Скупштина РС

Стевандић: Упутили смо писмо америчкој сенаторки Џин Шахин због притисака САД на Српску

„ШМИТ И БОНСКА ОВЛАШЋЕЊА НАЈВЕЋА СУ ПРИЈЕТЊА СТАБИЛНОСТИ БиХ“
  • Сенаторки Шахин поручено: „Ваше изјаве одражавају искривљен поглед на тренутну ситуацију у БиХ. Као такве само ће долити уље на ватру тренутних политичких и правних размирица унутар БиХ… Не само да сте се уплели у унутрашња питања и демократске процесе унутар БиХ, већ и очигледно сврстали на једну страну… Од потписивања Дејтонског споразума на сцени је упоран и агресиван покушај урушавања права Српске“
  • Писмо су потписали и потпредсједници НС РС Петко Ранкић и Ања Љубојевић, као и представници посланичких клубова – Игор Жунић, Споменка Стевановић, Костадин Васић, Срђан Тодоровић, Драган Галић, Максим Скоко и Предраг Нешић

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да је из Парламента Српске упућено писмо сенаторки САД-а Џин Шахин због притисака америчких фактора на Српску и њено руководство.

– У посљедње вријеме смо примијетили да имамо стални притисак америчких фактора. И јуче је у Савјету безбједности представник САД-а рекао да Савјет није надлежан за именовање виског представника, него ПИК. Над нама се спроводи сила – истакао је Стевандић у Бањалуци.

Он је рекао да је због тога одлучио да упути писмо одређеним сенаторима САД.

– Данас сам упутио писмо сенаторки Џин Шахин, а добио сам подршку и руковоства Народне скупштине. Ово писмо потписали су потпредсједници Петко Ранкић и Ања Љубојевић, као и представници посланичких клубова Игор Жунић, Споменка Стевановић, Костадин Васић, Срђан Тодоровић, Драган Галић, Максим Скоко и Предраг Нешић – навео је Стевандић.

У писму је изражено жаљење и разочарење због изјаве сенаторке Шахин у којој је оптужила предсједника Републике Српске за подривање Дејтонског споразума и позвала ЕУ да га санкционише.

– Нажалост, Ваше изјаве одражавају искривљен поглед на тренутну ситуацију у БиХ. Као такве само ће долити уље на ватру тренутних политичких и правних размирица унутар БиХ и спријечити напредак на њиховом рјешавању и постизање компромиса на њиховим реформама – наведено је у писму.

Даље се наводи да се Шахинова не само уплела у унутрашња питања и демократске процесе унутар БиХ, већ се очигледно сврстала на једну страну.

– Иако исправно констатујете да је након протеклих избора Савјет министара формиран у рекордном року, нисте навели чињеницу да је то било могуће захваљујући активном учешћу руководства Српске, поготово предсједника Додика. Од потписивања Дејтонског споразума на сцени је упоран и агресиван покушај урушавања права Српске предвиђених Споразумом – пише у писму.

Даље се истиче да употреба силе од стране ОХР-а, САД-а и страних амбасада уводи БиХ у низ криза.

– Употреба тзв. бонских овлашћења и Кристијан Шмит највећа су пријетња стабилности БиХ. То је апсолутно непоштовање владавине права – наглашава се у писму.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар