РС и матица

Вулин: Хрватска треба да у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа

ОДРЕАГОВАО НА ПРИЈЕТЊЕ ЦРНОЈ ГОРИ ЗБОГ НАЈАВЉЕНОГ УСВАЈАЊА РЕЗОЛУЦИЈЕ О ЈАСЕНОВЦУ
  • Александар ВУЛИН: Грлић Радман је запријетио Црној Гори да ће бити посљедица ако усвоји резолуцију о Јасеновцу и то зато што не види какве везе Црна Гора има са Јасеновцем. Није објаснио какве везе Хрватска има са Сребреницом, па је Хрватска једва дочекала да гласа за резолуцију која Србе проглашава за геноцидне. Али, и ја мислим да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, то ипак треба да уради Хрватска
  • „Да Европска унија и Кетрин Ештон нису потписали формирање ЗСО са изворним надлежностима и директним финансирањем од стране државе Србије, никада не бисмо потписали Бриселски споразум. Ако нам је за утјеху, тако су Минским споразумом слагали Русију. У Бриселу су лагали Србе, у Минску Русе, а лажу нас исти. Није проблем Курти, већ је проблем што Европску унију воде лажови“

МИСЛИМ да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, то треба да уради Хрватска и први пут у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа, поручио је потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин коментаришући пријетње које је хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман упутио Црној Гори због могућег усвајања резолуције о Јасеновцу.

– Грлић Радман је запријетио Црној Гори да ће бити посљедица ако усвоје резолуцију о Јасеновцу и то зато што не види какве везе Црна Гора има са Јасеновцем. Није објаснио какве везе Хрватска има са Сребреницом, па је Хрватска једва дочекала да гласа за резолуцију која Србе проглашава за геноцидне. Али, и ја мислим да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, то ипак треба да уради Хрватска и први пут у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу, али и читавој НДХ – рекао је Вулин.

Или, каже Вулин, по Радману ни Хрвати, ни Хрватска немају везе ни са НДХ, ни са хрватским усташама, ни са Јасеновцем.

– А, рекао је Радман и да је: Хрватска остварила све своје спољно-политичке циљеве и да може бити узор и Црној Гори. Надам се да није под тим мислио на успјешно етничко чишћење Хрватске од Срба или да препоручује да по узору на Хрватску и Црна Гора формира владу која не смије да има Србе ни у чланству, ни као скупштинску подршку. Ако и препоручује, надам се да Црна Гора овај пут неће послушати – поручио је Вулин.

Потпредсједник Владе Србије оцијенио је, поводом изјаве специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да се нада да ће Приштина формирати Заједницу српских општина 12 година након што је потписан Бриселски споразум, да није проблем у премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, већ, како је навео, у томе што Европску унију „воде лажови“.

– Мирослав Лајчак је изразио наду да ће Приштина формирати ЗСО. Дванаест година послије Бриселског споразума, Лајчак се у име Европске уније нада да ће Курти спровести договорено и убеђује га да ће ако формира ЗСО бити награђен, а не кажњен зато што 12 година Срби нису добили ЗСО – саопштио је Вулин.

Вулин је подсјетио да Србија никада не би потписала Бриселски споразум да се тим документом Приштина није обавезала на формирање ЗСО.

– Да Европска унија и Кетрин Ештон нису потписали формирање ЗСО са изворним надлежностима и директним финансирањем од стране државе Србије, никада не бисмо потписали Бриселски споразум. Ако нам је за утјеху, тако су Минским споразумом слагали Русију. У Бриселу су лагали Србе, у Минску Русе, а лажу нас исти. Није проблем Курти, већ је проблем што Европску унију воде лажови. Срби, шта није јасно – поручио је Вулин.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар