Скупштина РС

Вишковић Бошњацима: Видјећете једног дана да вам је „резолуција о Сребреници“ највећа грешка

НАРОДНА СКУПШТИНА РС УСВОЈИЛА ЗАВРШНИ ИЗВЈЕШТАЈ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ
  • Радован ВИШКОВИЋ у обраћању Народној скупштини РС: Позивате на суживот и јединство и кунете се у БиХ. Ово није помирење. Помирење је овај изјештај у Народној скупштини
  • ВИШКОВИЋ: Срби су доживјели геноцид, а сада они који су то чинили спонзоришу спорну резолуцију. Све ово иде на штету бошњачког народа
  • „Њемачки нацисти супочинили страшне злочине у Другом свјетском рату. Управо сада Њемци подносе резолуцију у УН да су Срби геноцидни. Бошњаци мисле: ако то донесу УН онда ће бити клика и повика да се укине Република Српска. Неће вам проћи!“
  • „Овај свијет иде у катаклизму. Није вам то што се дешава у свијету геноцид, а у Сребреници јесте. Јасеновац, Брод на Дрини, Јадовно, то по вама није геноцид!? Свако од тих мјеста има и по неколико пута више жртава од Сребренице. Срби у Подрињу побијени су прије јула 1995. године“
  • Рамизу Салкићу: Наведите једно стратиште муслиманског народа у Другом свјетском рату! Над злочинима муслимана над Србима у Другом свјетском рату згражавали чак и Нијемци, који су покушавали спасити Србе у Подрињу

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада, прихвативши Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992-1995. године, хтјела да се дође до истинитих података, што није жеља оних који спонзоришу резолуцију о Сребреници у УН.

Вишковић је у обраћању у Народној скупштини Републике Српске на посебној сједници истакао да су Срби доживјели геноцид и да сада они који су то чинили спонзоришу спорну резолуцију, додавши да све ово иде на штету бошњачког народа.

– Видјећете једног дана да вам је ово највећа грешка. Позивате на суживот и јединство и кунете се у БиХ. Ово није помирење. Помирење је овај изјештај у Народној скупштини – нагласио је Вишковић.

Он је указао да је Независна међународна комисија констатовала да је радила самостално и без притисака и да је циљ био да се дође до објективних чињеница.

– Ова комисија се обраћала институцијама у Сарајеву и тражила да доставе информације и имена учесника који би радили у Комисији. Увијек су добијали негативан одговор или га није уопште било – рекао је Вишковић.

Он је истакао да је радом Комисије руководио Гидеон Грајф, један од највећих свјетских ауторитета за проучавање Холокауста, те да је закључак био да се дешавања у Сребреници не могу окарактерисати као геноцид, што је јасно дефинисано Конвенцијом у УН.

– Не треба да нам овдје причају оно што се некима прича. Наведите једно стратиште муслиманског народа у Другом свјетском рату – нагласио је Вишковић, реагујући на дискусију посланика СДА Рамиза Салкића.

Он је подсјетио да су се над злочинима муслимана над Србима у Другом свјетском рату згражавали чак и Нијемци, који су покушавали и спасити Србе у Подрињу.

– Ту су Гаравице, Јастребарско, Јасеновац… Ова резолуција о Сребреници има за циљ да своју савјест оперу они који су чинили геноцид. Видите само ко је предлагач. Управо земље које су заиста починиле геноцид. Сада треба да се остатак човјечанства бави Србима као геноцидним народом – навео је Вишковић.

Он је истакао да би Срба данас било 30 милиона да није било страдања у прошлом вијеку, те навео да су Срби кроз историју увијек бранили своју кућу и породицу и да никада нису ишли у освајачке ратове.

Вишковић је истакао да су њемачки нацисти починили страшне злочине у Другом свјетском рату.

– Управо сада они подносе резолуцију у УН да су Срби геноцидни. Знам позадину тога. Бошњаци мисле ако то донесе УН онда ће бити клика и повика да се укине Република Српска. Неће вам проћи! – нагласио је Вишковић.

Рекао је да се због поднесене резолуције мијењају и правила гласања у УН само с циљем да се усвоји спорни документ.

– Овај свијет иде у катаклизму. Није вам то што се дешава у свијету геноцид, а у Сребреници јесте. Јасеновац, Брод на Дрини, Јадовно, то по вама није геноцид!? Свако од ових мјеста има и по неколико пута више жртава од Сребренице. Срби у Подрињу побијени су прије јула 1995. године – навео је Вишковић.

Указао је на злочине које су припадници муслиманских јединица починили у Кравици када су убијени и жене и дјеца на кућном прагу.

– Никада се нећемо сагласити са Рамизом Салкићем. Ми морамо да се данас изјаснимо о налазу Комисије, експерата, и то из 10 земаља свијета. Ријеч је о највећим ауторитетима – истакао је Вишковић.

Он је нагласио да Влада Републике Српске, прихвативши Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992-1995. године, није вршила ревизију историје, већ хтјела да се дође до истинитих података.

Вишковић је указао и на рад правосуђа у БиХ, истакавши да се у Суду БиХ Срби пресуђују по закону БиХ, а Бошњаци по закону бивше Југославије због блажих казни.

– Бошњацима се суди као да су пљачкали трговачку радњу, и због тога су срамне пресуде за убиство дјеце, као што је био случај са убиством дјечака Слободана Стојановића – навео је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар