Скупштина РС

Стевандић: Гутереш није доставио резолуцију СБ УН за Шмита јер не постоји

ПРЕДСЈЕДНИК НС РС ОЦИЈЕНИО ДА ЈЕ ПИСМО КОЈЕ МУ ЈЕ УПУТИЛА ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ – ДИПЛОМАТСКА ПОБЈЕДА СРПСКЕ
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: Непостојање резолуције показује да БиХ нема високог представника, а велики је пропуст Гутерешова констатација да је Савјет за спровођење мира задужен за избор високих представника

ПИСМО српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић генералном секретару УН дипломатска је побједа Српске јер је тај њен дипломатски потез доказао да не постоји релевантна резолуција Савјета безбједности о потврђивању Кристијана Шмита за високог представника, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

– Генерални секретар УН Антонио Гутереш, недостављајући тражену резолуцију Савјета безбједности, потврдио је да такве резолуције нема и да Шмит није високи представник – поручио је Стевандић.

Говорећи о писму, које је из УН стигло као одговор на захтјев Цвијановићеве за достављањем релевантне резолуције Савјета безбједности о именовању Шмита, Стевандић је рекао да је изостанак резолуције показао да БиХ нема високог представника, али да је велики пропуст констатација да је Савјет за спровођење мира задужен за избор.

– Сагласност за именовање високог представника даје Савјет безбједности УН у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума. Тек када се испуне услови из тог члана сматра се да је извршено именовање -појаснио је Стевандић.

Стевандић наводи да Гутереш није овлаштен да тумачи надлежност приликом именовања.

– Не достављајући тражену резолуцију Савјета безбједности, Гутерес је потврдио да такве резолуције нема и да Кристијан Шмит није високи представник. Дипломатски потез Цвијановићеве потпуно је доказао да не постоји релевантна резолуција. Ово је један велика дипломатска побједа Републике Српске – поновио је Стевандић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар