РС и матица

Вучић: Западне силе не престају да раде против Србије – поводом ње пуне чашу својих лажи и бесмислица

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ У ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН ГОВОРИО БЕЗМАЛО ПОЛА САТА
  • Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још увијек траје… Од тренутка побједе великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са КиМ напустило је своја огњишта, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на КиМ. Толико о праву, толико о правди
  • Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али прије 24 године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији. Када су тај посао, завршили, рекли су да је питање Косова демократско питање и да ће бити решено у складу са Повељом УН и другим међународно-правним актима. А онда, пало им је на памет да 2008. године, супротно свим, али апсолутно свим актима међународног јавног права, подрже независност тзв. Косова
  • Немачка министарка рекла да се Немачка држи чврсто Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога. Све би то било лепо, када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је на 78. засједању Генералне скупштине Уједињених нација. Мир је постао забрањена ријеч, а једина вриједност која је остала великим силама су принципи, али лажни, рекао је Вучић истичући да је на дјелу примјена двоструких аршина. Напомиње да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих чланица УН.

Вучић је рекао да, не може и нема право да, као предсједник „једне невелике земље“, говори о односима између великих сила, али да може и хоће да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних посљедица.

– Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим – рекао је Вучић.

Истакао је да од прошлог сусрета у Њујорку, свијет није постао ни боље ни безбједније мјесто. Напротив. Глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени.

– И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдевања храном и лековима. Решења за многе проблеме, не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији – рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да је илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије, донијета пуну деценију након окончања ратног сукоба.

– Без референдума или било ког демократског облика изјашњавања грађана у Србији, чак ни на самом Косову и Метохији – додао је Вучић.

Та одлука донијета је у тренутку када је Србија имала владу опредијељену за европске и евроатлантске интеграције и била у свом саставу укључујући покрајину Косово и Метохија, пуноправна чланица УН, али и Савјета Европе, ОЕБС-а и низа других међународних организација. Па ипак, то није спријечило правно и политичко насиље управо од стране оних који данас предњаче у дијељењу лекција са ове говорнице, каже Вучић.

– Бесмислена објашњења, попут полицијског терора које су српске власти спроводиле у својој јужној покрајини целу деценију раније, хуманитарне кризе, прогона локалног албанског становништва, само су кап која је прелила чашу лажи и бесмислица, како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би се њен интегритет урушио – истакао је Вучић.

Од тренутка победе тих великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са КиМ напустило је своја огњишта, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на КиМ. Толико о праву, толико о правди, нагласио је предсједник Србије.

– Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али прије 24 године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији – навео је Вучић.

Када су „тај посао, завршили, рекли су како је питање Косова демократско питање и како ће бити решено у складу са Повељом УН и другим међународно-правним актима“.

– А онда, пало им је на памет да 2008. године, супротно свим, али апсолутно свим актима међународног јавног права, подрже независност тзв. Косова – рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је њемачка министарка рекла да се Њемачка држи чврсто Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога.

– Све би то било лепо, када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донијету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило прије 24 и пре тачно 15 година – каже Вучић.

Према његовим ријечима, први пут, незабиљежено у свјетској историји, 19 најмоћнијих земаља донијело је одлуку, без учешћа СБ УН – без икакве одлуке СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

– Нису се грохотом смејали када је председник Русије искористио исте те ријечи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи, иста објашњења – подвукао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар