Странке

Династија Изетбеговић: У Предсједништву БиХ био Алија, сада је Бакир, а можда ће и Себија

ИЗГЛЕДА ДА ЋЕ СУПРУГА ЛИДЕРА СДА ДОБИТИ ПОДРШКУ ВЕЋИНЕ ОПШТИНСКИХ ОДБОРА СТРАНКЕ
  • У неколико наврата Бакир Изетбеговић говорио о могућим кандидатима СДА за члана Предсједништва БиХ. Спомињао је Сафета Софтића, Дениса Звиздића, Шефика Џаферовића и Адила Османовића, а као прво име – увијек се спомињао Звиздић

СЕБИЈА Изетбеговић, највјероватније ће добити највише номинација у већини опћинских организација СДА за кандидатуру за бошњачког члана Предсједништва, незванично сазнају „Независне“ од извора блиских тој странци.

Нико јавно од перјаница СДА није био расположен да говори о овој информацији, али незванично сазнајемо да кандидатуре већ полако пристижу.

Амир Фазлић, члан Предсједништва СДА и предсједник Кантоналног одбора странке у Тузли, казао је да није упознат са одлукама опћинских одбора странке овог кантон у вези с номинацијама.

„Нисам ни звао, ни питао и не желим да утичем на њихове одлуке“, казао је Фазлић, који је рекао да највише информација има Халид Гењац, генерални секретар странке, којем кандидатуре и пристижу.

Гењац је у петак новинарки „Независних“ поручио да је у страшној гужви, док Асим Сарајлић, предсједник Кадровске комисије СДА, није одговарао на наше позиве. Он је прије за „Независне“ рекао да ће половином априла почети пристизати кандидатуре.

У неколико наврата Бакир Изетбеговић, лидер СДА, говорио је о могућим кандидатима СДА за члана Предсједништва БиХ. Он је тада спомињао Сафета Софтића, Дениса Звиздића, Шефика Џаферовића и Адила Османовића, али као прво име увијек се спомињао Звиздић.

Сваки пут је Изетбеговић изричито негирао да би његова супруга Себија могла бити кандидат за Предсједништво. Шта се у међувремену промијенило, нико у петак из СДА званично није желио да коментарише.

Што се тиче других странака у ФбиХ, у СДП-у највише номинација има Денис Бећировић (бошњачки члан), док СББ још није донио одлуку о овом питању.

Из ДФ-а кандидат за хрватског члана биће Жељко Комшић, док је Маринко Чавара, допредсједник ХДЗ-а БиХ и предсједник ФБиХ, рекао да у странци није разговарано о кандидатима, те да ће листе бити познате до краја шестог мјесеца. Међутим, оно што је сигурно, како је истакао Чавара, је да ће хрватске странке, изузев ХДЗ-а 1990, заједнички наступити на предстојећим изборима.

Такође, и странке из РС су још прије мјесец дана откриле карте, па су најавиле кандидатуре за члана Предсједништва БиХ из РС. Боје владајуће коалиције у РС (СНСД, ДНС и СП) браниће Милорад Додик, лидер СНСД-а и предсједник РС, док ће Младен Иванић, актуелни члан Предсједништва и почасни предсједник ПДП-а, бити кандидат Савеза за промјене.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Sebija-bi-da-sjedne-u-Bakirovu-fotelju/475930

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар