Одабрано РС и матица

Вулин у Москви: Србију нису успели да убију, међународно право – јесу

У РАДУ ОСМЕ БЕЗБЕДНОСНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ УЧЕСТВУЈУ МИНИСТРИ ОДБРАНЕ 35 ЗЕМАЉА
  • Министар одбране Србије Александар ВУЛИН говорио на тему „Безбедност Балкана између глобалних изазова и регионалног наслеђа“ и указао: „Србија изабрала да буде војно неутрална земља и да никада неће бити чланица ниједног војног савеза, макар била последња земља у Европи која неће бити чланица НАТО пакта
  • Онај ко мисли – упозорио је Вулин – да може на рачун свих балканских народа да реши албанско национално питање правећи им велику државу, тај мора да зна да се игра великом ватром и да призива несрећу. Не можете на малом простору као што је Балкан ускратити Србима оно што нудите Албанцима

„ЛАЖНА држава Косово и покушај стварања Велике Албаније и даље су највећа претња на Балкану. Трагедија из 1999. године, када је 19 земаља НАТО извршило агресију на Србију, послужила је да извучемо поуку да без међународног права и система колективне безбедности свет иде у трагедију и несрећу, изјавио је министар одбране Александар Вулин, који на позив руског колеге Сергеја Шојгуа учествује на Осмој безбедносној конференцији у Москви.

У свом излагању „Безбедност Балкана између глобалних изазова и регионалног наслеђа“, министар Вулин је истакао да је Србија изабрала да буде војно неутрална земља и да никада неће бити чланица ниједног војног савеза, макар била последња земља у Европи која неће бити чланица НАТО пакта.

Министар Вулин је подсетио да је 1999. године 19 великих и моћних земаља, покушало да убије једну малу и слободну земљу.

Свет је тада ћутао. И они који су нас волели и они који нас нису волели, изабрали су да окрену главу и 1999. ми смо били сами. Те 1999. године, након што је убијено на десетине наше деце, након што је разорена наша привреда, након што су убијани наши војници и полицајци, након што су покушали да нас заувек протерају из села и градова где смо одувек живели, пре тачно 20 година, покушали су да убију Србију а убили су међународно право“ – нагласио је Вулин.

У наставку је оценио: „Србија коју води председник Александар Вучић се опоравила, али међународно право није. Србија је још увек жива, али међународно право је и даље мртво“.

„Униполарни свет је 1999. доживео свој врхунац. Све је било дозвољено, све је било могуће. Сила је била оправдање сама по себи. Није вам требало оправдање да нападнете било кога, да узмете и отмете било шта. Униполарни свет је 1999. умро јер су слободни народи схватили да оно што им је говорено о владавини људских права, о демократији као универзалној вредности, јесте само оправдање за владавину великих и моћних“, рекао је министар Вулин.

Министар Вулин је подсетио да је пре годину дана, на истом месту, рекао да је највећа претња за мир на Балкану лажна косовска држава коју воде терористи.

Рекао сам тад да одсуство самосталне политике земаља чланица ЕУ призива и подстиче илегалне миграције. Пре годину дана сам вам рекао да пројекат „велике Албаније“, земље која је нацртана у Другом светском рату на фашистичким картама, јесте највећа претња миру на Балкану. Време ме није демантовало, а ја нисам срећан због тога“ – рекао је Вулин учесницима Московске конференције.

Па наставио: „У ових годину дана, о мом парчету света, свет ништа није научио. Бриселски споразум који смо постигли уз велике напоре и велике жртве, у нади да ћемо сачувати мир, не поштује се као ни Резолуција 1244. За побијене жртве мог народа нико не одговара и нема суда. Чак, кршећи сопствене законе, лажна косовска држава је направила паравојску. На челу те војске су команданти терористичких формација. Дати терористима тешко наоружање и надати се миру више је лудило него политика. На челу те паравојске налазе се терористи који нису осуђени не зато што нису криви већ зато што су сви сведоци пред међународним судовима правде брутално побијени. Није имао нико жив да сведочи.

Министар одбране Србије је закључио: „Стварање Велике Албаније као покушај да се реши албанско национално питање је заправо покушај да се измени и оправда неуспех формирања косовске државе и највећа претња на Балкану. Онај ко мисли да може на рачун свих балканских народа да реши албанско национално питање правећи им велику државу, тај мора да зна да се игра великом ватром и да призива несрећу. Не можете на малом простору као што је Балкан ускратити Србима оно што нудите Албанцима“, поручио је министар Вулин.

На овогодишњој Осмој безбедносној конференцији у Москви учествују министри одбране из 35 земаља.

http://fakti.org/serbian-point/vulin-u-moskvi-srbiju-nisu-uspeli-da-ubiju-ali-medjunarodno-pravo-jesu

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар