекао је председник Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар