Скупштина РС

Стевандић: Милашиновић није имала право да буде уздржана поводом Косова* и треба да поднесе оставку

НАГЛАСИО И ДА ТРЕБА ДА СЕ ИЗВИНИ НАРОДУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ
  • Предсједник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: БиХ не признаје тзв. Косово. Уколико не признајемо самопроглашено Косово као суверену државу – не можемо бити уздржани. Морамо бити на линији одлуке да БиХ није признала тзв. Косово и то је легитимно
  • „Кристијаном Шмитом треба да се баве они који га признају, а не Република Српска“

ТAЊА Милашиновић није имала ниједно правно покриће да буде уздржана приликом гласања о чланству тзв. Косова у Савјету Европе и треба да поднесе оставку на мјесто замјеника амбасадора БиХ у Савјету Европе, изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Указао је и да Милашиновићева нема ниједно правно покриће у одлукама Предсједништва чија је предсједавајућа Жељка Цвијановић.

– Од ње сте добили потпуно другачију инструкцију и гласали сте по инструкцији коју вам шаље министар спољних послова или неко из Министарства, а по Уставу БиХ за спољну политику је надлежно Предсједништво. Став Милашиновићеве је нелегитиман, а она као становник Српске дужна је да поштује став органа Републике – изјавио је Стевандић.

Он је нагласио да је званична одлука за тзв. Косово јасна.

– БиХ не признаје тзв. Косово. Уколико не признајемо самопроглашено Косово као суверену државу – не можемо бити уздржани. Морамо бити на линији одлуке да БиХ није признала тзв. Косово и то је легитимно – напоменуо је Стевандић.

Стевандић је још једном поручио да Милашиновићева треба да поднесе оставку и да се извини народу Српске и Србије.

Кристијаном Шмитом – рекао је Стевандић – треба да се баве они који га признају, а Република Српска, која је престала да се бави Шмитом, нема потребе да му даје толику важност.

Нагласио је да Кристијан Шмит не постоји за Српску која га не признаје за високог представника у БиХ.

– Његове импликације треба да коментаришу колеге из ФБиХ које га признају за високог представника и који се данас окупљају на великим демонстрацијама испред зграде ОХР-а у Сарајеву – поручио је Стевандић.

Шмит је изјавио да питање имовине није ријешено Дејтонским споразумом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар