Скупштина РС

Додик: Колонијална управа да у року од седам дана поништи све акте које је донио Шмит

ИНИЦИРАО - РАДИ СТАБИЛИЗАЦИЈЕ - ДОНОШЕЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ТЕРИТОРИЈАЛНОМ ИНТЕГРИТЕТУ БиХ
  • Милорад ДОДИК: Не уради ли то, предлажем да представници Српске закажу сједницу Парламентарне скупштине БиХ на којој би Шмитове одлуке биле проглашене ништавним, њихова примјена забрањена за органе БиХ, а сајт ОХР проглашен незаконитим мјестом објаве аката
  • Предложио да на тој сједници амерички, њемачки и британски амбсадор и Кристијан Шмит буду проглашени непријатељима БиХ и да им се забрани рад у БиХ. Ако се то не деси, да Република Српска, односно њени представници буду у институцијама БиХ али да не одлучују
  • Најавио могуће и раскидање сарадње са садашњим партнерима и понуду договора другим структурама у БиХ
  • Предложио је и да Српска настави са спровођењем свих до сада донесених аката у вези са својим статусом, односно да се повуче из споразума о Оружаним снагама, ВСТС-у, индиректним порезима и свих других споразума, да активира закон о Агенцији за лијекове и донесе друге законе по хитном поступку
  • „Република Српска ће инсистирати на Дејтонској улози Србије и на Васкршњем сабору треба да се констатује да су Бошњаци прекршили споразум, те да је Србија спремна да у међународним институцијама брани Републику Српску и Дејтон“

НАРОДНА скупштина Републике Српске – на својој посебној сједници на којој је разматрала актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету и њен утицај на Републику Српску – заључила је да је у БиХ је на сцени угрожавање Дејтонског споразума, али да то не ради Република Српска, него страни фактор.

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да су мир и стабилност неприкосновени у Српској и да креће у нову фазу борбе за Републику Српску. У том смијеру иду и закључци које је предложио.

Колонијална управа да поништи све акте које је донио Кристијан Шмит, и то у року од седам дана – затражио је пред посланицима предсједник Додик.

Не уради ли то, Додик је предложио да представници Српске закажу сједницу Парламентарне скупштине БиХ на којој би Шмитове одлуке биле проглашене ништавним, њихова примјена забрањена за органе БиХ, а сајт ОХР-а проглашен наприхватљивим и незаконитим мјестом објаве аката.

Предложио је и да Парламентарна скупштина БиХ забрани „Службеном гласнику БиХ“ да објављује акте странаца и њихових организација.

– На истој сједници у Парламентарној скупштини БиХ треба да се донесе и Изборни закон БиХ са свим техничким побољшањима, али и да се развласти ЦИК као парадржавни институт. Парламентарна скупштина да потврди уставно одређење тако што ће рећи да она једина надлежна за доношење закона – рекао је Додик.

Потребно је, иницирао је предсједник Српске, и да се утврди убрзан пут за чланство у Европској унији, да се донесе декларација о територијалном интегритету БиХ и на тај начин пошаље порука жеље за стабилизацијом.

На тој скупштини требало би америчког, њемачког и британског амбасадора и Кристијана Шмита, прогласити непријатељима БиХ и забранити им рад у БиХ. Ако се то не деси, Додик је предлажио да Република Српска, односно њени представници буду у институцијама БиХ али да не одлучују.

Посебно је нагласио да је могуће и раскидање сарадње са садашњим партнерима, али и понуда новог договора другим структурама у БиХ.

Република Српска донијеће – истакао је Додик – декларацију о уставном уређењу БиХ са два ентитета и три конститутивна народа.

Предложио је и да Српска настави са спровођењем свих до сада донесених аката у вези са статусом, односно да се повуче из споразума о Оружаним снагама, ВСТС-у, индиректним порезима и свим другим споразумима и да активира закон о Агенцији за лијекове и да донесе друге законе по хитном поступку.

Додатно је прецизирао: „Предлажем да Република Српска донесе свој изборни закон у форми нацрта, да би могао што прије да се спроведе јавни дијалог о томе и да се у најскорије вријеме крене у реализацију. Ја ћу потписати. Дајте ми закон, ја ћу га потписати. Република Српска ће инсистирати на Дејтонској улози Србије и на Васкршњем сабору треба да се констатује да су Бошњаци прекршили споразум, те да је Србија спремна да у међународним институцијама брани Републику Српску и Дејтон“.

Колективни Запад је, по Додиковој оцјени, покренуо хибридни рат против Републике Српске јер је предуго опстала упркос њиховом плану да не опстане.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар