Скупштина РС

Народна скупштина Српске двотрећински стала иза вета на ујдурму Бећировића и Комшића

ДОДИК: ИМОВИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ МЕТА СВИХ НАПАДА ИЗ САРАЈЕВА
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Закључак „поводом ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ“, за који су гласали Бећировић и Комшић, не само да је крајње неистинит и на малициозан начин представља политичку ситуацију у БиХ, већ је и усмјерен на унитаристички политике коју заступају политички актери са сједиштем у Сарајеву
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Пошаљимо јасну поруку да је Народна скупштина Српске изнад одлука Предсједништва БиХ
  • Шеф Клуба посланика СДС Вукота ГОВЕДАРИЦА: За СДС сунеприхваљиви закључци чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Дениса Бећировића. СДС платио највећу цијену међународног интервенционизма
  • Посланик Социјалистичке партије Срђан ТОДОРОВИЋ: Ветом показујемо да одлучује парламент Српске, а не Предсједништво БиХ


НАРОДНА скупштина Републике Српске је двотрећинском већином подржала вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на закључак Предсједништва који је усвојен на посљедњој сједници без консензуса.

За ову одлуку од 72 присутна посланика, гласало је 66, док је један био против, а нико суздржан.

Одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у Службеном гласнику Републике Српске.

На посебној сједници народни посланици данас су подржали одлуку о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ према којој је закључак Предсједништва БиХ поводом „ескалације напада органа ентитета Република Српска на основне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ“, усвојен без консензуса на осмој редовној сједници Предсједништва БиХ 10. октобра, веома штетан по виталне интересе Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је „закључак Предсједништва поводом ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ“ не само крајње неистинит и на малициозан начин покушава представити политичку ситуацију у БиХ, већ је и функционално усмјерен ка реализацији циљева унитаристичке политике коју заступају политички актери са сједиштем у Сарајеву.

Циљ свих напада из Сарајева на Републику Српску је имовина, рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да посланици треба да одбију посљедњи закључак Предсједништва БиХ на који је ставила вето српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, те да пошаљу јасну поруку да је Народна скупштина изнад одлука Предсједништва.

Цвијановић је упитала је посланика СДС-а Драгомира Васића да ли може замислити да МУП Српске хапси предсједника Републике, који је извршавао своју уставну обавезу, а на основу непостојећег дјела које је донио неко ко није овлаштени законодавац.

Цвијановићева рекла је да закључци усвојени прегласавањем у Предсједништву треба да иду у смеће и да Парламент Српске има одличну прилику да то уради.

Посланици у Народној скупштини се данас не требају свађати о паркингу у Бањалуци, док се у Сарајеву покушава оспорити Српска, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Посланик ПДП-а Миланко Михајилица најавио је да ће та странка подржати вето Цвијановићеве.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да су за СДС неприхваљиви закључци чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Дениса Бећировића.

Говедарица је током скупштинске расправе о вету српског члана Предсједништва БиХ подсјетио да је СДС платио највећу цијену међународног интервенционизма.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица сматра да је важно подржати вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, због како је оцијенио, синхронизованих напада на Српску. Мазалица је рекао да је посебна сједница парламента јединства прилика да се покаже снага Републике.

Посланик Социјалистиче партије Српске Тамара Дамјановић сматра да посланици из Републике Српске треба двотрећинском већином да подрже вето српског члана Предсједништва БиХ.

Посланик СДС-а Драгомир Васић сматра да је закључак који су два члана Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић донијели на сједници Предсједништва само један у низу потеза којима се вријеђа Српска, те додао да подршка СДС-а вету српског члана Предсједништва није спорна.

Васић је током скупштинске расправе о вету Цвијановићеве на посљедњи закључак Предсједништва, рекао да за СДС-а подршка није спорна, али и да треба водити рачуна о механизму улагања вета.

Посланик Социјалистичке партије Срђан Тодоровић истакао је да је добро кориштење вета јер се тиме показује да одлучује парламент Српске, а не Предсједништво БиХ.

Посланик ДЕМОС-а Споменка Стевановић сматра да је БиХ у стању сталне политичке нестабилности, те предмет преламања интереса великих сила.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић сматра да сви српски посланици морају одбацити закључке Предсједништва БиХ који су против интереса Републике Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић сматра да не треба бјежати од кориштења механизма вета или било којег вида заштите Српске, као и да народни посланици данас требају показати јединство.

Витални интерес Српске угрожен је закључком Дениса Бећировића и Жељка Комшића о наводној ескалацији напада Републике Српске на одредбе Дејтонског споразума и угрожавање уставно-правног поретка БиХ.

Цвијановићева је у првој реакцији нагласила да Српска и њени представници нису узурпатори Дејтонског споразума.

Позвала је народне посланике да, ради одбране интереса и дејтонске позиције Српске, спријече ступање на снагу штетног закључка Предсједништва БиХ. За то је потребна двотрећинска већина у Народној скупштини.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар