Скупштина РС

Стевандић: Српска ће законом дозволити употребу грба Немањића и интонирање химне „Боже правде“

ХИМНА „МОЈА РЕПУБЛИКА“ ОСТАЈЕ, А ГРБ СРПСКЕ И ДАЉЕ ЋЕ СВУДА ИМАТИ ПОЧАСНО МЈЕСТО
  • Пресједник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Република Српска се не одриче ничега што је створила јер су грб и амблем Српске наша историја, а „Моја Република“ лијепа пјесма. Ми враћамо своје традиционалне вриједности. Нашли смо начин да нам то не могу да оспоре судови. То је била тежња нашег народа од 2007. године, од дана укидања, и нашли смо начин да нашем народу вратимо оно што му припада
  • Српска није укинула досадашње и увела нове симболе, већ је на основу Споразума о специјалним и паралелним везама са Србијом дозволила употребу грба Немањића и “Боже правде“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је за Срну да доношењем закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске неће нестати амблем Републике Српске и химна „Моја Република“, али ће у употреби бити и грб Немањића и химна „Боже правде“.

Стевандић је истакао да ће овим законским актом бити дозвољено да грбови буду у употреби у свим институцијама и министарствима у Влади Републике Српске, парламенту Српске, канцеларијама, општинама и да се химна „Боже правде“ изводи на свим манифестацијама по закону.

– Република Српска се не одриче ничега што је створила јер су грб и амблем Српске наша историја, а „Моја Република“ лијепа пјесма. Ми враћамо своје традиционалне вриједности. Нашли смо начин да нам то не могу да оспоре судови. То је била тежња нашег народа од 2007. године, од дана укидања, и нашли смо начин да нашем народу вратимо оно што му припада – додао је Стевандић.

Одговарајући на питање да ли је могуће да Уставни суд БиХ оспори овај закон, Стевандић је рекао да је то немогуће, јер Република Српска није укинула и ставила нове симболе, већ је на основу Споразума о специјалним и паралелним везама Републике Српске са Србијом дозволила њихову употребу.

– Ово је мудро рјешење које је на најбољи начин задовољило интересе свих грађана Републике Српске, обрадовало припаднике српског народа, а не вријеђа никога – закључио је Стевандић.

Према Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске, у постојећи закон се додаје нови члан.

Тај члан гласи да се „заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Републике Српске могу истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или Остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе“.

Ако се застава или грб Републике Српске истиче у Републици Српској заједно са другим домаћим или страним заставама, грбовима или другим амблемима односно знацима – застава, односно грб Републике Српске ставља се на почасно мјесто, ако овим законом другачије није одређено, наводи се у образложењу Нацрта закона.

Разлог за подношење овог нацрта јесте омогућавање истицања застава и грбова и извођења химни страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или Остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе.

На овај начин Република Српска доприноси заштити идентитета својих конститутивних народа, Осталих и грађана, њихове културе и традиције, афирмише поштовање људских права и унапређује пријатељске односе и сарадњу међу државама и народима, додаје се у образложењу Нацрта закона.

Народна скупштина Републике Српске би на редовној сједници у уторак, 2. јула, између осталог, требало да разматра Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске и Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је усвојена на Свесрпском сабору у Београду 8. јуна.

У Декларацији је истакнуто да „Свесрпски сабор потврђује да је химна `Боже правде` свесрпска химна, а да је двоглави орао Немањића национални свесрпски грб“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар