Скупштина РС

У Српској једнодушна подршка ставу Русије и Кине да Шмит има мандат до 31. јула 2022.

ГОТОВО ИДЕНТИЧНЕ ОЦЈЕНЕ ПРЕДСТАВНИКА ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ И ОПОЗИЦИОНИХ ПАРТИЈА

Кристијан Шмит

  • Игор ЖУНИЋ (СНСД): У нацрту руско-кинеске резолуције најважнији је јасан став да високи представник није потребан БиХ. Тога треба да постану свјесне и бошњачке политичке елите
  • Ненад СТЕВАНДИЋ (УС): Срамота је Запада да га Кина и Русија подучавају шта је демократија
  • Перица БУНДАЛО (ПДП): Резолуцијом се још једном показује да су Русија и Кина пријатељи Републике Српске и српског народа и да су потпуно на трагу онога што велика већина политичких партија и грађана размишља у Републици Српској
  • Дарко БАЊАЦ:  Руско и кинеско упућивање резолуције показује да постоје савјесне земље које знају да је високи представник генератор кризе, неспоразума и недоговора у БиХ

НАЦРТ резолуције који су Русија и Кина подијелиле чланицама Савјета безбједности УН, а којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ је компромисно и добро рјешење, сматрају политичари у Српској, али додају да нису сигурни да ће оно бити прихваћено.

У том документу се наводи да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

Истовремено се подржава именовање Кристијана Шмита са мандатом до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић сматра да би изгласавањем у Савјету безбједности УН те резолуције на значају добили и закључци Народне скупштине Републике Српске да високи представник није потребан БиХ.

Жунић је рекао да су Русија и Кина тим документом изнијеле демократске ставове који су у вези са међународним правом и да је то једино што је у овом тренутку могуће у БиХ.

Он је додао да је изнесен јасан став да високи представник није потребан БиХ и да тога треба да постану свјесне и бошњачке политичке елите.

– Мислим да је дошло вријеме да три конститутивна народа и стране потписнице Дејтонског споразума разговарају о будућности БиХ и о путу ка ЕУ – нагласио је Жунић.

Игор Жунић

Он је подсјетио да је Венецијанска комисија 2005. године рекла да БиХ не може у ЕУ са високим представником.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је Срни да нацрт резолуције коју су Русија и Кина упутиле Савјету безбједности УН у вези функције високог представника у БиХ представља компромис и да је то добро уколико БиХ жели да иде напријед.

– Русија и Кина нуде компромис у погледу функције високог представника. Чини ми се да је ријеч о разумном приједлогу и рјешењу и да су спремне да прихвате новог високог представника под условом да му се ограничи мандат, који ће трајати максимално годину дана – рекао је Новић.

Новић каже да је можда дошло вријеме да се око функције високог представника у БиХ сви уразуме.

– Мислим да је вријеме да сви схватимо да међународна заједница више неће да повлађује једној или другој страни него жели да домаће власти преузму одговорност у БиХ да испуњавају потребне услове, а не да се са једне стране константно рачуна да ће неко други ријешити њихове проблеме. У том контексту видим врло разуман и коректан приједлог Русије и Кине – оцијенио је Новић.

Средоје Новић

– Подношење нацрта резолуције Русије и Кине чланицама Савјета безбједности УН за укидање овлаштења високог представника још је једна потврда исправног става неких од највећих свјетских сила које континуирано указују на то да се владавина права и основних демократских принципа морају обезбиједити свим народима и државама – изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Изјавила је и да је подношење овог нацрта резолуције још једна потврда исправног става неких од највећих свјетских сила које континуирано указују на то да се владавина права и основних демократских принципа морају обезбиједити свим народима и државама, како би се међународни односи и основи за развој сваке заједнице градили на здравим темељима.

Она је указала да је непојмљиво да било чија воља, поготово неизабраног представника страног држављанина, буде изнад воље домаћих изабраних представника.

– То нацрт ове резолуције и потврђује – додала је Бурсаћева.

Сњежана Новаковић Бурсаћ

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је срамота Запада да га Кина и Русија подучавају шта је то демократија, као и да би Европљани морали да поднесу неку врсту одговорности, погледом у огледало, зашто се за толико времена нису потрудили да ОХР у БиХ буде укинут.

– Срамота је Запада да га Кина и Русија подучавају шта је демократија, а шта аутократија и чему треба да тежимо у 21. вијеку. Мислим да Европљани морају дубоко да се замисле и поднесу неку врсту одговорности, погледом у огледало, зашто се за толико времена нису потрудили да ОХР буде укинут – рекао је Стевандић, коментаришући нацрт резолуције.

Ненад Стевандић

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је Срни да готово сви политичари из Републике Српске очекују да се оконча мандат високог представника, јер бонска овлаштења нису постигла циљ и успоравала су унутрашњи договор у БиХ.

– Какав ће бити исход нацрта резолуције у Савјету безбједности, тешко је процијенити, а наше је мишљење да високи представник не би требао да користи бонска овлаштења и да она нису у било ком смислу циљ у БиХ. Напротив, успоравала су процес унутрашњег договора – навео је Продановић.

Продановић је истакао да би било јако добро уколико би се окончао мандат високом представнику и ранији услов који се односи на процјену „пет плус два“.

– Треба сачекати шта ће коначно рећи Савјет безбједности, а сматрам да би било бесмислено кориштење бонских овлаштења од новог високог представника у БиХ Кристијана Шмита и било би јако добро да његов мандат траје што је могуће краће – поручио је Продановић.

 

Лазар Продановић

Шеф посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић оцијенио је као прихватљив нацрт резолуције.

– Резолуција је прихватљива, али не данас, већ прије десет година, али се неће остварити – рекао је Станић.

Миладин Станић

Шеф посланичког клуба ПДП-а у парламенту Републике Српске Перица Бундало рекао је Срни да је добар нацрт резолуције Русије и Кине.

– Резолуцијом се још једном показује да су Русија и Кина пријатељи Републике Српске и српског народа и да су потпуно на трагу онога што велика већина политичких партија и грађана размишља у Републици Српској – истакао је Бундало.

Перица Бундало

 

Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Споменка Стевановић рекла је у вези са доласком новог високог представника и руско-кинеском резолуцијом да је за народе у БиХ и најгори домаћи договор бољи од било каквог рјешења наметнутог са стране.

– За тај договор су у БиХ потребне најмање три стране, иако је очигледно да првенствено бошњачким политичарима одговара постојање високог представника у циљу унитаризације БиХ на штету Српске – рекла је Стевановићева.

Она је поздравила упућивање поменуте резолуције, али је додала да не очекује њено усвајање у органима Савјета безбједности УН с обзиром и на начин именовања наредног високог представника у БиХ.

Она је навела да је очигледно да су Кина и Русија ојачале у међународној политици, те да Српска из тога може извући одређене користи уколико се буде постављала како треба.

Стевановићева је поновила да је високи представник уведен да контролише и координише и спровођење цивилних аспеката Дејтонског споразума, али да се од тога у пракси, нажалост, одступило.

Споменка Стевановић

Предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац рекао је да руско и кинеско упућивање резолуције показује да у дијелу међународне заједнице постоје савјесне земље које знају да је високи представник генератор кризе, неспоразума и недоговора у БиХ.

Бањац је рекао Срни да је то учињено напокон, те да се минули рад високих представника негативно испољио на цијелу БиХ.

– Више је него јасно да су у протеклом периоду они користили овлаштења и кршили права грађана излазећи из оквира Дејтонског споразума.

Став Русије и Кине је да високи представник није више потребан народима у БиХ, који треба да се међусобно договоре и да иду у том правцу, а не да имају тутора. Свака земља која га има не може да иде напријед, па ни ка ЕУ – рекао је Бањац који је и посланик у Народној скупштини.

Он је додао да је парадоксално да неке земље ЕУ траже да постоји високи представник, иако БиХ не може с њим у ЕУ.

Дарко Бањац (Фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

Миливојевић: Циљ да се озваничи изворни Дејтон

Зоран Миливојевић

Дипломата Зоран Миливојевић оцијенио је да нови нацрт резолуције Русије и Кине о високом представику БиХ, омогућује да он буде именован на начин како је то регулисано Дејтонским споразумом и надлежностима Савјета безбједности УН, али и шаље политичка порука да Москва и Пекинг више неће дозвољавати да се игнорише међународни правни поредак.

Миливојевић је изјавио да такав приједлог двије сталне чланице јесте у оквиру мандата Савјета безбједности, који је надлежан за положај и рад високог представника у БиХ.

Напомињући да је та реакција услиједила послије покушаја да се нови високи представник именује мимо Савјета безбједности, Миливојевић оцјењује да она представља настојање Русије и Кине да положај високог представника и његово функционисање буде у складу са међународним правним поретком и са надлежностима Савјета безбједности УН.

– Дакле, резолуција практично омогућује да нови стални представник, господин Кристијан Шмит, буде именован на начин како је то регулисано и Дејтонским споразумом и надлежностима Савета безбедности Уједињених нација – каже Миливојевић.

Он истиче да, с друге стране, резолуција представља и политички став да би тај мандат требало окончати полазећи од тога, да послије 25 и више година, БиХ треба да постигне пуну сувереност и да не буде више под неком врстом протектората УН.

Миливојевић оцјењује да је циљ резолуције и да се избјегне свака злоупотреба функције и надлежности високог представника.

– Односно, да се озваничи оно што је изворни Дејтон, а то је постојање два ентитета и три народа, и да се практично, цео политички процес стабилизације БиХ у наредном периоду доведе на ниво да о томе одлучују народи БиХ – каже Миливојевић.

Према његовим ријечима, заокружењем на око годину дана, по оцјени Русије и Кине, требало би да буде и процес окончања функције и стварања услова за суверено дјеловање БиХ, као суверене чланице УН.

– То је смисао целе ове приче, како га је видим. А друго, и да се предупреди свака злоупотреба функције, места и улоге високог представника и да се на било који начин политизацијом те функције, предупреди да се створе услови за политичку нестабилност у БиХ – каже Миливојевић.

То се све чини, наводи он, имајући у виду покушај да се нови високи представник именује мимо онога како то налажу Дејтонски споразум и међународно право и надлежност Савјета безбједности везано за његово именовање и дјеловање.

Миливојевић објашњава да Русија и Кина у посљедње вријеме настоје да својим деловањем кроз Савјет безбједности оснаже међународно-правни поредак који се заснива на Повељи УН и који даје приоритет међународном праву насупрот политици силе и покушајима да се међународно право стави у други план.

– Дакле, насупрот ономе што на Западу сад означавају као `понашање по правилима`, постоји Повеља УН која је основ данас важећег међународно правног поретка, и Русија и Кина настоје да врате међународно-правни поредак на позиције које подразумевају његову пуну примену и владавину међународног права – наводи Миливојевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар