Видео Скупштина РС

Чубриловић: Представници Српске од сутра не учествују у раду институција БиХ

ЛИДЕРИ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ПАРТИЈА: ТАКО ЋЕ БИТИ ДОК СЕ НЕ РИЈЕШИ ПИТАЊЕ ИНЦКОВОГ НАМЕТНУТОГ „ЗАКОНА“

Фото: Н1

  • Милорад ДОДИК (СНСД): Одлука Инцка се одбацује као ништавна
  • Мирко ШАРОВИЋ (СДС): Сви смо сагласни да се више никада неће прихватити било која одлука високог представника

ДОГОДИЛО се оно што се послије узурпаторског насиља Валентина Инцка једино и могло очекивати.

Од сутра представници Републике Српске не учествују у раду заједничких институција – поручено је на конференцији за новинаре након одржаног састанка предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској.

Састанак је сазвао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је истакао да је расправа била веома конструктивна и да је утврђено неколико заједничких закључака.

Чубриловић је рекао да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ. И да на нивоу БиХ неће бити никаквих одлука док се не ријеши питање наметања од стране високог представника.

Нагласио је да је договорено да ће се на сједници НСРС која ће бити одржана у петак ванредно нађу измјене два закона и да ће та сједница бити затворена за јавност.

„Не повлачи се нико али нема услова за рад у Савјету министара, Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ“,  рекао је Чубриловић.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП: „Инцко је најодговорнији за све будуће догађаје у БиХ, за политички хаос. А њега боли брига. Он ће се вратити кући и оставити бројне проблеме који су већи него су били прије неколико година или неколико деценија.

– Ова ситуација се може превазићи ако буде политичке воље. Рјешавала су се и тежа питања – око НАТО пута, акциза, буџета итд. Ту је велика одговорност политичких фактора. Али, нема учешћа у раду и доношењу одлука у институцијама БиХ док се ово питање не ријеши.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић: „У парламентарну процедуру биће упућена два законска рјешења која ће бити упућена изузетно важна. Упутиће их посланички клубови свих политичких партија Републике Српске.

Договор је и да имамо заједничке састанке и да из седмице у седмицу, како ситуација буде налагала, доносимо заједничка рјешења. То ће бити највећа добит за грађане Републике Српске.

– Покушавао да градимо јединство и заједничке ставове о свим суштинским питањима у интересу свих наших грађана, а то грађани од нас и очекују.“

Мирко Шаровић, предсједник СДС: Сви су сагласни да се више никада неће прихватити било која одлука високог представника.“

Милорад Додик, лидер СНСД: Договорили смо се да на сједници Народне скупштине 30. јула донесемо два законска рјешења.

Сагласили смо се и да Инцково наметање одбацимо као ништавно и да српски политички представници у Предсједништву БиХ, Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ неће учествовати у раду и одлучивању док се не види на који начин се супроставити овоме и обезбиједити механизам да више нема наметања.

Високи представник који долази нема легитимитет и више неће бити прихваћена ниједна одлука.“

Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске: Српска ће истрајати на одлукама које су донијели лидери политичких партија.“

Први човјек НДП Драган Чавић: „Неприхватљиво је да ауторитети извана чувају земљу. Морају знати да је тако неће сачувати. Законе треба доносити у Парламентима, а не мимо изабраних званичника. Одбацујемо све одлуке високих представника, из било које земље и било којег имена.

Нека именују високог представника за Кипар, па ријеше проблеме“, казао је.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар