Одабрано Скупштина РС

Пронађени оригинал Дејтонског споразума чуваће се у Народној скупштини РС

САДА СЕ НАЛАЗИ У ДЕПОУ ОКРУЖНОГ СУДА У БАЊАЛУЦИ КАО „ДОКАЗНИ МАТЕРИЈАЛ“
  • Постоји могућност да тај документ убудуће стоји у холу Народне скупштине РС, и да сви који долазе у ову институцију могу да га разгледају

ОРИГИНАЛНИ документ Дејтонског споразума на енглеском језику, који је пре неколико дана пронађен у кући припадника МУП РС Жељка Кунтоша на Палама, након завршеног судског процеса биће уступљен Народној скупштини РС где ће бити строго чуван, сазнају „Новости“.

Постоји могућност да овај документ убудуће стоји у холу Народне скупштине РС, и да сви који долазе у ову институцију могу да га разгледају. Документ се сада налази у депоу Окружног суда у Бањалуци и води се као доказни материјал. Др Ненад Стевандић, потпредседник Народне скупштине РС, каже за „Новости“ да би најбоље решење било да документ под будним оком обезбеђења стоји изложен или у згради Народне скупштине или у згради Владе РС.

– За разлику од Федерације БиХ и Сарајева који крију да ли имају уопште оригинал Дејтонског споразума, Република Српска неће крити овај документ. У Сарајеву већ две деценије не желе да кажу да ли поседују оригинал јер неће да се отвори прича о рушењу Дејтонског споразума и о десетинама наметнутих решења од стране ОХР и високог представника у БиХ – каже Стевандић.

Према информацијама до којих су дошле „Новости“, једна верзија приче је да постоји документ у Председништву БиХ и да је тамо донет негде 2008. године преко веза тадашњег бошњачког члана Председништва БиХ Хариса Силајџића. Ипак, оргинални документ никада није показан јавности, а из Председништва БиХ, ни након што је Српска пронашла оригинал, нико се није обратио јавности и званично саопштио да ли БиХ има оригинал или не. Сва питања новинара остала су без одговора.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ, каже за „Новости“ да ће документ који је пронађен у РС, бити детаљно анализиран како би се утврдило колико је ОХР пута прекршио Дејтонски споразум и деловао мимо написаног.

– Сарајево је одмах почело да галами када је Република Српска пронашла документ јер је БиХ неозбиљна држава у којој не желе да поштују слово Дејтонског споразум – истиче Кошарац.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:694175-%D0%A1%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%A0%D0%A1-%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%80-%D0%94%D0%B5%D1%98%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар