Скупштина РС

Стевандић: Српска се бори да законе у БиХ доносе парламенти, а не странци самозванци

ПРЕДСЈЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС ГОВОРИО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ПАРЛАМЕНАТА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ
  • Нагласио да посебан проблем у приступању БиХ Европској унији представља постојање институције високог представника, који је раније потврђиван и именован у СБ УН. И указао: Посљдњих годину и по дана имамо први пут особу која се тако представља, али није потврђена у СБ УН. Та особа почела је и да намеће законе ван парламената и ван става Венецијанске комисије“
  • Још је додао: „У тим законима чак пише, да онај ко не буде поштовао његове одлуке, односно захтјеве, да ће бити инкриминисан, што се управо дешава као поромећај безбједносне и политичке ситуације у Српској и БиХ“

РЕПУБЛИКА Српска се бори да законе доносе парламенти, а не самозвани представници који немају легитимитет, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у Будимпешти током обраћања на 11. Конференцији предсједника парламената земаља Југоисточне Европе.

Истакао је да посебан проблем у приступању БиХ Европској унији представља постојање институције високог представника, који је раније потврђиван и именован у Савјету безбједности УН.

– Посљдњих годину и по дана имамо први пут особу која се тако представља, али није потврђена и нема релевантне резолуције СБ УН, као што су имали сви остали високи представници – навео је Стевандић.

Исакао је да је та особа почела да намеће законе ван парламената и ван става Венецијанске комисије.

– У тим законима чак пише, да онај ко не буде поштовао његове одлуке, односно захтјеве, да ће бити инкриминисан, што се управо дешава као поромећај безбједносне и политичке ситуације у Српској и БиХ – рекао је Стевандић.

Поручио је да то није начин да БиХ приступи ЕУ.

– Ви сви знате да се Српска бори да законе доносе парламенти. Тако је у свим европским земљама. Желимо да се поступа по законима које су донијели парламенти, а не наметнути самозвани представници који мисле да имају легитмитет, а у овом случају и немају – закључио је Стевандић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар