Скупштина РС

Стевандић: Шмитова најава потеза Уставног суда БиХ је доказ колапса међународног права

ПРЕДСЈЕДНИК НС РС: ОДЛУКА О „БОЖЕ ПРАВДЕ“ И ГРБУ НЕМАЊИЋА ЈЕ ПРАВНО ИЗБАЛАНСИРАНА
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: Скуопштинска одлука није укинула постојећа обиљежја, то је опомену Шмиту да се не мијеша у послове парламента и Уставног суда. Они су добили шах-мат. Са етичке и моралне стране. Немањићко насљеђе је бар 300 година старије од Османског насљеђа и нема никакве проблеме ни са Хрватима ни Бошњацима
  • ОХР: На Уставном суду БиХ ће бити да, „у свјетлу своје досадашње судске праксе“, оцијени уставност закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, којим се даје могућност јавне употребе грба Немањића и химне „Боже правде“ у Републици Српској. Тај суд је већ прогласио неуставним те исте симболе

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се враћање у употребу химне „Боже правде“ и грба Немањића кроз изгласане допуне постојећег закона неће моћи судски оспорити, јер је ријеч о правно избаланисраном документу који не вријеђа никога.

Истакао је да најаве нелегитимног Кристијана Шмита о будућим потезима Уставног суда БиХ говоре о поразу међународног права и дипломатској срамоти.

– То је доказ потпуног колапса међународног права у БиХ и то је њихова срамота. Право је чудо да то себи дозвољавају људи који би требало да познају дипломатски протокол. О томе ће одлучивати институције Републике Српске. Ако клуб Бошњака стави вето, ми ћемо сачекати одлуку Уставног суда Републике Српске – рекао је Стевандић.

Појаснио је да је ријеч о пажљиво избалансираном документу који није укинуо постојећа обиљежја, те је послао опомену Шмиту да се не мијеша у послове парламента и Уставног суда.

– Они су добили шах-мат. Са етичке и моралне стране. Немањићко насљеђе је бар 300 година старије од Османског насљеђа и нема никакве проблеме ни са Хрватима ни Бошњацима. Крајње је незнање проблематизовати ту врсту приче – истакао је Стевандић.

Он је подсјетио да су допуне Закона усвојене двотрећинском већином у Народној скупштини Републике Српске, те истакао да је ријеч о „накнадној памети Шмита“ који се у писму које је послао раније на његову адресу није жалио на 9. јануар, грб и химну.

Из ОХР-а су истакли да ће на Уставном суду БиХ бити да, „у свјетлу своје досадашње судске праксе“, оцијени уставност закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, којим се даје могућност јавне употребе грба Немањића и химне „Боже правде“ у Републици Српској, те навели да је тај суд већ прогласио неуставним те исте симболе, пренијели су федерални медији.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар