РС и матица

Вулин: Оставку сам поднео јер немам право да жртвујем Србију – ја сам човек Београда, па и Бањалуке

ТЕКСТУ ОСТАВКЕ НАВЕО ДА САД И ЕУ ТРАЖЕ ЊЕГОВУ ГЛАВУ ДА НЕ УВЕДУ САНКЦИЈЕ СРБИЈИ
  • О разговору између њега и Вучића, уочи оставке: Рекао ми је да зна са чиме се суочавам и да оставља мени и мојој савести да одлучим шта ћу. Притисци трају годину дана, али су сада велике силе Запада хтеле да оборе Александра Вучића, смање број гласова, на овај или онај начин да га оштете. Хоће (уочи избора) да га сведу на 20 одсто. Да буде део владе, али не и одлучујући фактор. Желе да га виде слабог, да виде његову политику слабом
  • „Ја ставове никада нисам мењао. Био сам за српски свет и пре 10 година и данас. Увек сам био евроскептик, противник НАТО пакта и за братство са Русијом и Кином. Ако треба због тога да поднесем цену, где треба да потпишем?“

БИВШИ директор БИА Александар Вулин рекао је да је поднио оставку јер је сматрао да у овом тренутку нема право да због свог опстанка на функцији жртвује Србију, истичући да између њега и предсједника Србије Александра Вучића нема никаквог сукоба.

– Нема сукоба између мене и председника Вучића, напротив, захвалан сам што сам могао да водим БИА. Годину дана нисам наступао у јавности, јер директор БИА то не може и не треба да ради, али сад могу да се оглашавам. Од првог дана именовања мене за шефа БИА почели су притисци. Ја сам одлучио да поднесем оставку, није председник Вучић – рекао је Вулин синоћ за Пинк.

Он је открио како је текао разговор између њега и Вучића, уочи оставке.

– Рекао ми је да знам са чиме се суочавам и оставља мени и мојој савести да одлучим шта ћу. Притисци трају годину дана, али су сада велике силе Запада хтеле да оборе Александра Вучића, смање број гласова, на овај или онај начин да га оштете. Хоће (уочи избора) да га сведу на 20 одсто. Да буде део владе, али не и одлучујући фактор. Желе да га виде слабог, да виде његову политику слабом – оцијенио је Вулин.

Он је истакао да је поднио оставку јер је сматрао да у овом тренутку нема право да због свог опстанка на функцији жртвује Србију, којој су, како каже, у супротном пријетиле санкције.

– Дао сам реч да ћу штитити Србију. То сам и радио. Штитио је, борио се против терористичких, криминалних организација, и штитим је тако што не дам повод да се уведу санкције Србији – поручио је Вулин.

Рекао је да и он и Вучић знају да „без слободне Србије нема успешне Србије“.

– Вучић и ја не мислимо о свим стварима исто, али мислимо да Србија треба да буде суверена. Ја ставове никада нисам мењао. Био сам за српски свет и пре 10 година и данас. Увек сам био евроскептик, противник НАТО пакта и за братство са Русијом и Кином. Ако треба због тога да поднесем цену, где треба да потпишем – запитао је Вулин.

Он је истакао да је био један од ријетких министара у Европи који је рекао да неће да учествује у „антируској хистерији“.

– Свако ко је тражио нестанак Русије, тражио је и нестанак Србије. Имао сам храбрости то да кажем. Био сам део владе која није увела санкцији Русије, то се плаћа на овај начин. Ја нисам човек Кремља, ни Вашингтона, ни Брисела поготово. Ја сам човек Београда, па и Бањалуке – напоменуо је он.

Вулин је рекао да је његов посао био да нико на територији Србије не може да напада, ни предсједника САД Џозефа Бајдена, а ни руског предсједника Владимира Путина.

– Такође, никада нисмо радили ни за једну силу, велику или малу. Никада нисмо делили податке ни са ким, осим за тероризам. Дан након што су ми САД увеле санкције, код мене је дошао шеф обавештајне службе Аустрије, а после тога Азербејџана. Онда сам разговарао са свим шефовима служби Уједињених Арапских Емирата, па сам отишао у Израел где сам био код шефа Мосада. Разговарао сам са представницима Кине, Русије… Угостио сам и шефа француске обавештајне службе. Сви они најбоље знају да су ове санкције политичке природе – истакао је Вулин.

Александар Вулин је 3. новембра објавио да је поднио оставку на мјесто директора БИА и у саопштењу навео да САД и ЕУ траже његову главу као предуслов за неувођење санкција Србији.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар