Одабрано Скупштина РС

Велика одлука о војној неутралности РС донета у малој скупштинској дворани

РЕЗОЛУЦИЈА О ЗАШТИТИ УСТАВНОГ ПОРЕТКА И НЕУТРАЛОСТИ ПРОШЛА УПРКОС БОЈКОТУ ОПОЗИЦИЈЕ
  • Документом је дефинисана неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе, те да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство
  • „Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство“ – наведено је у Резолуцији

ОПОЗИЦИЈА Републике Српске покушала је дувањем у пиштаљке да онемогући усвајање Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС, као и дневног реда на седници у уторак, јер су одбачени сви њихови и ранији и нови захтеви. Ипак, владајућа већина уз велику буку у сали је изгласала дневни ред, а касније усвојила и све документе.

После бучног усвајања дневног реда, 44 посланика владајуће коалиције на челу са СНСД-ДНС-СП напустили су велику салу и преселили се у малу салу Народне скупштине РС. Ту су одржали седницу без посланика опозиције и усвојили све документе предвиђене дневним редом.

Међу главним документима је Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС. Овим документом је дефинисана неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе, те да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

– Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство – наведено је у Резолуцији.

У овом документу је прецизирано да је Српска опредељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

– У складу с тим, Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској, на коме би била донесена коначна одлука о овом питању – пише у Резолуцији.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да „недолично и кловновско понашање“ опозиције у Народној скупштини потврђује тезу да они већ дуже време нису опозиција власти, већ самој Републици Српској, а од уторка и сами себи.

– Невероватна је чињеница да већ у дужем временском интервалу опозиција бежи од тога да се изјасни о врло битним питањима за Републику Српску, као што је, рецимо, била Резолуција о војној неутралности. Уместо што су пиштаљкама и урлањем по Народној скупштини покушали да зауставе њен рад, мислим да би боље било да су бар на пет минута зауставили рад Парламентарне скупштине БиХ и на тај начин показали шта мисле о срамној пресуди Насеру Орићу или непроцесуирању њиховог колеге Шефика Џаферовића или Атифа Дудаковића за ратне злочине над Србима – рекао је Додик.

Даље каже да ако нису смели ни толико, могли су бар са пиштаљакама отићи пред Суд и Тужилаштво БиХ и на тај начин показати да деле патњу својих сународника из Подриња, када се нису удостојили да дођу на састанак који је тим поводом сазвао председник Републике.

– Овако су по налогу Орићевих покровитеља дошли да звижде народној вољи исказаној на демократским изборима у Републици Српској. Не верујем да је овакво понашање опозиције замишљао ни наш народ када им је давао глас – рекао је Додик.

Вукота Говедарица, председник СДС, позвао је данас председника РС Милорада Додика да распусти Парламент РС:

– Додик треба дефинитивно да схвати да у условима где скупштинска већине не поштује Устав и законе, а опозиција не жели да прихвати тај хаос, долазимо до ситуације да би парламент требало да буде распуштен и да идемо у нове изборе, те да све завршимо до Нове године – рекао је Говедарица.

НАТО: Настављамо сарадњу са Босном и Херцеговином

НАТО штаб у Сарајеву саопштио је, поводом скупштине резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, да Алијанса наставља сарадњу са институцијама БиХ. „Свесни смо различитих ставова у БиХ у вези с овим питањима. НАТО ће наставити да ради са институцијама БиХ, пружајући подршку њеном дуготрајном спољнополитичком циљу пуних евроатлантских интеграција“, навео је НАТО. Алијанса каже да је жестоке реакције домаће и међународне јавности изазвала „неуставна одлука Народне скупштине РС, којом је мањи ентитет прогласио војну неутралност“. Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко казао је у разговору за Клиџ.ба да је, у складу с Дејтонским мировним споразумом, спољна политика у искључивој надлежности државних институција.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:691209-Parlament-Srpske-usvojio-Rezoluciju-o-vojnoj-neutralnosti-Salkic-Odluka-je-neustavna

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар