Скупштина РС

Стевандић: Најреалније је да ОХР буде затворен и да се улије у канцеларију ЕУ коју води Сатлер

„И КОМАНДАНТ НАТО КАВОЛИ УКАЗУЈЕ ДА У БРЧКОМ НИ ДРУГДЈЕ У БиХ НЕМА ПОРЕМЕЋАЈА БЕЗБЈЕДНОСТИ“
  • Прилично је провидно ово што ради Звиздић и иде у прилог процјенама да се покушава наелектрисати атмосфера и добити неки једнако примитивни одговори из Републике Српске, чега се ми добро чувамо. Не постоји бунар жеља који би омогућио – кад год некоме падне на памет да појача притисак на Републику Српску да користи НАТО као своје средство
  • Кристијан Шмит не може никога процесуирати за негирање „геноцида“. У Републици Српској постоје одлуке Народне скупштине Републике Српске које су сваком становнику дозволиле да има право на своје мишљење и да због свог мишљења не може бити криминализован. То је нешто слично као када се у САД позову на четврти и други амандман
  • Када би Шмит имао неку снагу, требало би да санкционише људе који стално позивају на насиље. Република Српска ниједном није позивала на насиље. Акти који су донијети у Парламенту Српске су суштински позив да се елиминишу стране судије из одлучивања у Уставном суду БиХ јер је то предвиђено Дејтонским споразумом

ПОЗИВИ да се појача НАТО присуство у БиХ су покушај наелектрисавања атмосфере и добијања примитивних одговора из Републике Српске, чега се званичници Српске добро чувају, поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Стевандић је истакао да је и командант НАТО-а амерички генерал Кристофер Каволи утврдио да не постоји поремећај безбједносне ситуације у Брчко дистрикту нити у БиХ.

Коментаришући позив предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића да чланице НАТО савеза распореде војнике Алијансе на подручје Брчко дистрикта, Стевандић је изјавио да је Каволи раније јавно рекао да не постоје немири нити било шта што угрожава јавни живот са било које ентитетске линије.

– Није то бунар жеља да када год некоме падне на памет да појача притисак на Републику Српску да користи НАТО као своје средство. Прилично је провидно што ради Звиздић и иде у прилог процјенама да се покушава наелектрисати атмосфера и добити неки једнако примитивни одговори из Републике Српске, чега се ми добро чувамо – нагласио је Стевандић.

Када је у питању, Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим су предвиђене далеко мање новчане казне за клевету, Стевандић је истакао да ће парламент исти разматрати 18. јула.

– У Приједлогу закона величина казне је минорна у односу на нацрт тог закона – рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци, након сједнице скупштинског Колегијума.

Стевандић је навео да су представници странака владајуће коалиције сагласни да са дневног реда буде скинута тачка приједлог резолуције о осуди дешавања у Сребреници у јулу 1995. године коју су предложили посланици Рамиз Салкић и Амир Хуртић.

– Ова тачка дневног реда је скинута уз образложење да ћемо на идући скупштински Колегијум позвати Салкића и Хуртића да би усагласили могућност да имамо осуду свих злочина, а не занемаривање једних – навео је Стевандић.

Такође, Стевандић је новинарима у Бањалуци рекао да је Српска опредијељена за мир и да не дозвољава да се он злоупотријеби ратно-хушачком реториком из Сарајева.

– Ниједна међународна организација не смије бити увучена у ту врсту реторике јер ће самим тим све ово што су говорили Денис Звиздић и Денис Бећировић бити „олује у чаши воде“. Сви људи знају да у БиХ тренутно не постоје безбједносни проблеми и да их једино могу створити они који се баве ратним хушкањем – рекао је Стевандић.

Он је рекао и да би било најреалније да ОХР буде потпуно затворен и да се претвори у канцеларују ЕУ коју води Јохан Салтер, што би била права деескалација.

Стевандић је рекао да би то водило унутрашњем дијалогу који би допринио привредном и економском напретку БиХ и европским интеграцијама.

Истакао је да Кристијан Шмит не може никога процесуирати за негирање „геноцида“, јер је то замјена теза.

– У Републици Српској постоје одлуке Народне скупштине Републике Српске које су сваком становнику дозволиле да има право на своје мишљење и да због свог мишљења не може бити криминализован. То је нешто слично као када се у САД позову на четврти и други амандман – рекао је Стевандић.

Стевандић је истакао да су потпуно друга ствар позиви на насиље.

– Када би Шмит имао неку снагу, требало би да санкционише људе који стално позивају на насиље. Република Српска ниједном није позивала на насиље. Акти који су донијети у Парламенту Српске су суштински позив да се елиминишу стране судије из одлучивања јер је то предвиђено Дејонским споразумом, те високи представник јер се у процесу приступања ЕУ не може са њим – рекао је Стевандић.

Шмит је рекао да ће већ данас и сутра почети радити на томе да против свих оних они који су негирали „геноцид“ и настављају то радити буду предузете правне радње и да се кривично гоне, истакавши да ће са главним тужиоцем из Баварске тражити које су то најбоље радње које се могу предузети против тих особа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар