Скупштина РС

Република Српска коначно без венредног стања и полицијског часа

ЗА ОДЛУКУ О УКИДАЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ГЛАСАЛО 60 ПОСЛАНИКА
  • Радован ВИШКОВИЋ: Републички штаб за ванредне ситуације наставиће да обавља своје обавезе, а од сутра се укида ограничење кретања свим лицима на подручју Републике Српске
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Све уредбе са законском снагом донесене СУ искључиво на предлог Владе Републике Српске и, наравно, уз претходно прибављено мишљење председника Народне скупштине Републике Српске. И поред могућности које предвиђа Устав, ниједна уредба са законском снагом није донесена самоиницијативно од предсједника Републике
  • „Примјена неких од уредби са законском снагом – нагласила је – исцрпљује се у околностима ванредног стања проглашеног за територију Републике Српске, неке ће се примјењивати и у периоду трајања ванредне ситуације, док неке подразумијевају измјене и допуне постојећих законских решења, те је самим тим њихова примјена перманентнијег карактера

ОДЛУКОМ Народне скупштине РС данас је у Републици Српској укинуто ванредно стање.

Очекивано и – најављено.

За Одлуку о укидању ванредног стања у Српској гласало је 60 посланика.

Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Радован Вишковић, премијер Републике Српске, рекао је у завршној речи да се укидањем ванредног стања укида и полицијски час у Српској.

Он је додао да ће Републички штаб за ванредне ситуације наставити да обавља своје обавезе, а да ће се од сутра укинути ограничење кретања свим лицима на подручју Републике Српске које је било на снази од 22 до 5 часова.

Вишковић је поручио да то не значи да грађани не треба да се придржавају мјера попут држања физичке дистанце и ношења заштитне опреме.

Апеловао је на грађане да се одговорно понашају.

Народна скупштина Републике Српске је 28. марта на својој 12. посебној сједници, одржаној у Бањалуци, усвојила Одлуку о проглашењу ванредног стања за територији Републике Српске због епидемиолошке ситуације у Републици Српској усљед вируса корона.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је проглашење ванредног стања за територију Српске омогућило да институције, у условима пандемије, ефикасније рјешавају проблеме здравствене, социјалне, привредне и хуманитарне природе, у условима кад Народна скупштина, због рестрикција у погледу кретања и забране окупљања, није у могућности да одржава редовна засједања.

У обраћању посланицима на посебној сједници парламента Српске на којој је разматран приједлог одлуке о укидању ванредног стања, предсједник Републике је подсјетила да је на 12. посебној сједници Народне скупштине одржаној 28. марта донесена Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Навела је да је та одлука објављена је „Службеном гласнику Републике Српске“ од 2. априла, а ступила је на снагу наредног дана од дана објављивања.

Цвијановићева је подсјетила да је проглашењу ванредног стања претходила Одлука Владе Републике Српске о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске, донесена 16. марта.

„Као што је познато, у условима ванредног стања, уколико Народна скупштина није у могућности да одржава сједнице, члан 81 Устава Републике Српске прописује да се предсједнику Републике Српске даје овлаштење да доноси уредбе са законском снагом по питањима из надлежности Народне скупштине, те да именује и разрјешава функционере које, у редовним околностима, именује и разрјешава Народна скупштина“, појаснила је Цвијановићева.

Она је навела да је Уставом предвиђено да предсједник Републике Српске уредбе са законском снагом доноси на сопствену иницијативу или на приједлог Владе Републике Српске, те након што прибави мишљење предсједника Народне скупштине Српске.

У складу са уставним овлаштењима предсједника Републике и прописаном процедуром у периоду трајања ванредног стања на тај начин донесено је 19 уредби са законском снагом, којима су регулисана различита питања у непосредном интересу привредног сектора и грађана Републике Српске.

Према њеним ријечима, зависно од питања која се њима регулишу, примјена неких од уредби са законском снагом исцрпљује се у околностима ванредног стања проглашеног за територију Републике Српске, неке ће се примјењивати и у периоду трајања ванредне ситуације, док неке подразумијевају измјене и допуне постојећих законских рјешења, те је самим тим њихова примјена перманентнијег карактера.

„Све уредбе са законском снагом донесене искључиво на приједлог Владе Републике Српске и, наравно, уз претходно прибављено мишљење предсједника Народне скупштине Републике Српске. И поред могућности које предвиђа Устав, ниједна уредба са законском снагом није донесена самоиницијативно од предсједника Републике“, истакла је она.

Такође, навела је Цвијановићева, треба нагласити да су њиховом доношењу претходиле консултације током којих су предсједник Владе и ресорни министри образлагали сврху доношења и садржај ових уредби, а овим консултацијама су, поред предсједника Републике, присуствовали и предсједник Народне скупштине који је и предсједник скупштинског Одбора за уставна питања, као и предсједница скупштинског Одбора за законодавна питања.

„Узимајући у обзир потребу што хитнијег ступања на снагу предметних уредби са законском снагом у ванредним околностима, у складу са ставом 1 члана 109 Устава Републике Српске, уз сваку донесену уредбу са законском снагом донесена је и одлука којом је констатовано постојање нарочито оправданих разлога за њено пријевремено ступање на снагу, то јест наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске“, појаснила је предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар