РС и матица

Златибор добио најдужу панорамску гондолу на свијету са 55 кабина

МОЖЕ ДА ПРЕВЕЗЕ 600 ПУТНИКА НА САТ – ВОЖЊА У ЈЕДНОМ СМЈЕРУ ТРАЈЕ 25 МИНУТА

Фото: Танјуг/Раде Прелић

  • Полазиштe је на Обудојевици, међустаница крај Рибничког језера, а крајња станица на Торнику на висини од 1.496 метара
  • Александар ВУЧИЋ: „У туризму ће бити мртва трка између Врњачке бање и Златибора. Уложили смо много новца у Врњачку бању, уложићемо и у Златибор“
  • Милан СТАМАТОВИЋ: Код Рибничког језера планирамо развој пројекта „Нови Златибор“ за туризам високе категорије, на више од 200 хектара земљишта. Очекивања су да Златибор постане најпосећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње и око милион посетилаца

НА ЗАЛАТИБОРУ је свечано отворена најдужа панорамска гондола на свијету, Голд гондола, која се простире трасом дугом девет километара и повезује центар Златибора са планинским врхом Торник.

Градња гондоле почела је 2016. и коштала је 13 милиона евра.

Изградњу гондоле у потпуности је из свог буџета финансирала општина Чајетина.

Вожња у једном правцу, од полазишта на Обудојевици, преко међустанице крај Рибничког језера, до крајње станице на Торнику, на висини од 1.496 метара, траје 25 минута, а у 55 кабина може да превезе 600 путника на сат.

Максималан капацитет гондоле је 90 кабина и 1.000 путника на сат.

Свечаности поводом пуштања у рад гондоле присусутвовао је предсједник Србије Александар Вучић који је рекао да се радује сваком успјеху који добро доноси грађанима и Србији.

„Нећете од мене чути да је нешто лоше зато што је неко други иницирао и градио ту гондолу“, казао је Вучић и додао да га не занима ко је гдје на власти, већ да ли је оно што ради у интересу грађана и земље.

Истакао је да ће држава помоћи инвестиције на Златибору и изградњу брзих саобраћајница како би се та планина боље повезала са урбаним срединама.

Фото: З. Г.

Навео је и да ће се радити на гасификацији златиборског краја.

„У туризму ће бити мртва трка између Врњачке бање и Златибора. Уложили смо много новца у Врњачку бању, уложићемо и у Златибор“, рекао је Вучић.

Предсједник општине Чајетина Милан Стаматовић захвалио је свима који су помогли у изградњи гондоле, што је једно од највећих улагања у туризму у Србији.

Он је указао да је било доста бирократских процедура које су ометале и успоравеле ту инвестицију која је од државног интереса.

Стаматовић је најавио нове инвестиције на Златибору које ће унаприједити туризам на тој планини.

Како је раније најављено, на међустаници код Рибничког језера планира се развој пројекта „Нови Златибор“ за туризам високе категорије, на више од 200 хектара земљишта.

Очекивања су да се инвестиција у гондолу врати кроз десет година, када се очекује да Златибор постане најпосјећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње и око милион посетилаца.

Комплетна инсталација гондоле урађена је у складу са највишим стандардима заштите животне средине, у сарадњи са француском компанијом Помагалски.

Цијена повратне карте за вожњу гондолом за одрасле до Торника износи 1.000 динара, дјечија карта кошта 550 динара, а дјеца до шест година имају право на бесплатну вожњу у пратњи бар једне одрасле особе.

Прије златиборске гондоле најдужа свјетска гондола била је „TianmenShan Cable Car“ гондола (7,4 километара), која се налази у склопу Националног парка Жангјиасие у Кини, у оквиру којег је снимљен култни филм „Аватар“ награђен Оскаром, редитеља Џејмса Камерона.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар