Скупштина РС

Додик: Српска има право на имовину по Дејтону и Уставу БиХ и неће од њега одустати

СТЕВАНДИЋ: АКО НАМ ЗАКОН ДОВЕДУ У ПИТАЊЕ У УСТАВНОМ СУДУ БиХ – ДОНОСИМО НОВИ
  • Предсједник Српске Милорад ДОДИК: „Народна скупштина једина има право да кроз законски оквир одлучује о имовини Српске. Негодовања у Сарајеву потпомогнута дијелом међународне заједнице, не могу да измијене Устав БиХ и Дејтонски споразум којима је питање имовине ријешено“
  • Бошњачки члан Предсједништва Денис БЕЋИРОВИЋ: Само држава БиХ има искључиву надлежност да уређује сва питања у вези са имовином. То, ентитети морају поштовати
  • Милан ТЕГЕЛТИЈА, савјетник предсједника РС: Одрицање од имовине и властите политике није дио споразума о прављењу Савјета министара. Од потписивања споразума нико из СНСД није „напао“ никог из „осморке“ и њихове политике, иако се с њима у добром дијелу не слажемо. Уколико неко из „осморке“ има потребу да се СДА доказује нападима на Додика због оног с чим се с нама не слажу – онда проблем није у Додику и нама

Извор: РТРС

ДОК политичко Сарајево и дио међународне заједнице у БиХ критикује донесени Закон Републике Српске о непокретној имовини за функционисање јавне власти, предсједник Српске Милорад Додик понавља да тај став Републике Српске неће бити измијењен.

То потврђују правна струка и званичници Српске.

Тим законом, који је усвојила Народна скупштина, кажу, послата је јасна порука да Републике Српска штити своју имовину, која јој припада и да није сагласна са одлуком Уставног суда БиХ да се имовина ентитета књижи на Босну и Херцеговину.

Дан након што је усвојен Закон о непокретној имовини Републике Српске, осим политичког Сарајева, огласио се и ОХР и то по готово истој матрици.

– Према релевантним одлукама Уставног суда БиХ, само држава БиХ, као титулар државне имовине, може уређивати питање државне имовине одговарајућим законима које усвоји Парламентарна скупштина БиХ – навели су из ОХР-а.

На овакве тврдње одговара предсједник Српске који нема дилему ко има право да одлучује о имовини Српске:

– Народна скупштина једина има право да кроз законски оквир одлучује о имовини Српске. Негодовања у Сарајеву потпомогнута дијелом међународне заједнице, не могу да измијене Устав БиХ и Дејтонски споразум којима је питање имовине ријешено – каже Додик.

Након доношења Закона о непокретној имовини политичко Сарајево подигло је глас. Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић сматра да, како каже, само држава БиХ има искључиву надлежност да уређује сва питања у вези са имовином. То, каже, ентитети морају поштовати.

– Милорад Додик мора знати да ентитети и други нижи нивои власти могу користити ону имовину која им је потребна за вршење њихових појединачних надлежности, у оној мјери у којој би могли бити овлаштени законом који донесе Парламентарна скупштина БиХ – каже Бећировић.

Овај Бећировићев став дијели и његов страначки шеф Нермин Никшић. Питање имовине доводи у везу са потписаним споразумом СНСД-а, „осморке“ и ХДЗ-а и каже да питање имовине одудара од тога.

Остајемо на принципима потписаног споразума – на ове изјаве из СДП-а реагује Додик.

Његов савјетник Милан Тегелтија подсјећа да одрицање од имовине и властите политике није дио споразума о прављењу Савјета министара. Такође, наводи да је суштина договора да нема сукобљавања у вези онога у чему политички партнери нису сагласни.

Милан Тегелтија

– Од потписивања споразума нико из СНСД није „напао“ никог из „осморке“ и њихове политике, иако се с њима у добром дијелу не слажемо. Уколико неко из „осморке“ има потребу да се СДА доказује нападима на Додика због оног с чим се с нама не слажу, онда проблем није у Додику и нама – каже Тегелтија.

Проблем имовине треба рјешавати у оквиру уставног поретка БиХ поручује, бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић, а то значи да имовином треба да управљају ентитети. Ранија одлука Уставног суда БиХ да ентитетима оспори закон у вези са овим, сматра он, писана је политичким језиком, у СДА.

– Како можемо говорити да Република Српска уопште може постојати без своје имовине? Имовина је основ за постојање и живот сваког живог бића и друштвене заједнице. Без имовине смо свугдје подстанари – каже Чавић.

Најаве Бећировића да ће и на овај закон о имовини бити покренута апелација Уставном суду, не брине Републику Српску. Народна скупштина има капацитет да и на то одговори, каже предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

– Ми ћемо да донесемо опет нови закон – поручује Стевандић.

Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у скупштинску процедуру упућен је на приједлог Владе по хитном поступку, након што је у септембру овај закон оспорио Уставни суд БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар